wykonanie wału maszynowego- bicie
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Dokładnie jak napisał Kamar.Zostawia się naddatek" odpowiedni "by wykonać szlifowanie.
Większość ludzi pracujących na maszynach cnc kombinuje,że maszynka wykona za nich również myślenie.
Wiadome jest ,że każde przemocowanie może zwiększać "bicie" materiału.Naddatek na szlifowanie najczęściej wynosi 1mm,chyba że sprawdzi się organoleptycznie i wystarczy 0,5mm.
Większość ludzi pracujących na maszynach cnc kombinuje,że maszynka wykona za nich również myślenie.
Wiadome jest ,że każde przemocowanie może zwiększać "bicie" materiału.Naddatek na szlifowanie najczęściej wynosi 1mm,chyba że sprawdzi się organoleptycznie i wystarczy 0,5mm.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Z tym 1mm to chyba przesadziłeś. Jeśli metoda wykonania przed szlifowaniem gwarantuje bicie rzedu 0,1 to po co dawać naddatek większy niż 0,2-0,3? Żeby się szlifierz nie nudził?Darius pisze:Dokładnie jak napisał Kamar.Zostawia się naddatek" odpowiedni "by wykonać szlifowanie.
...Naddatek na szlifowanie najczęściej wynosi 1mm,chyba że sprawdzi się organoleptycznie i wystarczy 0,5mm.
Nawet dla detali z obróbką cieplną rzadko kiedy daję naddatek rządu 0,5 i zazwyczaj wydaje.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
No tak. Pomyślałem tylko o swoim podwórkukamar pisze:Niestety na wielkość naddatku główny wpływ ma długość detalu, czasami i milimetr mało.CFA pisze: rzadko kiedy daję naddatek rządu 0,5 i zazwyczaj wydaje.
A po obróbce cieplnej tym bardziej.

-
- Posty w temacie: 3
A klient za to płaci ,ze szlifierz buja się z tym 3 razy dłużej niż powinien.Przy jednej sztuce można jeszcze zboleć ,ale gdybyś miał takich sztuk oszlifować kilkadziesiąt ,lub kilkaset?Darius pisze:.Naddatek na szlifowanie najczęściej wynosi 1mm,chyba że sprawdzi się organoleptycznie i wystarczy 0,5mm.
Wolę nie myśleć ile fur przekleństw ,bym przy okazji wyprodukował.
-
- Posty w temacie: 3
Skąd ta wiedza?( w poście nie było nic na ten temat, wiec nie patrz przez pryzmat swojego warsztatu).A jeśli kształt jest taki ,ze trzeba na cnc,a możliwości takie jakie są.
Starczy tych popierdułek.
Ja uważam,że w takim przypadku, należy wykonać obustronne nakiełki. Potem w kłach zabielić średnicę w miejscu mocowania w szczęki (tokarka manualna ,lub szlifierka).Następnie mocować w uchwycie za powierzchnię zabieloną i podpierać kłem . Toczyć pierwsza stronę. Przemocować i toczyć drugą stronę . Powinno być o wiele lepiej niż przednio.
Starczy tych popierdułek.
Ja uważam,że w takim przypadku, należy wykonać obustronne nakiełki. Potem w kłach zabielić średnicę w miejscu mocowania w szczęki (tokarka manualna ,lub szlifierka).Następnie mocować w uchwycie za powierzchnię zabieloną i podpierać kłem . Toczyć pierwsza stronę. Przemocować i toczyć drugą stronę . Powinno być o wiele lepiej niż przednio.