FastCam / FastNest
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
FastCam / FastNest
Od jakiegoś czasu mam do wypalania dużo zastrzałów na wszelkiego rodzaju konstrukcje.
W związku z ilościami detali i ich prostotą zastanawiam się nad wypalaniem tego w taki sposób, aby maksymalnie skrócić czas cięcia, wpalania i zminimalizować powstające ażury.
I teraz kombinuję jak to wszystko skonfigurować aby uzyskiwać podczas nestingu (czy nawet an etapie rysowania) cięcie na wspólną krawędź.
Narazie udało mi się opanowac temat ingerując w kod maszynowy poprzez notatnik, lub z poziomu maszyny.
Tylko po co się tak męczyć skoro można (chyba?) to robić na wcześniejszych etapach przygotowania rozkrojów...
Macie jakieś rady?
W związku z ilościami detali i ich prostotą zastanawiam się nad wypalaniem tego w taki sposób, aby maksymalnie skrócić czas cięcia, wpalania i zminimalizować powstające ażury.
I teraz kombinuję jak to wszystko skonfigurować aby uzyskiwać podczas nestingu (czy nawet an etapie rysowania) cięcie na wspólną krawędź.
Narazie udało mi się opanowac temat ingerując w kod maszynowy poprzez notatnik, lub z poziomu maszyny.
Tylko po co się tak męczyć skoro można (chyba?) to robić na wcześniejszych etapach przygotowania rozkrojów...
Macie jakieś rady?
Ostatnio zmieniony 28 sie 2011, 15:56 przez Marcin_FST, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam,
Najlepiej skrócić czas przy użyciu cięcia łańcuchowego + palenia na wspólną krawędź.
Łańcuchowym zmniejszy się ilość przebić a wspólną - długość palenia.
Oczywiście jest kilka ale
, można używać różnych strategii:
- wspólne na pojedyńczą krawędź danej części,
- wspólne na wszystkie krawędzie danej części
- wspólne na różne krawędzie, różnych części
Kwestia czy masz takie opcje w FastCAMie - które mogą Cię wspomóc z automatu.
Ja zajmuję się SigmaNest-em. Jak chcesz zobaczyć jak te narzędzia działają - zadzwoń i umówimy się na pokaz programu.
www.sigma-nest.pl
Acha ważna sprawa: kompensacja - tutaj musisz dobrać odpowiednią dla danej dyszy którą stosujesz do określonej grubości blachy oraz trzeba pamiętać o termice
aby sobie bananów nie napalić....
Pozdrawiam,
SigmaNest
Najlepiej skrócić czas przy użyciu cięcia łańcuchowego + palenia na wspólną krawędź.
Łańcuchowym zmniejszy się ilość przebić a wspólną - długość palenia.
Oczywiście jest kilka ale

- wspólne na pojedyńczą krawędź danej części,
- wspólne na wszystkie krawędzie danej części
- wspólne na różne krawędzie, różnych części
Kwestia czy masz takie opcje w FastCAMie - które mogą Cię wspomóc z automatu.
Ja zajmuję się SigmaNest-em. Jak chcesz zobaczyć jak te narzędzia działają - zadzwoń i umówimy się na pokaz programu.
www.sigma-nest.pl
Acha ważna sprawa: kompensacja - tutaj musisz dobrać odpowiednią dla danej dyszy którą stosujesz do określonej grubości blachy oraz trzeba pamiętać o termice

Pozdrawiam,
SigmaNest
Pracuj mądrzej zamiast mocniej......
-
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jeżeli FastCAM wchodzi tylko w rachubę to uderz do firmy, która CI go sprzedała.
Każdy program rządzi się swoimi zasadami oni powinni Ci pomóc.
Ja mogę Ci pomóc ale w moim programie
(automat do nestingu na wspólną krawędź z uwzględnieniem kompensacji) plus połączenie na wspólną z cięciem łańcuchowym
.
Pozdrawiam i powodzenia w walce z FastCAM-em
.
SigmaNest
Ja mogę Ci pomóc ale w moim programie

Pozdrawiam i powodzenia w walce z FastCAM-em

SigmaNest
Pracuj mądrzej zamiast mocniej......
-
-
- Posty w temacie: 1
Przepraszam, że z takim opóźnieniem pytam ale są jakieś informacje od sprzedawcy FastCam`a odnośnie funkcjonalności których szukałeś bo mam ten sam problem od jakiegoś czasu i też używam FastCam`a?Marcin_FST pisze:Jasny gwint. Że też sam an to nie wpadłem... jutro będzie telefonowanie.Sigma-nest pisze:Jeżeli FastCAM wchodzi tylko w rachubę to uderz do firmy, która CI go sprzedała.
-