frezarko - wiertarka
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
frezarko - wiertarka
panowie mam pytanie jaka znacie najdłuższa frezarko - wiertarkę chodzi mi o X os na rynku USA co ja znalazłem to 32" 810mm
Ostatnio zmieniony 09 paź 2011, 16:52 przez komar1970, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Jeśli chodzi o frezarki to polecam polską konstrukcję FYA 41m- u mnie krańcówki są ustawione na 1000mm - stół 450x2000mm - ceny wydają się być dobre nawet na allegro dla tego sprzętu. Ja swoją kupiłem za 5k pln i jestem w 100% zadowolony.
Jeśli chodzi o wady to moc 11kW - silnik główny chodzi cały czas, kłopot ze zmianą narzędzi - trzeba wychodzić na maszynę żeby odkręcić i zakręcić, maszyna zajmuje sporo miejsca
Poza tym jeśli chodzi o frezowanie płaszczyzn maszyna idzie bez zająknięcia dużymi głowicami.
Do wiercenia przydałyby się odczyty.
Wydaje mi się, że taka maszyna + odczyty będzie i tak tańsza od nowej wiertarko frezarki.
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o wady to moc 11kW - silnik główny chodzi cały czas, kłopot ze zmianą narzędzi - trzeba wychodzić na maszynę żeby odkręcić i zakręcić, maszyna zajmuje sporo miejsca
Poza tym jeśli chodzi o frezowanie płaszczyzn maszyna idzie bez zająknięcia dużymi głowicami.
Do wiercenia przydałyby się odczyty.
Wydaje mi się, że taka maszyna + odczyty będzie i tak tańsza od nowej wiertarko frezarki.
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jest na to sposóbslaw277 pisze:
.

https://www.cnc.info.pl/topics60/pneuma ... t25443.htm
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
clipper7 pisze:Nie uwierzę, że w USA nie można kupić frezarki z 2m stołemkomar1970 pisze: ja mieszkam w USA
pewnie ze mozna ,ale to sa kolosy , mnie chodziło o cos takiego jak wielkość bf45
ale z dłuższym stolem. dzięki za wszystkie podpowiedzi doszedłem do wniosku ze zbuduje plazmo frezarkę i będzie to jedno z najlepsze
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie mam osobistych doświadczeń, ale ludzie sprowadzają maszyny, samochody i motocykle z USA ( a ostatnio obrabiarki z Australii ), muszą więc działać wyspecjalizowane firmy i na pewno często wracają "pusto" z Europy, pewnie chętnie coś zarobiąkomar1970 pisze: to sa kolosy , mnie chodziło o cos takiego jak wielkość bf45

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ