Grawerowanie skóra i pióra długopisy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Grawerowanie
Witam
Przytaczam post gdzie jest pokazane kilka fajnych grawerów.
https://www.cnc.info.pl/topics97/grawer ... t28219.htm
Przytaczam post gdzie jest pokazane kilka fajnych grawerów.
https://www.cnc.info.pl/topics97/grawer ... t28219.htm
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 14
Gratuluję spostrzegawczości, z tego wynika że każdy kto napisze coś pozytywnego na jakąś firmę zaraz staje się jej handlowcem czy pracownikiem.holender007 pisze:Z tego co widzę posty kolegi Jacolix firma Trotec chyba ma jakieś problemy ze sprzedażą swoich rzeczy i łapie się każdej formy zareklamowania swojego produktu
HANDLOWCY TROTECA, GCC, UNIVERSALA, CHIŃCZYKÓW (przepraszam firmy które pominąłem) UJAWNIJCIE SIĘ ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
http://lasertrotec.blogspot.com
cała prawda o laserach TROTEC koniecznie zajrzyj
-
Wszyscy wiemy że są tutaj dystrybutorzy tych maszyn ale żaden z nich nie robi takiej reklamy jak ty. To forum nie służy do reklamy (zresztą jest to zabronione) tylko do pomocy, a twoje skłaniają się tylko do jednego reklamowania i zachwalania firmy trotec .
Choć nie wiem czy ta firma potrzebuje reklamy ponieważ chyba wszyscy użytkownicy laserów znają ta firmę i możliwości laserów które produkuje .
Przykładem dystrybutora oraz producenta może być Pan Piotr który pomaga wszystkim nie tylko osoba które maja jego lasery, a czytając twoje posty nie służą one pomocą tylko nastawione są na reklamę .
Choć nie wiem czy ta firma potrzebuje reklamy ponieważ chyba wszyscy użytkownicy laserów znają ta firmę i możliwości laserów które produkuje .
Przykładem dystrybutora oraz producenta może być Pan Piotr który pomaga wszystkim nie tylko osoba które maja jego lasery, a czytając twoje posty nie służą one pomocą tylko nastawione są na reklamę .
-
Cieszę się że podzielasz moje zdanie odnośnie tej marki. Masz rację Ci co już pracują na jakimś laserze i zasięgną języka wiedzą jakim laserem co mogą zrobić a czego nie. Natomiast jest masa ludzi którzy szukają lasera i nie są świadomi że "LASER" a "LASER" to ogromna różnica. Czasami jednak jest już za późno, a powinni wiedzieć do czego może służyć laser i czego mogą się spodziewać od lasera (stąd moje foty itp). Rozumiem ludzi którzy widzieli, przetestowali kilka urządzeń - w różnej cenie - i zdecydowali się na przysłowiowego "chińczyka" bo widocznie to ich prac jest wystarczający - i bardzo dobrze. Tak się składa że nie mam doświadczenia w pracy z innymi laserami (oprócz wymiany zdań i doświadczeń z ludźmi którzy pracują na przeróżnym sprzęcie) a o ich problemach z urządzeniem jednym czy drugim tylko słyszałem i czasami (wierz mi) się mocno dziwiłem, że trzeba tak głęboko grzebać w ustawieniach by efekt grawerowania czy cięcia był zadowalający, nie wspominając o prędkości pracy czy jakości.holender007 pisze:Wszyscy wiemy że są tutaj dystrybutorzy tych maszyn ale żaden z nich nie robi takiej reklamy jak ty. To forum nie służy do reklamy (zresztą jest to zabronione) tylko do pomocy, a twoje skłaniają się tylko do jednego reklamowania i zachwalania firmy trotec .
Szacunek dla ludzi którzy mają wiedzę, cierpliwość i czas by dochodzić do tych rozwiązań i mogą pomóc innym w pracy na ich urządzeniu.
Mój cel to podniesienie w ludziach świadomości na temat tego co oferuje dana firma i jaki produkt, do jakich zastosowań otrzymują. Jeżeli kupują w Trodacie, GCC, PrintyPoland czy innej firmie niech wiedzą na co się decydują lub - bardziej trafne - Z CZEGO REZYGNUJĄ kupując dany sprzęt !
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Jacolix, może warto zastanowić się nad formą dzielenia się wiedzą o swoim urządzeniu, bo ta dotychczasowa nie szczególnie przypada współużytkownikom. Są zresztą w innych urządzeniach funkcje, które nie występują w Trotecu, chociażby autofocus, ustawianie punktu początkowego przy przeciąganiu karetki ręką, grawerowanie na nieregularnych obiektach itp.
Szkoda, że na forum nie zaglądają użytkownicy Epilogów. W naszym przypadku byłby to jakiś powiew świeżości.
Zwracam się z prośbą o udostępnienie pliku źródłowego dla wycinanki z kartonu oraz podanie przybliżonej przynajmniej gramatury. Z chęcią sprawdzę, w jakim czasie będę w stanie wykonać to samo zadanie na swojej maszynie.
Szkoda, że na forum nie zaglądają użytkownicy Epilogów. W naszym przypadku byłby to jakiś powiew świeżości.
Zwracam się z prośbą o udostępnienie pliku źródłowego dla wycinanki z kartonu oraz podanie przybliżonej przynajmniej gramatury. Z chęcią sprawdzę, w jakim czasie będę w stanie wykonać to samo zadanie na swojej maszynie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Kolega Jacolix po raz kolejny jest proszony o stosowanie się do zasad forum, których znajomość i zapewnienie przestrzegania potwierdził przy rejestracji.Jacolix pisze: HANDLOWCY TROTECA, GCC, UNIVERSALA, CHIŃCZYKÓW (przepraszam firmy które pominąłem) UJAWNIJCIE SIĘ ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Post oczywiście zgłoszony do admina.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2011, 21:52 przez cinematic2, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.
-
Widzę że nigdy nie pracowałeś na Trotecu i niewiele wiesz na temat tych laserów.3DBialystok pisze:Są zresztą w innych urządzeniach funkcje, które nie występują w Trotecu, chociażby autofocus, ustawianie punktu początkowego przy przeciąganiu karetki ręką, grawerowanie na nieregularnych obiektach itp.
W Speedy 300 autofocus masz w standardzie za free.
Oprogramowanie JobControl zapewnia odzwierciedlenie pola roboczego na ekranie i pokazuje miejsce gdzie stoi głowica lasera, zatem wkładając materiał dojezdzasz do miejsca gdzie ma być grawerowany czy cięty plik (jego prawy/lewy/górny/dolny róg, jego koniec, początek lub środek - ponieważ takie funkcje pełni ten wskaźnik) i do tego miejsca przeciągasz pracę (identycznie jakbyś chciał przeciągnąć myszką element w Corelu z jednego miejsca na inne), zatem nie interesują mnie pilnowanie żadnych współrzędnych na których stoi laser czy współrzędnych na których leży materiał.
Wiem że podobne rozwiązania na dzień dzisiejszy oferują inne firmy (ale nie wszystkie).
Ciekaw jestem co masz na myśli "grawerowanie na nieregularnych obiektach" - masz jakiś skaner/czujnik który w zależności od nierówności materiału podnosi oś Z góra/dół - to chyba nie realne jeżeli chodzi o czas grawerowania w takim przypadku bo by był kosmiczny ? ? Każda soczewka ma swoją tolerancję i stosujesz taką która zapewni Ci najlepszy efekt grawerowania na danym, niezbyt równym materiale - to powinieneś wiedzieć.
plik postaram Ci się wysłać na prv, co do gramatury to był to dość gruby i sztywny ozdobny papier.
-
Auto focus w troteku jest beznadziejny wiem co piszę, wystarczy że trochę pyłu się na niego nałoży czy też osad podczas cięcia sklejki i już nie działa prawidłowo i tutaj niestety chińczyk wygrywa
Zaraz na pewno kolega Jacolix będzie mnie chciał zaszlachtować za to co napisałem, ale wiem o czym mowie robiłem na 300 oraz 500 czyli flagowych urządzeniach troteca i w obu był ten sam problem. Ogniskowa była ustawiana za pomocą kawałka sklejki a żeby było śmieszniej sprzedawca który instalował maszynę i prowadził szkolenie kazał dla bezpieczeństwa głowicy nie korzystać z auto focusa
Pamiętam przypadek jak ktoś chciał sprawdzić jak działa focus i zniszczył stół ( plaser miodu) jak głowica mu się w niego wbiła
Wiec ten element nie do końca jest dopracowany i tu mam niestety jeden minus dla troteca

Pamiętam przypadek jak ktoś chciał sprawdzić jak działa focus i zniszczył stół ( plaser miodu) jak głowica mu się w niego wbiła

Wiec ten element nie do końca jest dopracowany i tu mam niestety jeden minus dla troteca

-
Bez obaw. Nie oszukujmy się, czy zna ktoś markę (branża obojętna) gdzie produkt w 100% jest dopracowany, jest po prostu idealny, nie ma żadnych wad i WSZYSTKIM się podoba - tak chyba się nie da i nigdy nie będzie. Owszem, w przypadku gdy pracujesz na bardzo pylących materiałach lub nasz słaby wyciąg te fotokomórki potrafią się zasyfić (pokryć kurzem) i nie spełniają swojej funkcji, ja korzystam wyłącznie z ustawiania odległości poprzez ten "pipek" wieszany na głowicę (bardzo prymitywne ale bardzo dokładne ustawienie, a zajmuje tyle samo czasu co użycie autofocusa). Jeżeli pracowałeś na Trotecu to powinieneś wiedzieć że taki zabieg czyszczenia jeżeli trzeba go wykonać trwa ok 20 sek i nie przeprowadza się go częściej niż raz na rok. Jeżeli miał byś wybór (nie patrząc na kasę) i mógłbyś mieć dowolny laser CO2 czy z powodu takiego "defektu" nigdy byś nie wybrał Troteca, czy ta "wada" całkowicie go przekreśla ?