Czy warto przerabiać konwencjonalną tokarkę na CNC.

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Zbych07 » 12 paź 2011, 00:17

dziabi3 pisze:
przerabia się maszyny na cnc dla:

-nauki
-udowodnienia sobie że potrafię
-do masowej produkcji powtarzających się elementów < do 1 sztuk jest manual>
Widać to jedyne pomysły/przyczyny na które stać Ciebie dziabi3, Inni w tym kamar mają najwyraźniej więcej pomysłów.

dziabi3 pisze:
powiedz jak ty chcesz za 18 tysi kupić czy też zrobić 3 maszyny

Dyrektor, z którym przepracowałem kilka lat - z pochodzenia Amerykanin - lubił mawiać : jeśli uważasz, że TEGO nie da się zrobić,
odsuń się i pozwól działać tym którzy chcą i wiedzą jak TO zrobić.

dziabi3 pisze:kamar

nie chce cię obrażać ale

Najprostszym sposobem żeby nie obrażać jest ... po prostu tego nie robić.
To naprawdę nie jest niezbędne do właściwego wyrażenia swojej opinii.

Tagi:

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 113
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 paź 2011, 06:20

dziabi3 pisze: jesteś inteligentny człowiek
Przepraszam, ale nie mogę sie zrewanżować.
tuxcnc pisze: Nie mam ambicji robić za adwokata kolegi Kamara, ale ciśnienie mi się podniosło jak to przeczytałem..
Też się często nie zgadzam z Kolegi sposobem wyrażania myśli, ale one są :)

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: dziabi3 » 12 paź 2011, 15:50

tuxcnc

zgadzam się z tobą
tylko ja napisałem do 1 prostej sztuki i nawet wcześnie chyba pisałem coś w stylu że jak skomplikowana < miałem na myśli wkładka wormy na mieszki> to jak najbardziej

pisałem z punktu widzenia człowiek zawalonego zleceniami i pi***ołki przekazuje na manuala

kolego a co do emc2 i sterownika cslabowców to prawda jak najbardziej , bo emc2 jest świetnym rozwiązaniem dla siebie do domu czy własnego interesu ale ja składałem maszynę razem z kolegą w ramach pracy i wybraliśmy cslab z punktu takiego że ich produkt zapewnia bardziej przemysłowe podejście macha3 , naprawdę to się sprawdza i rozwiązuje wiele spraw i niedługo rozwiąże jeszcze więcej jak ktoś nie wierzy to zapraszam na prezentacje czym się rożni mach na lpt a ip

Zbych07

zejdź człowieku na ziemię i nie wyskakuj z Amerykanami bo oni się zachwycają pierdołami i kiszką twierdząc że ich produkt rzecz jest naj naj wpisz youtube.pl i poszukaj

a reszta twoich wypowiedzi nie dotyczy tematu

kamar

a jednak miałem racje pisząc że z ciebie inteligenty człowiek a jednak nadal nie rozumiem czemu piszesz takie głupoty , to chyba zaczyna zaprzecza jedno drugiemu , chyba że tylko strugasz inteligenta.

kończąc mój udział w tym temacie powiem krótko , kto nie zrozumiał o co mi chodzi to trudno , a kto cokolwiek miał kiedyś do czynienia z produkcją związaną na maszynach cnc ma swoje zdanie i niema co tu dalej się rozwodzić

to forum powoli schodzi na psy bo ludzie nie maja ciekawszych tematów do roztrząsania tylko czepiać się głupot kto i za ile zrobił maszynę nie wiedząc co to za maszyna i co w duszy jej huczy.

Pa pa panowie

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 paź 2011, 16:26

Kolego dziabi3, jako wolny obywatel wolnego, czterdziestomilionowego kraju z dostępem do morza, masz prawo do własnych opinii. Ja , jako również obywatel tego kraju mam prawo mieć twoją opinie w głębooookim poważaniu.
Tocz te swoje bolczyki i nie nadstawiaj łapki tam gdzie konie kują .

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Zbych07 » 12 paź 2011, 16:56

dziabi3 pisze:tuxcnc

... to forum powoli schodzi na psy ....
Forum tworzą ludzie. To forma ich wypowiedzi może schodzić na psy.
Istotnie część Twoich wypowiedzi może na to wskazywać.
Biorąc jednak pod uwagę duży ruch na Forum i ton większości wypowiedzi, takie sytuacje stanowią nieistotny margines.

...
kolego a co do emc2 i sterownika cslabowców to prawda jak najbardziej , bo emc2 jest świetnym rozwiązaniem dla siebie do domu czy własnego interesu ale ja składałem maszynę razem z kolegą w ramach pracy i wybraliśmy cslab z punktu takiego że ich produkt zapewnia bardziej przemysłowe podejście macha3 ....

....
bo ludzie nie maja ciekawszych tematów do roztrząsania tylko czepiać się głupot kto i za ile zrobił maszynę nie wiedząc co to za maszyna i co w duszy jej huczy.

Obrazek

To Forum, co łatwo przeczytać na górze strony, jest poświęcone AMATORSKIM MASZYNOM CNC.
Fakt, że wiele konstrukcji dawno przekroczyło ten poziom, to jedna z wielu zasług Forum
a dokładnie tego, że wielu ludzi zupełnie bezinteresownie chętnie dzieli się tu swoją wiedzą i doświadczeniem.
To, że wiele pytań i wypowiedzi często przekracza amatorski poziom jest tylko kolejnym tego dowodem.

Pa pa panowie
Pa pa, panie dziabi3

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: IMPULS3 » 12 paź 2011, 21:02

A ja Was wszystkich pogodzę :roll:
Podsumowując to wszystko wychodzi na to że jak ktoś sobie dobrze i szybko radzi z komputerem to warto, ale jak ma problemy to warto do prostych robótek pozostawić sobie choć jedną manualną. :smile:

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 paź 2011, 21:31

A jak, co nie daj Boże, ma się jedną :)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36

Post napisał: IMPULS3 » 12 paź 2011, 21:43

To wtedy jak się nie uda to tylko siąść i plakać. :mrgreen:

dziabi3

Post napisał: dziabi3 » 12 paź 2011, 21:57

IMPULS3 pisze:A ja Was wszystkich pogodzę :roll:
Podsumowując to wszystko wychodzi na to że jak ktoś sobie dobrze i szybko radzi z komputerem to warto, ale jak ma problemy to warto do prostych robótek pozostawić sobie choć jedną manualną. :smile:
Brawo esencja tego tematu

kamar

o widzę że ci się kończą inteligentne wypowiedzi i zaczynasz pokazywać prawdziwe emmm

-em wziął
-em poszed
-em zrobioł

słuchaj wiem że robisz tokarki cnc z 3 zapałek i drucika jak MacGyver i to w cenie pudełka zapałek

a mi się bardziej wydaje że ty chyba masz jakiś uraz do panów z cs lab

ale podsumuje dla ciebie jeszcze raz

18 tysiecy zapłaciliśmy za:
- maszyna w pełni kompaktowy automat cnc z zmieniarka , uchwytem hydraulicznym w obudowie i centralnym smarowanie i około 40 kompletami szczek i przystawek
- silnik i falownik 7,5 kw
- komputer pc i licencje macha 3
- podstawowe narzędzia
- zasilacze i przekaźniki bezpieczniki
- sterownik z cs labu i 2 sztuki driverów
- uruchomienie elektroniki

maszyna pracuje profesjonalnie i zarobiła na siebie w tym sezonie kilka a nawet kilkanaście razy

Zbych07

No widzę ze kolega nie powinien przebywać czy też udzielać się na tym forum bo amatorem to on nie jest a raczej wybitnym profesjonalistą w zakresie obróbki graficznej

PAINT

Obrazek

Jeszcze trochę kolego a razem z kamarem będziecie mogli się złapać za rączki i pobiegać po placu zabaw ale najpierw podszkol się w wypowiedziach

A powiedz mi co twoja wypowiedz wniosła do tematu poza tym że mam okazje tobie trochę dogryźć i w niecierpliwości czekać co odpiszesz żeby się pośmiać jacy to ludzie są ograniczeni w porozumiewaniu się i dochodzeniu do wspólnego ujednoliconego zdania lub przynajmniej jakiegoś budującego wniosku .

tuxcnc
Z tym panem zgadzam się w pełni
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, 22:24 przez dziabi3, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 paź 2011, 22:24

Zbych07 pisze:[Pa pa, panie dziabi3
A miało być tak pięknie....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”