Witam!
Przepraszam że nie pisałem lecz niestety brak czasu

.
Albo byłem długo w szkole,albo jakieś pomoce rodzicom, albo po prostu się nie chciało.
Pracę nieco ruszyły,. Ale koncepcja się trochę zmieniła, cóż zdarza się. Z kolei w czwartek się wkurzyłem.

Miałem w piątek na zajęciach stoczyć jedną śrubę (dla osi y), niestety okazało się że idziemy sprzątać świat. (tylko nasza klasa z całej szkoły

). A w piątek jeszcze bardziej się wkurzyłem ,bo okazało się że nauczyciela od zajęć praktycznych nie ma w szkole w poniedziałek i kolejny dzień przepadł. Dostęp do tokarki dopiero w piątek - czyli za 6dni. Do tego czasu pracę będą stały.
Pokażę to co jest na razie gotowe (jeszcze kilka poprawek, wkrętów i będzie git). W rzeczywistości prezentuje się lepiej. Ahh ta lampa błyskowa wszystko ukaże, niestety nie dało rady bez niej.

Co do osiowości i prostopadłości poszczególnych osi.
Prostopadłość osi Z do Y. Mierzone kątownikiem. Górna odchyłka wynosi 0,5mm. Zostanie zniwelowana przy montażu wrzeciona (A właśnie jakieś tanie wrzeciono będę miał w wtorek/środa - więc pracę jeszcze ruszą

)
Równoległość osi Z do Y. Różnica odległości początku stołu do osi z, a końcem stołu do osi Z wynosi ok 0,7mm. Zostanie zniwelowana poprzez planowanie stołu (o ile się da).
Równoległość osi Z do X nie sprawdzana

.
Równoległość Osi Y do X. Jest chyba ok (odległości są prawie identyczne). Lecz tutaj i tak nie dało by się nic zrobić. A jednak poprzez planowanie stołu dało by się to zniwelować.
Pole pracy wychodzi ~300x320x90.
Pozdrawiam Serdecznie! Proszę o uwagi. Mocowanie silników - powinno się wszystko zmieścić.
A przez ten wolny czas będę kombinował nakrętki napędowe i regulacje luzu.