Komp z PII

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 28 sie 2006, 22:39

Witam
Panowie dziękuję za niezłą dyskusję na ten temat tylko dlaczego tak ostro.... :roll:
Jeśli chodzi i P II to czy w laptopie czy w zwykłym PC niema znaczących różnic bo gdy powstawało P II to jeszcze nie było takich zaawansowanych technologii ala Speed Step lub Centrino :razz:
Kwestia gubienia kroków (czyli za mała prędkość LPT ) to też kwestia sterownika i silników i przełożenia przecież nie wszyscy mają prędkość „Velocity” rzędy 200 lub więcej i jednostki „Steps per unit” około 2000 i do tego ponad 1000 linii kodu :cry:

Ja miałem na myśli takie ustawienia:
„Velocity”~ 35
„Steps per unit”~ 200
programy do 500 linii
Sterownik standard „zobacz galeria”
pit202 pisze:
....... tak czy inaczej komputer i laptop nawet z takim samym prockiem chodzi jakby wolniej ( takie odczucie )
Tu muszę się z kolegą nie zgodzić a to dla tego że laptop oczywiście PII/PIII nie mam tu na myśli jakiegoś „Mediona” posiada troszkę inną architekturę płyty głównej a po drugie mniej urządzeń portów mniejsze odległości pomiędzy podzespołami i wiele innych czynników... :oops:

... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 28 sie 2006, 23:34

witam !! a może wrażenie wolniejszej pracy laptopa wiąże się z działaniem matrycy lcd ? . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

pit202
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: pit202 » 29 sie 2006, 09:07

Tu muszę się z kolegą nie zgodzić a to dla tego że laptop oczywiście PII/PIII nie mam tu na myśli jakiegoś „Mediona”
a no wlasnie, ja mam celerona mobila i do tego porównuje resztę
a może wrażenie wolniejszej pracy laptopa wiąże się z działaniem matrycy lcd ?
hahaha , bardzo smieszne :) ale to by nie mialo znaczenia bo w zwyklym kompie tez mam ciekly obraz :D

dobra, EOT kazdy wie juz o co chodzi.
PiteR

Jarosław B
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Jarosław B » 29 sie 2006, 09:12

Witam.Używam do plotera P 900MHZ i nie pamiętam aby był taki przypadek że silnik gubi krok.Owszem dość często zatrzymuje się (musi trochę pomyśleć) i i dzie dalej ale NIGDY NIE ZGUBI KROKU.Wszelkiego rodzaju wypowiedzi że silniki krokowe gubią kroki są powiedzmy mało wiarygodne. Jedynie dwa przypadki mogą to spowodować. ;; Tandetna " elektronika i drugi przypadek który jest nagminny powiedzmy w 80 % to mała moc silnika.Budując plotera oczywiście każdy się liczy z kosztami a silniki dużej mocy nie należą do tanich zakupów (nie mówiąc o sterownikach). Tak było w moim przypadku.Mam plotera do drewna o polu roboczym 2000x800x300 .Na osi X był zamontowany silnik 5Nm i wydawało się że to aż świat .Ale w przeciągu dwóch miesięcy zgubił dwa razy krok i był wielki ból.Oczywiście czepiałem się do wszystkiego tylko nie do silnika. Jak to natura ludzka na samym końcu wymieniłem to co trzeba było wymienić na początku a mianowicie silnik.Od tego momentu nie ma żadnych problemów z maszyną.Może mój przypadek zmniejszy pisalność Państwa o,, gubieniu kroków". Pozdrawiam

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: pukury » 29 sie 2006, 09:43

witam !! nie pisałem że laptop pracuje wolniej a jedynie o wrażeniu . matryce pracują bardziej " dostojnie " . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Piotrjub » 29 sie 2006, 14:21

Jarosław B pisze:Mam plotera do drewna o polu roboczym 2000x800x300 .Na osi X był zamontowany silnik 5Nm i wydawało się że to aż świat .Ale w przeciągu dwóch miesięcy zgubił dwa razy krok i był wielki ból.Oczywiście czepiałem się do wszystkiego tylko nie do silnika. Jak to natura ludzka na samym końcu wymieniłem to co trzeba było wymienić na początku a mianowicie silnik.Od tego momentu nie ma żadnych problemów z maszyną.
Buduje podbny ploter (pole pracy 2000x1000) silniki jakie przewidziałem do tej maszyny
to Sanyo Denki 7,44Nm.
Jesli mozna wiedziec na jakie silniki kolega wymienił te 5Nm.

anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: anoda » 29 sie 2006, 16:44

Czytając posty stwierdzam, że skutecznie udało się Kolegom odejść od meritum. Każdy wyraża swoją opinię ale brak konkretów co do parametrów sterowania - chociażby ilość kroków na mm , prędkości posuwów itd. Przecież te informacje dają nam wyobrażenie o częstotliiwości na liniach sterujących - a pośrednio o parametrach jakim musi sprostać komputer. Nie zawsze potrzebujemy lupy , żeby zobaczyć słonia.
Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.

pit202

Post napisał: pit202 » 29 sie 2006, 18:12

nie wiem co chcesz przez to osiagnac, jezeli komp P3 wyrabia sie z czestotliwoscia zegara podstawowego macha ( 25khz zdaje sie ) to mozna ustawic maksymalne predkosci jakie pozwala ustawic kreator ( motor tuning ) jezeli chcemy wiecej to musimy miec mocniejszy komp i mozemy wybrac 35 czy 45 , takze nie wiem co przez to chcesz policzyc , ale proszę , przeciez wystarczy zapytać co chcesz wiedziec a chetnie odpowiem :
ilosc krokow na mm - 100
predkosci stabilne - 2000mm/min ( maks. jakie udalo mi sie osiagnac niestabilnie to 5m/min ale to juz sterownik byl za slaby i silniki nie wyrabiały )
jezeli chcesz cos wiecej - pytaj - nie mam zadnych tajemnic w tym temacie.
PiteR

Jarosław B

Post napisał: Jarosław B » 29 sie 2006, 20:26

Witam ponownie.Odpowiadam na pytanie. Silniki wymieniłem na 7,5 Nm.Ilość kroków 100 na 1 mm.Maksymalna szybkość 30 mm na minutę.Może to trochę wolno lecz mnie to w zupełności wystarcza.Przy takich parametrach praca w drewnie pleksie itp gwarantuje nie zgubienie kroku na mojej maszynie.

[ Dodano: 2006-08-29, 20:28 ]
Poprawka do tematu wyżej .Silniki pracują 30 mm na sekundę.Przepraszam za pomyłkę

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 29 sie 2006, 23:28

Problem gubienia kroków nie jest jedynie problemem konstrukcji i sterowania (co już było poruszane), a przede wszystkim oprogramowania. I wbrew pozorom nie prędkości pracy komputera. Do mojej maszyny (silniki 1.89, sterowniki 4.2A M542, duża i względnie ciężka rama) mam podłączony bardzo stary komputer PII 266 MHz + Win95. I zabawa jest taka: zawsze, gdy nie jestem pewien zgubionych, bądź nie, kroków zaczynam sterowanie pod DOSem w TurboCNC. To jest program, który jest najlepiej napisanym programem sterującym spośród tych, które są względnie darmowe (czyli np. shareware).

Jak wiecie trochę programuję, sam piszę program sterujący i wiem jak taki program nie powinien pracować. Otóż niektóre programy, np. KCam, moim zdaniem nie przełączają portu LPT na pracę w trybie SPP. Co więcej, sterownik portu nie stara się go "przejąć na wyłączność".

Nie staram się także pracować w Windows powyżej 98. Teoretycznie można wywłaszczyć port LPT, ale mam dziwne wrażenie że windowsy nadal go "pingują", starając się sprawdzić "jakby" jego istnienie.

Na mojej maszynie bez problemu uzyskuję 1m/min bez żadnego gubiebnia kroków (mam ustawiony skok 400 kroków/1mm), choć powiedzmy sobie szczerze mnie się także wydaje, że te silniki są tylko teoretycznie 1.89 NM. Ważne jest, by sterownik rzeczywiście dawał te 3A na wyjściu.

Teraz sprawa Macha i tego typu programów pod Windows. Z programistycznego punktu widzenia sterowanie silnikami (wysyłanie sygnałów do portów) i wyświetlanie pozycji XYZ na ekranie to dwa oddzielne procesy - z resztą jeden zakłóca pracę drugiego. W Machu zrealizowane jest to za pomocą dwóch oddzielnych wątków. Jeden steruje, drugi wyświetla. Ale ponieważ w "tle" windozy zawsze jeszcze chcodzą jakieś procesy (choćby systemowe) co pewien czas jeden z tych procesów może być zakłócony przez inny. A do tego musicie wiedzieć, że pracę może spowolnić marna karta graficzna (tak, tak..). Wyświetlanie wartości XYZ w takim okienku, jak pokazuje to Mach zabiera sporo czasu procesora i jeśli jeszcze tzw. zasoby kontrolki wyświetlającej są zbyt rozbudowane (pamięciożerne) - wyświetlanie pracuje strasznie wolno. Wtedy właśnie może występować gubienie kroków. Radą może być wyłączenie podglądu w Machu lub użycie szybszego komputera.

Sprawę ciekawie ominął kolega "Korinsj" w swoim programie. Sterowanie jest jednym procesem, a wyświelanie pozycji XYZ nie jest procesem oddzielnym, a raczej siedzi na timerze systemowym (przerwaniu) i pozycja na ekranie jest "updatowana" co np. 250 ms. Powoduje to takie śmieszne "pukanie maszyny" w momencie pingu timera, ale komputer nie gubi wysyłania kroków.

Dlatego też ludzie, którzy robią maszyny na sprzedaż, np. "PiotrJub" korzystają z rozwiązań opartych na sterowaniu mikroporcesorowym, polegającym na buforowaniu wysyłanych danych. Program sterujący wysyła procesorowi paczkę ruchów do wykonania, a sam zajmuje się jedynie wyświetlaniem stanu aktualnego na ekranie pobierając (a nie wysyłając) dane z mikroprocesora sterującego. Dodatkowo to sterownik zajmuje się sprawdzaniem stanu krańcówek, wyłącznika awaryjnego etc.

POSTULAT DO ELEKTONIKÓW NA FORUM: Zróbcie taki sterownik - ja napiszę do niego oprogramowanie i problem gubienia kroków przestanie istnieć!
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”