przymierzam się do zbudowania czegoś na wzór tego: http://www.cibomahto.com/2008/02/thing- ... allow-gun/
Sterowanie silnikami krokowymi mam już gotowe rozpracowane ale nie mam pojęcia jak zbudowac mechanizm do obrotu "działa".
Zalożenia (być może błędne, proszę o krytykę

1. ponieważ potrzeba sporej precyzji przy ustawianiu działa, pomiędzy silnikami a osiami obrotu powinno być jakieś przełożenie żeby zwiększyć rozdzielczość.
2. "działo" wraz z calym osprzętem moze ważyć do 1-1,5kg więc będę potrzebował łożysk. Poza tym silniki będą musiały się płynnie rozpędzać i hamować.
3. Konstrukcja będzie wykonana z drewna ponieważ to jedyny materiał który jestem w stanie jako-tako obrabiać przy pomocy dostępnych narzędzi.
4. Przeniesienie napędu powinno się odbywać przy pomocy pasków ponieważ pewnie nie będę w stanie wywiercić dość precyzyjnie umiejscowionych otworów na zębatki.
Moje pytania:
1. Jak najłatwiej/najtaniej zrealizować obracanie wg. osi Y? Z tego, co widzę w załączonym linku autor zamierza połączyć paskiem silnik i lożysko. Jak się nazywa takie łożysko i gdzie je mozna dostać? Poza tym: jak do niego przymocować np. drewnianą płytkę?
2. Podobne pytanie odnośnie obrotu wg. osi X. Tutaj z kolei będę potrzebował osi obrotu z jednej strony i osi z napędem z drugiej. Jak najlepiej coś takiego zrobić?
2. Czy możecie polecić jakieś źródło z którego mogę się dowiedzieć jak w ogole montować takie rzeczy? Np. jak przełożyć napęd z silnika na oś która na czymś wisi, jak w ogóle zamontować taką oś w łożysku, jak ją przymocowac na elemencie, który sie obraca itd. Niestety, nie posiadam żadnej, nawet podstawowej wiedzy technicznej.
dziekuję bardzo za pomoc i przepraszam za pytania laika

janek