Grawerowanie skóra i pióra długopisy

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

holender007
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: holender007 » 03 lis 2011, 09:34

Oczywiście że go nie przekreśla ponieważ w lutym dokonuje zakupu własnie troteca :)

Tagi:

3DBialystok
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: 3DBialystok » 03 lis 2011, 16:21

Jacolix, rozumiem, auto focus jest. Mój błąd. Pracując na GCC często go wykorzystuje przy grawerowaniu szkła. Odnośnie papieru czekam na plik chciałbym sprawdzić różnicę w czasie.
Nierówny element to np. statuetka, wielokąt gdzie musisz znaleźć środek lub wstrzelić się z grafiką.
Jak wkładasz przedmiot i ustawiasz do znacznika to jak sprawdzasz czy został ułożony równo ? Przejeżdżasz karetką ręcznie czy możesz ją chwycić i przesunąć ?
Jak nisko jest karetka od obrabianego materiału ?
Jaką miałeś założoną soczewkę przy cięciu papieru ?

PS. Komunikacja zwrotna o której piszesz ma swoje zalety ale i wady. Czasami wolałbym wskazać ręcznie chwytając za karetkę i przeciągając gdzie mam zacząć niż naprowadzać z klawiszy. Identyczne rozwiązanie mam we frezarce cnc i wygodniejsza jest mi pierwsza funkcja.

PS. Pracuję na Spirit GX 40W, RMI U-15, Kimla Blackbird 1520

[ Dodano: 2011-11-03, 16:41 ]
holender007 A co kolegę skłoniło do zmiany na markowy sprzęt ? Bo ten na filmiku na stronie www rozumiem, że chińczyk ?

Jacolix
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Jacolix » 03 lis 2011, 21:22

3DBialystok pisze:Jak wkładasz przedmiot i ustawiasz do znacznika to jak sprawdzasz czy został ułożony równo ? Przejeżdżasz karetką ręcznie czy możesz ją chwycić i przesunąć ?
Jak nisko jest karetka od obrabianego materiału ?
Jaką miałeś założoną soczewkę przy cięciu papieru ?
Zatem:
- karetkę mogę przesunąć ręcznie (o ile laser włączę w tryb stanby) lub za pomocą przycisków, mało tego ponieważ na ekranie komputera widzę pracę którą chcę wykonać oraz pozycję lasera (dokładnie miejsca gdzie będzie strzelać laser) zatem mogę przejechać karetką na jakiś punkt pracy i zobaczyć gdzie on wypadanie na materiale,
- wysokość jest różna w zależności od soczewki, dodatkowo w Speedy 300 jest tak że jest dysza (masz do wyboru dwie, 4mm oraz 1mm średnicy), dodatkowo w standardzie masz kompresor wbudowany w laser - wyciszony - (który dmucha powietrze właśnie przez tą dyszę), całość doskonale chroni optykę. Odległość jak wspomniałem uzależniona jest od soczewki od ok 10mm do 35mm,
- w Speedy 300 w standardzie jest 1,5" soczewka i na takiej pracuję w 95% przypadków.

Co do kartki chciałem ją wysłać na prv ale nie przyjmuje załączników .cdr

P.S
holender007 - gratuluję wyboru
http://lasertrotec.blogspot.com
cała prawda o laserach TROTEC koniecznie zajrzyj

holender007

Post napisał: holender007 » 04 lis 2011, 10:07

Tak posiadam laser tzw Chińczyka i nie narzekam na niego. Ale staram się o dotacje z UE i jestem na dobrej drodze i jak mogę dostać jakieś pieniądze postanowiłem zainwestować w coś z wyższej półki i jak będę miał oba urządzenia w jednym pomieszczeniu będę mógł robić obiektywne porównania obu maszyn

Jacolix

Post napisał: Jacolix » 04 lis 2011, 10:29

holender007 pisze:będę miał oba urządzenia w jednym pomieszczeniu będę mógł robić obiektywne porównania obu maszyn
Jeżeli chcesz mieć pewność co do możliwości troteca to zadzwoń do nich i umów się na prezentację (u Ciebie albo u nich) wiem że dojeżdżają do "potencjalnego" klienta.

holender007

Post napisał: holender007 » 04 lis 2011, 10:35

Nie mam potrzeby umawiania się na prezentację znam ich urządzenia doskonale rok czasu na nich się " bawiłem". A decyzję podejmę na targach Rema Dey gdzie będą wszystkie liczące się firmy na rynku

Jacolix

Post napisał: Jacolix » 04 lis 2011, 11:08

holender007 pisze:Nie mam potrzeby umawiania się na prezentację znam ich urządzenia doskonale rok czasu na nich się " bawiłem". A decyzję podejmę na targach Rema Dey gdzie będą wszystkie liczące się firmy na rynku
W sumie masz rację, będziesz miał pełen przekrój firm.

3DBialystok
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: 3DBialystok » 05 lis 2011, 11:41

holender007, Czekam z wypiekami na twarzy. Mam nadzieję na rzetelne porównanie obu maszyn.

Jacolix, Prześlij na: [email protected]

Jacolix

Post napisał: Jacolix » 06 lis 2011, 20:50

Masz już laser więc wiesz na co patrzeć, jak sprawdzić jakość lasera.
Co do pliku to wysłałem - czekam na rzetelną informację odnośnie czasu cięcia - może foto?

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 07 lis 2011, 07:50

Kolega Marek_GV miał przesłać mi plik do wygrawerowania, żeby porównać grawerowanie moim laserem z głowicą chińską z jego maszyną. Niestety niczego nie dostałem, ale postaram się zrobić testy nowego algorytmu rastrującego, na który ostatnio wpadłem i pokazać wynik w tym wątku.

Jeśli chodzi o testy porównawcze - zapraszam kolegów do mojego stoiska na targach RemaDays w 2012 roku między 1 a 3 lutego. Chętnie pokażę, jak grawerują moje maszyny i przez porównanie każdy będzie mógł zadecydować, jaką maszynę wybierze dla siebie.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”