Grawerowanie skóra i pióra długopisy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Piotrze, już wysyłam - sorki za opóźnienie, ale nawał pracy, koniec rokuPiotr Rakowski pisze:Kolega Marek_GV miał przesłać mi plik do wygrawerowania, żeby porównać grawerowanie moim laserem z głowicą chińską z jego maszyną. Niestety niczego nie dostałem, ale postaram się zrobić testy nowego algorytmu rastrującego, na który ostatnio wpadłem i pokazać wynik w tym wątku.
Jeśli chodzi o testy porównawcze - zapraszam kolegów do mojego stoiska na targach RemaDays w 2012 roku między 1 a 3 lutego. Chętnie pokażę, jak grawerują moje maszyny i przez porównanie każdy będzie mógł zadecydować, jaką maszynę wybierze dla siebie.

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 14
Dzięki za info (ale zaskoczony nie jestem), przecież Speedy 300 to najszybszy laser ploterowy na rynku, dla przypomnienia mój Speedy ma 25wat.
Dzięki za teścik.
Co do grawerowania zdjęć to ostatnio zmajstrowałem coś takiego (pierwszy efekt na drewnie jest bez ingerencji obróbki w Corelu, a drugi już po - czas obróbki 4-5min)
Dzięki za teścik.
Co do grawerowania zdjęć to ostatnio zmajstrowałem coś takiego (pierwszy efekt na drewnie jest bez ingerencji obróbki w Corelu, a drugi już po - czas obróbki 4-5min)
- Załączniki
-
- ScreenHunter_05 Nov. 07 19.56.gif (120.94 KiB) Przejrzano 908 razy
http://lasertrotec.blogspot.com
cała prawda o laserach TROTEC koniecznie zajrzyj
-
W Speedy 300 max prędkość grawerowania to 355cm/s a w Eurolaser - zatem proszę mnie uświadomić ? ? ?lasery.pl pisze:Kolega Jacolix się myli albo nie słyszał o ploterach Eurolaser (chodzi o szybkość)
pozdrowienia
-
- Posty w temacie: 8
-
Tak piszą - przepraszam, no to może mały teścik cięcia papieru ? ? ?
[ Dodano: 2011-11-09, 09:26 ]
[ Dodano: 2011-11-09, 09:26 ]
Kiedy można się spodziewać jakiś danych technicznych, bo na stronie o serii XS nic nie ma są tylko dane techniczne tych większych laserów ? ? One są już w sprzedaży czy to jakiś projekt ? ? ?lasery.pl pisze:Kolega Jacolix się myli albo nie słyszał o ploterach Eurolaser (chodzi o szybkość)
pozdrowienia
-
- Posty w temacie: 1
Nie tylko Eurolaser ale Amerykanie z Xenetech tez maja urządzenia hulające 150 IPS (25,4 x 150 = 3810 mm/s). Z tego co wiem są to mocno "zaprzyjaźnione" firmy i korzystają z tych samych rozwiązań. Ale póki co nie ma ich w Polsce. Także Speedy nie jest najszybszym laserem na rynku. Różnica to prawie 10 % 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
No to ja dalej moje 3 grosze. Moje lasery nie są nawet w 1/3 tak szybkie, jak Speedy, ale radzą sobie dość dobrze, co mam nadzieję pokazują poniższe zdjęcia. Kolega Mark_GV przysłał mi już zdjęcie testowe do grawerowania - wrzucę je jutro. Dziś moja nieśmiertelna MM - głównie do pokazania nowego algorytmu rastrującego.
Najpierw zabawy w kamieniach (czarny marmur). Wielkość zdjęcia około 10x8 cm. Raster algorytmem zbliżonym do algorytmu Atkinsona z wartością progową ustawioną na 32 (1/4). Liniatura 0.15 mm. Gęściej chyba będzie się zlewało, ale to sprawdzę jeszcze jutro.

Teraz w przybliżeniu:

... i jeszcze dwa powiększenia rastra:

Teraz zabawy na MDF-ie. Z rastrem 0.1 mm:

... i rastrem 0.15 mm.

A tu zabawa na preszpanie. Wychodzi obrazek 3-kolorowy, w zależności od zdjęcia lub nie warstwy wierzchniej:

Najpierw zabawy w kamieniach (czarny marmur). Wielkość zdjęcia około 10x8 cm. Raster algorytmem zbliżonym do algorytmu Atkinsona z wartością progową ustawioną na 32 (1/4). Liniatura 0.15 mm. Gęściej chyba będzie się zlewało, ale to sprawdzę jeszcze jutro.

Teraz w przybliżeniu:

... i jeszcze dwa powiększenia rastra:

Teraz zabawy na MDF-ie. Z rastrem 0.1 mm:

... i rastrem 0.15 mm.

A tu zabawa na preszpanie. Wychodzi obrazek 3-kolorowy, w zależności od zdjęcia lub nie warstwy wierzchniej:

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)