Plazma a szkodliwość dla zdrowia

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 18 maja 2011, 08:05

to akurat co napisałeś ( czytałem to juz kiedyś na necie ) to czysta teoria , którą ciężko przełożyć na praktykę w 100%. Oczywiście słuszna jak najbardziej.
Da się oczywiście , jak najbardziej da ale na tym właśnie polega cały sukces że nie jest to "bajka".
500 x 500 gdzie widmo masz 300mm to niby wentylacja powinna odessać te wszystkie spaliny w 100% a jak obserwowałem kamerką termowizyjną to spora część gazów szła w górę ( sprawdzałem dodatkowo anemometr i zmienił na chwilę kierunek ) i dlatego nie ma stołów o skuteczności 100%.
Fajnie by było , ale się nie da :wink:
Za duże podciśnienie też nie jest dobre .... po prostu odpowiednia konstrukcja stołu , szereg obliczeń i coś z tego wyjdzie.

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Tagi:

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: skoczek » 09 paź 2011, 13:56

Witam serdecznie.
Przyłączę się do tematu.
Mam takie pytanie: gdybym chciał mieć wycinarkę plazmową "samoróbkę" w przydomowym warsztacie i na niej zarabiać osobiście ją obsługując to czy mogę się spodziewać jakiejś kontroli typu "sanepid" itp.? Czy są jakieś wytyczne które należy spełnić aby móc zacząć świadczyć takie usługi, przy okazji nie narażając się na jakieś kary?

Druga kwestia to jak wygląda w firmach sprawa utylizacji odpadów typu szlaka itp.?
O ile mi wiadomo to można zbudować sobie również alternatywę do typowego "suchego" rożna czyli stół który pod rożnem będzie miał lustro wody, które będzie wyłapywało szlakę oraz cały ten syf aby nie syfić tak bardzo na halę jak ro ma miejsce przy klasycznym "suchym" rożnie - dobrze rozumiem? Co wtedy robi się z taką zanieczyszczoną wodą?

Wiem że to lamerskie pytania ale kompletnie się na tym nie znam.
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 paź 2011, 14:02

Jestem po niedawnej kontroli sanepidu. Plazma nie wzbudziła większego zainteresowania w przeciwieństwie do linii czernienia na zimno. Szlakę to u mnie się dorzuca do wiórów i wędruje na złom.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 09 paź 2011, 14:10

Witam serdecznie.
kamar pisze:Szlakę to u mnie się dorzuca do wiórów i wędruje na złom.
Ok. Spotkałem się z tym, podobnie jak z identyczną "utylizacją" opiłków i ziaren po szlifowaniu kątówkami i magnetkami (nie wiem na ile takie pozbywanie się wykruszonego ziarna jest w porządku) ale co można zrobić z wodą która przyjmie w siebie tyle syfu (spodobał mi się patent na stół z lustrem wody pod rożnem by tak bardzo nie pylić na hali)? Szlam wybrać i do wiórów a co z samą wodą?
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 paź 2011, 14:17

Nie wiem, nie znam się ale podejrzewam ze smród przy kontakcie ognia, szlaki i wody też przyjemny nie jest. Na sucho to sporo tego wyciągam okapem.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 09 paź 2011, 14:23

kamar pisze:Na sucho to sporo tego wyciągam okapem.
I nosem? :D Bo ja mam "kontakt wzrokowy" z plazmą, tj. widzę ją na 5 i czuję ją na 5 :???: . Efekt jest taki że po robocie to co wyjdzie (delikatnie mówiąc) z dróg oddechowych wartałoby zbierać, bo stal droga więc z czasem się tego trochę uzbiera... :roll:

A z okapu gdzie to dalej leci? Za okno czy masz jakiś cyklonik?
Bo mam obawy że gdybym to wywalił za okno to ktoś się przyczepi...
Pozdrawiam, skoczek

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 09 paź 2011, 14:36

Za okno, ale za oknem mam pare kilometrów wolnej przestrzeni :) Staram się jednak z daleka patrzeć na palnik i mało wdychać. Ale każda praca jak i każdy sport szkodzi zdrowiu. :)

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 09 paź 2011, 20:57

Witam ponownie.
Parę linijek niżej w dziale dotyczącym przecinarki plazmowej znalazłem temat pasujący do mojego zapytania odnośnie stołu wodnego: plazma - stół wodny . Szkoda że tak mało konkretów się pojawiło. Szkoda też że eksperci od plazmy mało poruszają ten temat.
Pozdrawiam, skoczek

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: numerek » 09 paź 2011, 21:44

jeśli wytwarzasz więcej niż 5 ton to :
klik
jeśli nie wiesz czy niebezpieczne to :
klik

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jacek-1210 » 10 paź 2011, 10:19

No to jedziemy w oparciu o linki Numerka:
10.5 Wymagania w zakresie gospodarki odpadami
Podstawowym aktem prawnym regulującym to zagadnienie jest ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach.

Obowiązek uzgodnienia gospodarki odpadami:
Zasadą jest, że na tym, kto wytwarza odpady spoczywa obowiązek:

■uzyskania pozwolenia na wytwarzanie odpadów (jeżeli wytwarza powyżej 1 tony odpadów niebezpiecznych rocznie lub powyżej 5 tys ton odpadów innych niż niebezpieczne rocznie oraz jeśli wytwarzanie tych odpadów związane jest z prowadzeniem instalacji),
albo
■uzyskania decyzji zatwierdzającej program gospodarki odpadami niebezpiecznymi (jeżeli wytwarza odpady niebezpieczne w ilości powyżej 0,1 tony rocznie),
lub
■przedłożenia informacji o wytwarzanych odpadach oraz o sposobach gospodarowania wytworzonymi odpadami (jeżeli wytwarza odpady niebezpieczne w ilości do 0,1 tony rocznie albo powyżej 5 ton rocznie odpadów innych niż niebezpieczne).
Nas dotyczy pkt 3 lub 2:

- Jeśli produkujemy do 5 ton rocznie odpadów które nie są niebezpieczne - nie robimy nic
- Jeśli produkujemy do 100kg rocznie odpadów niebezpiecznych lub od 5 ton do 5 tys. ton odpadów które nie są niebezpieczne - składamy raporty środowiskowe
- Jeśli wytwarzamy od 100kg do 1 tony odpadów niebezpiecznych to trzeba mieć zatwierdzony program gospodarki odpadami niebezpiecznymi.

Co to są odpady (gwiazdkami oznaczone są odpady niebezpieczne):
12
Odpady z kształtowania oraz fizycznej i mechanicznej obróbki powierzchni
metali i tworzyw sztucznych
12 01
Odpady z kształtowania oraz fizycznej i mechanicznej obróbki powierzchni
metali i tworzyw sztucznych
12 01 01 Odpady z toczenia i piłowania żelaza oraz jego stopów
12 01 02 Czastki i pyły żelaza oraz jego stopów
12 01 03 Odpady z toczenia i piłowania metali nieżelaznych
12 01 04 Czastki i pyły metali nie#elaznych
12 01 05 Odpady z toczenia i wygładzania tworzyw sztucznych
12 01 06* Odpadowe oleje mineralne z obróbki metali zawierajace chlorowce (z wyłaczeniem emulsji i roztworów)
12 01 07* Odpadowe oleje mineralne z obróbki metali niezawierajace chlorowców (z
wyłaczeniem emulsji i roztworów)
12 01 08* Odpadowe emulsje i roztwory olejowe z obróbki metali zawierajace chlorowce
12 01 09* Odpadowe emulsje i roztwory z obróbki metali niezawierajace chlorowców
12 01 10* Syntetyczne oleje z obróbki metali
12 01 12* Zużyte woski i tłuszcze
12 01 13 Odpady spawalnicze
12 01 14* Szlamy z obróbki metali zawierajace substancje niebezpieczne
12 01 15 Szlamy z obróbki metali inne niż wymienione w 12 01 14
12 01 16* Odpady poszlifierskie zawierajace substancje niebezpieczne
12 01 17 Odpady poszlifierskie inne niż wymienione w 12 01 16
12 01 18* Szlamy z obróbki metali zawierajace oleje (np. szlamy z szlifowania, gładzenia i
pokrywania)
12 01 19* Oleje z obróbki metali łatwo ulegajace biodegradacji
12 01 20* Zużyte materiały szlifierskie zawierajace substancje niebezpieczne
12 01 21 Zużyte materiały szlifierskie inne niż wymienione w 12 01 20
12 01 99 Inne niewymienione odpady
Stół wodny to chyba byłoby to:

12 01 14* Szlamy z obróbki metali zawierajace substancje niebezpieczne
12 01 15 Szlamy z obróbki metali inne niż wymienione w 12 01 14

pytanie czy ten szlam zawiera czy nie zawiera substancje niebezpieczne ? Pewnie zależeć to będzie od dobrej woli urzednika :smile:

Sęk w tym, że cytowana tu ustawa jest z 2001r a mnie coś się kojarzy że były zmiany na przełomie 2010/2011. Wiem na pewno, że na początku 2011 nasz kochany rząd -zapewne w ramach łatania dziury budżetowej - nie informując o tym publicznie, skrócił sobie o 2 tygodnie termin składania raportów środowiskowych, skutkiem czego wiele firm popłaciło standardowe kary po 10 000zł :neutral:
I następna sprawa: ponoć UE wymaga likwidacji żarówek jako nadmiernie obciążających środowisko i wprowadzenia energooszczędnych świetlówek. Jeśli teraz może coś by się jeszcze spotkało, to za chwilę nie będzie już ANI JEDNEJ firmy czy biura w której nie byłoby jakiejś świetlwki. A świetlówka to przecież rtęć, odpad niebezpieczny, więc utylizując ją wytwarzamy do 100kg rocznie odpadów niebezpiecznych, więc mamy obowiązek złożyć raport środowiskowy, a jeżeli nie złożymy go w terminie... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: . Jesteśmy dojeni na każdym kroku :wink:

[ Dodano: 2011-10-10, 10:23 ]
Ewentualnie jeszcze to:
10 02 Odpady z hutnictwa żelaza i stali:

10 02 13* Szlamy i osady pofiltracyjne z oczyszczania gazów odlotowych zawierajace
substancje niebezpieczne
10 02 14 Szlamy i osady pofiltracyjne z oczyszczania gazów odlotowych inne niż
wymienione w 10 02 13

[ Dodano: 2011-10-10, 10:38 ]
A na poprawę humoru może to:
12 01 06* Odpadowe oleje mineralne z obróbki metali zawierajace chlorowce (z wyłaczeniem emulsji i roztworów)
12 01 07* Odpadowe oleje mineralne z obróbki metali niezawierajace chlorowców (z
wyłaczeniem emulsji i roztworów)
12 01 08* Odpadowe emulsje i roztwory olejowe z obróbki metali zawierajace chlorowce
12 01 09* Odpadowe emulsje i roztwory z obróbki metali niezawierajace chlorowców
12 01 10* Syntetyczne oleje z obróbki metali
Wynikałoby z tego, że jakiekolwiek użycie płynu chłodząco-smarującego to wytwarzanie odpadów niebezpiecznych wymagających co najmniej corocznych raportów środowiskowych. Może za 2-3 litry na rok przymkną oko, ale w razie czego lokatę pieniężną w takiej firmie mają równie pewną jak w banku :smile: . Mało, jak mi niedawno pisał jeden z urzedników, takie "lokaty" są dla nich lepsze niż bankowe, bo oprocentowanie (odsetki) wyzsze niż w banku...
Dlatego żadna ze znanych mi małych, "domowych" firm olejowych nie wymienia olejów w samochodach a jedynie "sprzedaje" oleje właścicielowi-kierowcy :grin:
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”