Komp z PII

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: triera » 30 sie 2006, 00:36

Pod DOS-em nie ma problemu z gubieniem kroków.
A dodatkowy komputer z odzysku nie kosztuje wiele.
Częstotliwości taktowania zwykle 2000-7000 Hz.

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 30 sie 2006, 08:25

Witam
Strasznie temat się rozwinął i dlatego teraz napiszę dlaczego taki temat dałem :razz:
Otóż jest sobie taki fajny sprzęcik do zakupienia
http://www.allegro.pl/item123302422_pan ... cf_27.html
Jego zalety o przeznaczeniu do maszyn i pracy w warunkach warsztatowych widać od razu i do tego jeszcze matryca dotykowa do pracy z mach2 :wink:
A jakby tak zmodyfikować mach2 aby nie obciążały tak pracy kompa :???:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 30 sie 2006, 09:36

easy2002 pisze:...A jakby tak zmodyfikować mach2 aby nie obciążały tak pracy kompa :???:
No, ale o to musiałbyś poprosić twórców Macha.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 30 sie 2006, 09:46

Witam
Tak tak jeśli chodzi o rdzeń programu :cry:
A zmiana samego wyświetlania ekranów :wink:
np. usunięcie w części wykonywania programu zegarów które i tak są zbędne jeśli program został wcześniej przetestowany :grin:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 30 sie 2006, 12:52

witam !!mam putanie uściślające co do DOS - o jakiego chodzi czy o 6.22 ? . na 6.22 widzi mi tylko 65mega pamięci - bez względu na rzeczywistą ilość - o co chodzi ? . jak pracowałem pod dosem to o pamięci 65 mega mogłem pomarzyć ( teraz to śmieszne )pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 30 sie 2006, 15:20

Raczej niewiele programów DOS potrzebuje/potrzebowało więcej.
W przeciwieństwie do Windozy.
Jest też FreeDOS (limit to podobno 4GB RAM), są też memory managers.
To już zmartwienie programu jak zarządza dostępną pamięcią.
U mnie śmiga.
Pentium 233MMX 64MB.
Nie musi też wczytać całego pliku,
tylko wierszować z wyprzedzeniem.

Wystarczy włączyć Windozę
i słychać jakby pociąg jechał po szynach.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 30 sie 2006, 17:27

Wiem, że Mach wczytuje jakieś niezwykłe skrypty (patrz wątek dotyczący czujnika narzędzia). Może za pomocą tych skryptów da się go zmusić do powyłączania zbędnych procesów. Nie wiem - dla mnie Mach to przerost formy nad treścią. Piszę własny program, a tym czasem używam TurboCNC - który i Wam polecam.

Co do ograniczenia 65KB w DOS 6.22 - ja TurboCNC włączam w okienku Windowsów 98 i "chula jak siemasz", bez żadnych problemów - bo te stare Windowsy przełączały się w tryb rezydentny, a DOS przejmował pracę komputera. To były czasy, aż się łezka w oku kręci... :roll:
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: pit202 » 30 sie 2006, 17:56

Mach wczytuje jakieś niezwykłe skrypty (patrz wątek dotyczący czujnika narzędzia).
nie wiem czy takie niezwykle, skrypty jak skrypty, a turbocnc potrafi ?
Może za pomocą tych skryptów da się go zmusić do powyłączania zbędnych procesów
raczej nie , to tylko dodatkowe funkcje
Nie wiem - dla mnie Mach to przerost formy nad treścią.
a dla mnie wprost przeciwnie, posiada wszystko co potrzeba do pracy, a do tego jest przejrzysty jak sie czlowiek przyzwyczai , mozna by pisac o tym wiele, nie mam zamiaru tu nikogo przekonywac, mach bardzo przypomina sprzetowe kontrolery we frezarkach i posiada wszystkie ich funkcje, moze dla niektorych ma ich za duzo, ale czy w normalnych frezarkach mozemy pracowac odrazu po wlaczeniu maszyny ? nie, tez musimy sie nauczyc i przyzwyczaic, mi osobiscie udalo sie polamac frez na turnocnc, ze wzgledu na dziwne sterowanie osiami, w mach`u prosto ( kursory i pg pd ) w turnocnc jakies dziwne przelaczanie sie miedzy osiami ( byc moze tak bylo w starej wersji ). mimo tego ze mach wyglada jak wielkanocna choinka wyswietla bardzo wiele informacji na raz, moja ulubiona zakladka to zawsze byla 7-settings ( ?? ) widzialem stan krancowek , posuwy, obroty , maly podglad , nic dodac nic ujac , z pewnascia ten post spowoduje ze kilka osob zacznie bronic TCNC ,nie twierdze ze jest zly,poprostu mam złe wspomnienia,z machem tez nie było słodko na początku,ale moge powiedziec ze bylo warto , po 2latach pracy mialem tak obcykanego mach`a , ze czulem sie dosc swobodnie, a napisanie takiego skryptu nie robilo wielkiego problemu - obecnie pracuje na frezarce haas wiec nie mam juz mach`a a przesiadka nie stanowila zadnego problemu. ot taki bełkot.
PiteR

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 31 sie 2006, 10:49

E nie, nie będę bronił TurboCNC. Jak to mówią przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Mnie lepiej pracuje się na TCNC, a Tobie (pit202) na Machu. Ot, jeden lubi blondynki inny woli te o szerokich biodrach.

Mnie chodziło raczej o pokazanie wyraźnych różnic w sposobie pracy programu DOSowego a windowsowego i wynikających z tego problemów (np. nierównomiernej pracy, czy tzw. gubienia kroków) i stwierdzenie - masz problemy z programem pod windozą - sprawdź jak to jest pod DOSem. A czy to będzie TCNC, Stepster czy inne badziestwo - nie ma znaczenia.

Adalber

Post napisał: Adalber » 01 wrz 2006, 22:47

Kilka pytań do Piotra Rakowskiego .
Wytłumacz bliżej ,co właściwie miałby robić ten mikroprocesor pośredniczący. Jak wiele ma mieć autonomi .Czy np. na podstawie wysyłanych współrzędnych ma sam liczyć przyspieszenie i prędkość dla każdego silnika ? , czy też być tylko swoistym buforem który gromadzi nadchodzące nieregularnie dane i przesyła je dalej regularnie ? Z jakim programem będzie on współpracować - całkiem nowym ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”