dziabi3 pisze:kamar
nie chce cię obrażać ale przerabia się maszyny na cnc dla:
-nauki
-udowodnienia sobie że potrafię
-do masowej produkcji powtarzających się elementów < do 1 sztuk jest manual>
a za 18 tysięcy to ja kupiłem czołg rakietę i łódź podwodną , zejdź na ziemie bo wielu ludzi z tego forum mówi że z tobą to się pisze jakby cie wrota od stodoły przytrzasnęły
jesteś inteligentny człowiek wiec dojdź do pewnych stwierdzeń do których prawie wszyscy doszli i dopiero się rozpisuj
powiedz jak ty chcesz za 18 tysi kupić czy też zrobić 3 maszyny
z zmieniarkami , na cismo ip i obudowane żeby nić nie chlapało , na śrubach kulowych, serwach , z centralnym smarowaniem i które nie będą się psuły przynajmniej przez 1 rok a jak się zepsują to padnie włącznik lub stycznik bo był z odzysku
jak ktoś niema pojęci robi pojedyncze sztuki o prostym kształcie raz na tydzień to po co ma wo gule myśleć o cnc
dodam jeszcze jedno że nie chciałem cie obrazić jeśli jednak to zrobiłem to przepraszam i napiszę że ja miałem wybór robić na manualu lub programować i być operatorem cnc
wybrałem cnc i ja na nich nie robię takich pierdół jak opisujesz jakieś proste toczenia bo od tego jest tokarz i manualna tokarka a ja mam zadanie na stukać jak najwięcej na magazyn i nie piszę o zabawie w garażu tylko pracy zawodowej
Nie mam ambicji robić za adwokata kolegi Kamara, ale ciśnienie mi się podniosło jak to przeczytałem.
Wyfrezuj na manualu jedną kieszeń w kształcie elipsy, to zrozumiesz jakie bzdury piszesz.
Pomijając zupełnie fakt, że program można dziesięć razy sprawdzić, pięć razy puścić symulację i nie spier... materiału za parę stówek jednym głupim ruchem korbą.
O różnicy w jakości obróbki na mechanicznych i ręcznych posuwach też pewnie słyszałeś ?
A co do twojej maszyny cismo za 18 tysięcy, to przecież żadna tajemnica, że z tego 10 tysięcy to ich zarobek, przecież charytatywnie tego nie robią.
Ja im wcale nie zabraniam tyle zarabiać, ani Tobie nie zabraniam tyle im płacić, ale rację ma Kamar pisząc, że za jedną trzecią tej ceny da radę samemu zrobić.
.