Sterownik CNC3 z MIXPOL-u
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
jeśli silnik będzie pracował z mniejszym prądem - nic strasznego się nie stanieSterownik daje 2.5 A a silniki są na 2.89A... czyli moge bez problemu(czy bez modyfikacji) podłączyć??

no może spadnie nieco moment siły... proporcjonalnie do obniżenia prądu
Ostatnio zmieniony 25 sie 2006, 10:31 przez markcomp77, łącznie zmieniany 1 raz.
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Kontakt:
Mam sterownik z MIXPOLu. Używam go od około roku na silnikach z listy społecznej 1.89 Nm. Sterownik sprawdza się bardzo dobrze (mimo, że silniki mocno się grzeją - podejrzewam, że to problem zbyt małego prądu podawanego przez sterownik).
Sterownik zbudowany jest na 3 układach TA8435 (to samo, co IMT901). Zasilacz w nowej wersji tego sterownika jest zasilaczem IMPULSOWYM. W mojej jeszcze jest klasyczny.
W każdej osi może pracować inny silnik bipolarny - bez problemu - sprawdzałem!
Ciekawym rozwiązaniem jest przełączanie 60/100% mocy - zworką. W sterowniku z Wobitu zworka ta jest sterowana przez termistor umieszczony w radiatorze kości sterującej. Bardzo niegłupie!
Wszelkie pytania możecie kierować bezpośrednio do jego producenta, bo jest użytkownikiem naszego forum - kolega "Procesor". Sprawdźcie w temacie "Amatorska wypalarka laserowa" https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=879.
Sterownik zbudowany jest na 3 układach TA8435 (to samo, co IMT901). Zasilacz w nowej wersji tego sterownika jest zasilaczem IMPULSOWYM. W mojej jeszcze jest klasyczny.
W każdej osi może pracować inny silnik bipolarny - bez problemu - sprawdzałem!
Ciekawym rozwiązaniem jest przełączanie 60/100% mocy - zworką. W sterowniku z Wobitu zworka ta jest sterowana przez termistor umieszczony w radiatorze kości sterującej. Bardzo niegłupie!
Wszelkie pytania możecie kierować bezpośrednio do jego producenta, bo jest użytkownikiem naszego forum - kolega "Procesor". Sprawdźcie w temacie "Amatorska wypalarka laserowa" https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=879.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
markcomp77 pisze:Czy spadek momentu sily wzgledem pradu jest liniowy?jeśli silnik będzie pracował z mniejszym prądem - nic strasznego się nie stanie
no może spadnie nieco momnet siły... procjonalnie do obniżenia prądu
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Kontakt:
tak - oczywiście w obszarze w którym zależność SIŁA - PRĄD jest liniowakot1979 pisze:Czy spadek momentu sily wzgledem pradu jest liniowy?markcomp77 pisze:jeśli silnik będzie pracował z mniejszym prądem - nic strasznego się nie stanie
no może spadnie nieco moment siły... proporcjonalnie do obniżenia prądu

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
- Kontakt:
Informację, jak wyliczyć moc zasilacza podaje kol. Chaos na stronie www.akcesoria.cnc.info.pl. Ja w swoim zastosowałem 400W. Dzięki sporemu zapasowi mocy praktycznie wogóle się nie grzeje. A różnice w cenie transformatorów toroidalnych 200W i 400W są niewielkie (wg mnie przy koszcie maszyny pomijalne).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
-
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Odświeżam temat - niestety mam za mało czasu na lutowanie i naukę elektroniki. Budowa samej maszyny ledwo ruszyła z miejsca. Ewentualnie w przyszłości w razie potrzeby pobawię się w jakieś układy mikroprocesorowe, gdzie elektronika będzie szczątkowa, a program załatwi resztę.
W każdym razie wracam do pomysłu z kupieniem gotowego sterownika, i ciągle najbardziej mi odpowiada ten made in Mixpol. Dzięki za podpowiedzi.
Ale, w Mixpol-u pojawił się nowy zintegrowany sterownik trzech silników, tym razem na A3977 -> CNC-ALFA3. W opisie nie ma nic na temat optoizolacji LPT, ale ogólnie wyglada to ciekawie. A3977 ma większe możliwości, jest bardziej popularny, i nieco tańszy. Cena całego sterownika też jest ciekawa.
Trochę mnie martwi sprawa wymiany układu w przypadku jakiejś awarii. Z wyjęciem zniszczonego A3977 nie ma problemu, bo można go wyciąć, i oddzielnie wylutować każdą nóżkę z kolbą i pensetą, ale co z wlutowaniem nowego układu? Czy jest to wykonalne bez profesjonalnego sprzętu do lutowania?
P.S.: Nowe PDF-y na cncinfo rzeczywiście są w świeżej wersji, ani gv, ani xpdf ich nie łyka. To znak. Trzeba ściągnąć najnowszą wersję gv. Pojawił się Slackware 11, więc może czas na update całego systemu.
W każdym razie wracam do pomysłu z kupieniem gotowego sterownika, i ciągle najbardziej mi odpowiada ten made in Mixpol. Dzięki za podpowiedzi.
Ale, w Mixpol-u pojawił się nowy zintegrowany sterownik trzech silników, tym razem na A3977 -> CNC-ALFA3. W opisie nie ma nic na temat optoizolacji LPT, ale ogólnie wyglada to ciekawie. A3977 ma większe możliwości, jest bardziej popularny, i nieco tańszy. Cena całego sterownika też jest ciekawa.
Trochę mnie martwi sprawa wymiany układu w przypadku jakiejś awarii. Z wyjęciem zniszczonego A3977 nie ma problemu, bo można go wyciąć, i oddzielnie wylutować każdą nóżkę z kolbą i pensetą, ale co z wlutowaniem nowego układu? Czy jest to wykonalne bez profesjonalnego sprzętu do lutowania?
P.S.: Nowe PDF-y na cncinfo rzeczywiście są w świeżej wersji, ani gv, ani xpdf ich nie łyka. To znak. Trzeba ściągnąć najnowszą wersję gv. Pojawił się Slackware 11, więc może czas na update całego systemu.