Silniki nie ruszają

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
DoctorX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Silniki nie ruszają

Post napisał: DoctorX » 24 sie 2006, 11:00

Jak w temacie,przy starcie komputera czasem jakiś silnik ruszy i zapalają się diodki.Jest to sterownik SSK i płytka sterująca ze sklepu CNC.Nie potrafię skonfigurować programu,albo coś nie tak z moim kompem bo ostatnio zatrzymuje mi się co jakiś czas zegar i albo pójdzie do przodu po jakimś czasie albo i nie.Nie miałem takiego problemu jeszcze,zegar zatrzymuje się losowo i nie wiem o co chodzi.System przeczesany przez antywiry i adaware.
BTW
ma ktoś po polsku konfigurację Mach2 dodam że mam sys WinXP a w menagerze systemu driver jest ze znakiem zapytania na żółto ,ale mimo tego napisane jest że urządzenie działa poprawnie. ? :shock:
OK.zegar nie chodził prawdopodobnie bo z winampa leciał cały czas film i nie wiem jak to zrobiłem :lol:

Tagi:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 24 sie 2006, 14:22

Witaj
To, że silniki i przekaźniki startują przy uruchamianiu komputera to normalny objaw startu kompa (bios wysyła sygnały testujące między innymi do portu LPT) :razz:
Zegar zmieniający godzinę-- sprawdź bateryjkę CMOS jeśli to starszy komp :cry:
Sterowniki do windy XP z SP 2 to się często zdarza ---dobre rozwiązanie zainstaluj Mach3 wystarczy wersja demo :wink:
I napisz coś więcej to ci pomogę
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

kawek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kawek » 24 sie 2006, 16:23

Przed odpaleniem macha wyłącz inne programy. Ja miałem podobny problem odpowiedzialny za to był antywir. Proponuje abyś wyłączył antywirusa, oraz inne niepotrzebne programy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DoctorX

Post napisał: DoctorX » 25 sie 2006, 09:40

Komp nie jest starszy chyba Athlon 2200+ 512RAM 140GB 2 dyski na drugim swap myślę że do macha wystarczy ,bateryjka w biosie? ja myslę i zawsze myślałem :oops: że jest ona tylko potzrzebna gdy komp nie jest zasilany a w trakcie pracy zasila ją układ doładowujący.Komp pracuje jako serwer i nygdy go nie wyłączam.Wyłączyłem kilka programów i teraz tylko trochę się spóźnia ;) już lepiej ...sprawdze opcję z antywirem mam MKS 2005.
Tak wiem że komp testuje się przy starcie itp. no nie o to chodzi z resztą jestem informatykiem elektronikiem-automatykiem,a to że coś tam rusza jak napisałem przy starcie to chodziło mi o to że jest jakaś komunikacja ze sterownikiem i silnikami a winę ponosi zła konfiguracja programu.
Zrobiłem kilka kroków manewrowych,przeinstalowałem macha i chociaż pamiętał poprzednie ustawienia zaczął żyć :)
BTW
Może i to wieśniackie podejście do tematu,ale wziąłem do ręki stary lewarek(a mam ich kilka) obejrzałem,poruszałem tą niby niedokładną śrubą trapezową długość 45cm ; Φ12 i okazało się że wcale nie jest taka zła,powiedział bym nawet że idealna na oś "X" co myślicie o jej wykorzystaniu?
Nie chcę zapodawać nowego tematu "śruba z lewara" bo może wyjdę na jakiegoś cieniasa,ale po dorobieniu odpowiedniej nakrętki,a mam taką możliwość w pracy kto wie czy to nie wyda...?

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: termit_tm » 25 sie 2006, 10:10

w jakimś temacie czytałem ze zastosowano śrubę z lewarka tylko czy warto ??? 1m nowej śruby kosztuje jakoś 40 zł moze lepiej sprzedać lewarek i kupić 0,5 m nowej śruby :razz:

a tu masz opis jak skonfigurowac program

http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach2.htm

Awatar użytkownika

kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 25 sie 2006, 10:13

etam zakladaj temat , nie ma co sie przejmowac , a ci co najwiecej krytykuja to z zasady nie maja co robic i najlepszym zajeciem ich jest zniechecanie ludzi do myslenia. Mysle ze lewarki fajny pomysl bo strasznie tani:)jesli sie je ma na skladzie w domu:)). Pamietajmy ze to forum ma byc przede wszystkim o maszynach AMATORSKICH , wiec co za tym idzie prostych i tanich. Tutaj czlowiek sie uczy jak co dziala i co mozna zastosowac taniego. Przeciez isc do sklepu i wydac 10 tys na czesci to zaden problem:) problemem jest zrobic cos i wydac malo:) i umiec zastosowac rozne ciekawe i nowatorskie sposoby konstrukcji:)
Pozdrawiam
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
DoctorX

Post napisał: DoctorX » 25 sie 2006, 10:54

No to są słowa pocieszenia,git bo mam 2 lewary chyba nawet nie używane,a wjednym sruba jest solidna właśnie sprawdziłem.Zgadza się można kupić i tulejki i łożyska,ale ja wykorzystuję to co mam ,a jak nie mam to próbuję dorobić,albo kupić gdzieś na targu za grosze.Prowadnice mam ze skanera SCSI A3,śruba z lewara a zębatki i paski + mocowanie śrub i prowadnic mam ze starej rozebranej niemieckiej maszyny przemysłowej,która się już wysłużyła.Zdemontowałem też z niej profile alu i prowadnice liniowe z wóżkami...więc co? miało to leżeć??? NIE! postanowiłem z tego wszystkiego coś złożyć...i składam.
BTW
Po restarcie kompa silniki znowu stoją,ja mam już dość.Nie będę wciąż reinstalki przeprowadzał tymbardziej że restarty serwerka nie mile widziane. :neutral:.Wracając do konfiguracji to mam już dawno ściągniętą pdf-kę ale wszystko jest po angielsku,no chyba że słabo szukałem...?

Teraz to już nic nie kumam po kilkakrotnej instalacji gdy wciśnięty jest emergency stop to silniki są zasilane a jak nacisnę reset to silniki tracą zasilanie...??? :evil:

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 25 sie 2006, 15:09

Witaj
Przede wszystkim daj sobie spokój z tym serwerem weź kompa na którym możesz coś robić
I napisz więcej ...
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Awatar użytkownika

Autor tematu
DoctorX

Post napisał: DoctorX » 26 sie 2006, 13:31

No i chyba sam sobie odpowiedziałem.
Pomijając fakt że później będę używał innego kompa do zabawy z frezowaniem to :
Miałem do kompa podłączoną tylko jedną oś "Y" więc już tak od niechcenia wyłączyłem dzisiaj pozostałę osie w programie i po resecie silnik dalej "piszczał" czyli nie zostało odłączone od niego napięcie ,więc zacząłem testy i okazało się że silnik żyje :wink: no to chyba tyle? a może jutro znowu będzie inaczej? :cool:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”