Grawerka na biurko - 10x10x10

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
PiotrCz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 22
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 30 sie 2011, 10:28

diodas1: Zdjęcie tylko poglądowe - rzeczywiscie silnik wygląda na jakiś silnik od maszyny do szycia.

Wczoraj trochę googlałem w temacie wrzeciona i generalnie snują mi się po głowie dwie opcje w tej chwili:
a) zakup prostego uchwytu Er11 + dobre szybkie łożyska + zrobienie do tego obudowy lub
b) rzeczywiście wykorzystanie proxxona - ale tylko jako dawcę wrzeciona - niekoniecznie chcę używać całego mikrowrzeciona z proxxona, bo jednak trochę wyje, a w koncu to ma być maszyna do domu, na biurko.

Za to jeśli chodzi o silnik to decyzja już zapadła - będzie to działało z silinikiem modelarskim + sterownik + servo tester. Oczywiście jeszcze zastanawiam się nad przeniesieniem napędu z silnika na wrzeciono - chyba zrobię po prostu bezpośrednio - bez żadnych pasków, czy sprzęgła. Tak jest też np. w proxxonie (widać to tutaj -> LINK ).

Kazik_Wichura:Dokładności - jak wyjdzie tak wyjdzie :). Z doświadczenia wiem, że śruby kulowe z Ebaya mają 0.02 luzu przy zmianie kierunku, ale za to powtarzalnego. Zakładam, że dokładność jakby tego nie definiować będzie spora - w koncu nie zamierzam frezować stali na tym maleństwie, tylko plastiki.
Wichura - sterowniki, które z powodzeniem stosuję od paru lat -> [URL=http://M_I_X_P_O_L.PL/sterowniki.html_usun_podkreslenia]LINK[/URL]

grg12:Maszynka jak ta lala :). Frezowałeś już coś na niej?

Tagi:

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: grg12 » 30 sie 2011, 10:51

PiotrCz pisze: grg12:Maszynka jak ta lala :). Frezowałeś już coś na niej?
Bez wrzeciona? ;) Maszynka dopero co złożona do kupy - w tej chwili projektuję wrzeciono i kombinuje osłony przeciwpyłowe na prowadnice - oś X i "przód" osi Y osłoniłem blaszanymi rynnami - ale do osi Z i tylnej części Y chyba będe musiał zmajstrować harmonijki

Autor tematu
PiotrCz
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 30 sie 2011, 12:28

grg12:

:) Mysłałem, że coś może na test założyłeś tymczasowo.

Jeśli chodzi o osłony mieszkowe, to służę pomocą - znalazłem świetny tutortial i świetny materiał - wypróbowałem - działąją super - wieczorkiem może wrzucę fotki.

P.

Awatar użytkownika

MarcinxD
Posty w temacie: 2

Post napisał: MarcinxD » 30 sie 2011, 13:18

Gdzieś na cnczone widziałem wrzeciono z silnika modelarskiego z wyciągniętą ośką i włożoną w jej miejsce uchwyt er11 na wale pasującym pod łożyska (8 bądź 12mm) takie rozwiązanie przy tak małych mocach wydaje się być spoko :wink:
Pozdrawiam Marcin

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: grg12 » 30 sie 2011, 13:25

PiotrCz pisze:grg12:

:) Mysłałem, że coś może na test założyłeś tymczasowo.

Jeśli chodzi o osłony mieszkowe, to służę pomocą - znalazłem świetny tutortial i świetny materiał - wypróbowałem - działąją super - wieczorkiem może wrzucę fotki.

P.
Byłbym wdzięczny - próby składanie z papieru wyszły całkiem nieźle ale wciąż nie mam pomysłu na ostateczny materiał.

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wt » 30 sie 2011, 19:00

Ciekawa jest koncepcja fortunki. Proxxon przypomina nieco wiertarkę elektryczną i o dokładność trudno. Może lepiej wzorować się na wrzecionie od tokarki zegarmistrzowskiej nr 8, ale na łożyskach tocznych i z wykorzystaniem typowych tulejek od takiej tokarki. Połączenie wrzeciona z silnikiem może być typowym paskiem klinowym, albo z wykorzystaniem kół zębatych. Koła zębate mogą być z uzębieniem skośnym dla płynnej i cichej pracy i są łatwo dostępne.

Autor tematu
PiotrCz
Kontakt:

Post napisał: PiotrCz » 30 sie 2011, 20:23

wt: kiedyś wykorzystywałem całego proxxona jako mini-wrzecionko (na pozycji prototype go widać) do testów cnc i dawało radę - wbrew pozorom nie ma bicia - na co dzień stosuję je modelarsko.

grg12: zloze tutortial i wrzuce - pewnie jeszcze w tym tygodniu.

MarcinxD: znalazłem go - wrzucam tutaj linka - moze komus się przyda:
http://members.home.nl/zoltar/CNC/classicsystem/HF.pdf

No i czas chyba coś bardziej konkretnego narysować...

P.

P.S. Dzisiaj zamówiłem trochę łożysk + ER11 - chwilę to potrwa z HK idzie jak zwykle.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: smouki » 30 sie 2011, 20:38

było o wrzecionach z BLDC nawet u mnie w temacie
tutaj
to jest projekt mojego mini wrzeciona
Obrazek

tu jest wszystko

ale wrzeciono to ostatnie twoje zmartwienie. Ja poluję na jakieś śruby kulowe 10x4 albo cuś
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

nas24
Kontakt:

Post napisał: nas24 » 31 sie 2011, 22:15

Proponuje sprawdzić wrzeciona Zwanzig.
Male, kręcą się do 100.000 rpm.

http://www.zwanzig-hss.de/

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 01 wrz 2011, 17:10

bo wiecie, ja zazwyczaj zaczynam od mechaniki, wrzeciono o okreslonej mocy zakładam na koncu, czyli jakis szkic poglądowy, potem szczegóły napędów itp
wrzeciono do takich pierdół to moze byc i proxon 200W z gietkim wałkiem za stówe czy ile tam kosztuje.
od razu wcisnijcie koledze jaegera (czy jak sie to pisze po szkopsku).
maszynka z polem roboczym 100x100 na prowadnicach szynowych to w zasadzie nie ma sie nad czym zastanawiac - dwa hiwiny w rozmiarze 15 na jedną oś, dwa na drugą i jest stolik krzyzowy, na zeta podobnie, całoś budowy podobnej do wiertarki pionowej na kurzej stopce,. no chyba nie trzeba byc niewiadomo kim zeby to sobie z grubsza szkicnąc i przemyslec na szybciora :D
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”