falownik
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
falownik
jako że nie jestem zbyt doświadczony welektryce proszę o pomoc . zdobyłem używany falownik hitachi l-100 0004nfe ściągnełem instrukcję z netu i stop .zasilanie 230v podłączyłem ale czy mogę podłączyć do tego falownika silnik 230v , na schematach jest pokazane tylko wyjście trójfazowe ,dodam że chcę pod falownik podłączać np tokarkę hobby-mat oraz inne amatorskie elektronarzędzia.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
niestety nie, Twój falownik "obsłuży" jedynie silniki 3-faz które można spiąć w trójkąt na napięcie 3x230V (gwiazda 3x400V).
[ Dodano: 2011-11-14, 20:42 ]
chyba, że twój silnik 230V jest trójfazowy bo nie dopisałeś, że chodzi ci o jednofazowy silnik a pewnie tak jest. jak możesz to zrób fotkę tabliczki znamionowej silnika być może masz szczęście i uda się coś pogrzebać w połączeniach żeby ruszył,,,
[ Dodano: 2011-11-14, 20:42 ]
chyba, że twój silnik 230V jest trójfazowy bo nie dopisałeś, że chodzi ci o jednofazowy silnik a pewnie tak jest. jak możesz to zrób fotkę tabliczki znamionowej silnika być może masz szczęście i uda się coś pogrzebać w połączeniach żeby ruszył,,,
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
L100 obsługuje tylko silniki 3-fazowe.
Wyjścia przeprowadzają każdorazowo kontrolę indukcyjności i rezystancji. Brak jakis parametrów od razu wyświetli komunika błedu silnika.
poniżej masz instrukcję do falowników serii L100
Wyjścia przeprowadzają każdorazowo kontrolę indukcyjności i rezystancji. Brak jakis parametrów od razu wyświetli komunika błedu silnika.
poniżej masz instrukcję do falowników serii L100
- Załączniki
-
- instrukcja_l100.pdf
- instrukcja
- (2.3 MiB) Pobrany 538 razy
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Kontakt:
nie zrozumieliśmy się. Czasem się zdarza, że ktoś podłącza silnik trójfazowy do zasilania jednofazowego (również fabryczne rozwiązania) z wykorzystaniem kondensatora przesuwającego fazę - to rozwiązanie niestety mocno obniża moc ale działa. Jeśli to by było takie rozwiązanie to wystarczy wyrzucić kondensator i odpowiednio podpiąć do falownika.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
tak ... to jest do zrobienia ale to się stosuje jak się ma silnik 3 fazowy a zasilanie jedno fazowe.
Tu falownik ma trzy fazy na wyjściu a silnik 1 fazowy. Więc nie ma mowy o żadnym przesunięciu. Falownik bada każdą z wyjściowych faz z osobna.
Z kondensatorem , robiłem już takie urządzenia w biegu ... i działały super. Fakt. Moc się traci ale ... jak mus , to mus.
Tu falownik ma trzy fazy na wyjściu a silnik 1 fazowy. Więc nie ma mowy o żadnym przesunięciu. Falownik bada każdą z wyjściowych faz z osobna.
Z kondensatorem , robiłem już takie urządzenia w biegu ... i działały super. Fakt. Moc się traci ale ... jak mus , to mus.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Kontakt:
o właśnie ! więc taki zrobiony przez Ciebie silnik "jednofazowy" można podpiąć do falownika bo naprawdę jest trójfazowy więc falownik nie wywali błędu. Producenci maszyn czasem stosują takie praktykicnccad pisze:Z kondensatorem , robiłem już takie urządzenia w biegu ... i działały super. Fakt. Moc się traci ale ... jak mus , to mus
-