zasilacz raz jeszcze

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

guchy
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: guchy » 07 wrz 2006, 19:39

Witam,

Mam pytanie czy można podłączyć to transformatora np. mam kondensator 10000uF 63V i 2sztuki 10000uF 50V czy muszą mieć takie same napięcie dopuszczalne np. 63v.
Chodzi mi oto czy można mieszać kondensatory o różnych wartościach napięcia i jak je połączyć + do + i - do -
z elektroniki czy też elektryki jestem noga :smile:

Tagi:

Awatar użytkownika

DoctorX
Posty w temacie: 6

Post napisał: DoctorX » 07 wrz 2006, 19:58

guchy,można w takich prostych układach jak zasilacze...należy tylko pamietać żeby nie wstawiać kondensatorów o mniejszym napięciu pracy niż napięcie zasilania...
+ do + i - do - w połączeniu równoległym,a o takie właśnie chodzi.
Sukces ojców ma wielu , porażka tylko jednego...

mag32
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: mag32 » 08 wrz 2006, 08:38

czy lm*05/12 wytrzyma na wejściu 35V ? Nie byłbym taki pewien, zwłaszcza podczas zwrotów z silnika, akurat potestowałem to na własnej skurze, raczej trzeba dać tam tanzystor stabilizowany chociaż DZ, bo i naczej poleci LM.
A nie jest to przyjemne, chyba, żeby zastosować zabezpieczenie przeciw przepięciowe.
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)

Awatar użytkownika

DoctorX

Post napisał: DoctorX » 08 wrz 2006, 08:59

hmmm...ja jestem za tym żeby napięcie do zasilania silników było pociągnięte z innego uzwojenia trafo niż to do zasilania logiki,jeśli nie ma takiej opcji to należy dodać nieiwelki trafo do zasilania +5V
Nawet przez chwilę nie myślałem w moim projekcie o zasilaniu tego z jednego napięcia...chociaż te z literką "T" są dosyć solidne "S" też są niczego sobie...

mag32
Kontakt:

Post napisał: mag32 » 08 wrz 2006, 09:04

DoctorX pisze:hmmm...ja jestem za tym żeby napięcie do zasilania silników było pociągnięte z innego uzwojenia trafo niż to do zasilania logiki,jeśli nie ma takiej opcji to należy dodać nieiwelki trafo do zasilania +5V
Nawet przez chwilę nie myślałem w moim projekcie o zasilaniu tego z jednego napięcia...chociaż te z literką "T" są dosyć solidne "S" też są niczego sobie...
I to rozwiązanie byłoby najleprze, czyli osobne uzwojenie lub dodatkowy zasilacz - może impulsowy ?
Mierz co mierzalne,
(Galileo Galilei)

Awatar użytkownika

DoctorX

Post napisał: DoctorX » 08 wrz 2006, 09:10

teoretycznie "impulsatory" nie są mile widziane w krokówkach hmmm...ale dlaczego impulsówka,maszynki są zazwyczaj tak budowane że mamy sporo miejsca tymbardziej na małe trafko i do tego pytanie : ile amperków nam pożera elektronika,myślę że standard trafko + mostek + stabilizator wystarczy...a wszystko w granicach 1-3A

mag32
Kontakt:

Post napisał: mag32 » 08 wrz 2006, 09:15

Cóż, spodkałem się z wieloma już rozwiązaniami, i raczej widzę, że w tej materii istnieje zasada, co kto lubi to robi. W maszynach nowszych, na elektronikę idą impulsowe a silniki to różnie, widziałem oba zastosowania, ale jeszcze nie widziałem, w profesjonalnych urządzeniach, jednego zasilacza dla całej maszyny.
Mierz co mierzalne,
(Galileo Galilei)

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 08 wrz 2006, 09:45

mag32 pisze:i raczej widzę, że w tej materii istnieje zasada, co kto lubi to robi.
oczywiscie to co narysowane jest to tylko dla przykładu, ja osobiście mam 2 trafa większe i mniejsze:)
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

DoctorX

Post napisał: DoctorX » 08 wrz 2006, 10:24

impulsówki są ok.ale zraziłem się do nich przez wysychające szybko i strzelające kondensatory.Mamy niezliczone przykłady w zasilaczach do komputerów.W niewielkiej obudowie doża moc i nie zawsze skuteczne chłodzenie elementów wykonawczych.Dobór elementów przez producenta ma ogromny wpływ na pracę układu.Ile to ja się nawymieniałem kond. serii TEAPO i innych wynalazków w tańszych zasilaczach(stąd markowe zasilacze cenią się odpowiednio) do tego z dopuszczalną temperaturą pracy 85st zamiast 105st.Różnica groszowa no ale wiecie jak to jest w seryjnej produkcji...

Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: numerek » 15 wrz 2006, 19:52

witam ponownie
więc jak pisałem wolę kupic zasilacz jak go zrobić ale podane schematy i linki naprawdę rozjaśniły temat zasilacza
wbrew pozorom jest to dosyc skomplikowany temat dla takich jak ja

potrafię zrobic duzo rzeczy ale z elektroniki to jestem totalny głąb
więc tak czy inaczej trzeba dac zarobic komus kto się na tym zna
nie ma ludzi co potrafią wszystko :)

więc zasilacz zamówiony paczka w drodze :) więc niebawem podłaczanie "na sucho" calego diabelstwa
musze jeszcze znależć kompa do sterowania ale to juz nie problem

więc wszystkim bardzo dziękuje za podane rozwiązania

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”