Gaz vr. Plazma
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Gaz vr. Plazma
Witam,
chciałem się zapytać przy jakich grubościach opłaca się palić plazmą a przy jakich gazem (czarna stal)? Chciałem porównać agregat np. Hypertherm HPR130A do gazu i 260A do gazu?
chciałem się zapytać przy jakich grubościach opłaca się palić plazmą a przy jakich gazem (czarna stal)? Chciałem porównać agregat np. Hypertherm HPR130A do gazu i 260A do gazu?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
odpowiedź bardzo wyczerpująca.nedwed82 pisze:zdecydowanie odradzam
A tak poważnie.
Nie da się tego zbyt dokładnie określić gdyż jest za dużo czynników.
Ja doradzałem swoim klientom żeby cieli plazmą do 10mm a powyżej gazówką.
Ale to dotyczyło 120A-rowej plazmy gdzie klient miał do dyspozycji jeden palnik gazowy na propan.
na 20 klientów 18-tu tak robi po dzień dzisiejszy. Tych dwóch tnie plazmą do 12mm.
Z ich punktu ( wszystkich tych klientów ) oceny jest to ekonomiczne rozwiązanie.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Dziekuje seredcznie za odpowiedz, a jak wyglada sprawa jezeli chodzi o mocniejsze zrodla np.260A? Dlaczego pytam, poniewaz jestem wlasnie na etapie zakupu wypalarki plazmowo gazowej i zastanawiam sie czy jest sens dodatkowo dokladac do wiekszego zrodla.
Potrzebujemy ciac tak okolo 20-25mm czarnej stali.
Przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z tel.
Potrzebujemy ciac tak okolo 20-25mm czarnej stali.
Przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z tel.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
No to myślę że zdecydowanie taniej wyjdzie cięcie gazowe propanem od 10mm wzwyż.
Jednostkowe elementy można ciąć plazmą ... ale jak będą większe serie to zapinasz cztery palniki gazowe i tniesz.
1. Dysze gazowe - dłuższa żywotność niż dysz plazmowych
2. Cztery palniki pracują wolniej ale ogólnie szybciej jak się patrzy na to kompleksowo.
Osobiście bym szedł w kierunku cięcia gazowego ... przedewszystkim był bym w stanie na jednej dyszy utrzymać jakość cięcia dla 10-ciu arkuszy blachy 20mm . Przy dyszy plazmowej jest to niemożliwe.
Jednostkowe elementy można ciąć plazmą ... ale jak będą większe serie to zapinasz cztery palniki gazowe i tniesz.
1. Dysze gazowe - dłuższa żywotność niż dysz plazmowych
2. Cztery palniki pracują wolniej ale ogólnie szybciej jak się patrzy na to kompleksowo.
Osobiście bym szedł w kierunku cięcia gazowego ... przedewszystkim był bym w stanie na jednej dyszy utrzymać jakość cięcia dla 10-ciu arkuszy blachy 20mm . Przy dyszy plazmowej jest to niemożliwe.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)