Komp nie jest starszy chyba Athlon 2200+ 512RAM 140GB 2 dyski na drugim swap myślę że do macha wystarczy ,bateryjka w biosie? ja myslę i zawsze myślałem

że jest ona tylko potzrzebna gdy komp nie jest zasilany a w trakcie pracy zasila ją układ doładowujący.Komp pracuje jako serwer i nygdy go nie wyłączam.Wyłączyłem kilka programów i teraz tylko trochę się spóźnia

już lepiej ...sprawdze opcję z antywirem mam MKS 2005.
Tak wiem że komp testuje się przy starcie itp. no nie o to chodzi z resztą jestem informatykiem elektronikiem-automatykiem,a to że coś tam rusza jak napisałem przy starcie to chodziło mi o to że jest jakaś komunikacja ze sterownikiem i silnikami a winę ponosi zła konfiguracja programu.
Zrobiłem kilka kroków manewrowych,przeinstalowałem macha i chociaż pamiętał poprzednie ustawienia zaczął żyć

BTW
Może i to wieśniackie podejście do tematu,ale wziąłem do ręki stary lewarek(a mam ich kilka) obejrzałem,poruszałem tą niby niedokładną śrubą trapezową długość 45cm ; Φ12 i okazało się że wcale nie jest taka zła,powiedział bym nawet że idealna na oś "X" co myślicie o jej wykorzystaniu?
Nie chcę zapodawać nowego tematu "śruba z lewara" bo może wyjdę na jakiegoś cieniasa,ale po dorobieniu odpowiedniej nakrętki,a mam taką możliwość w pracy kto wie czy to nie wyda...?