Absolutnie nie przyszło by mi nic takiego do głowytuxcnc pisze:To u Ciebie rozpędzone silniki zmieniają kierunek ???

Nie chodzi o zmianę kierunku rozpędzonego silnika tylko o założenia programowe, tak jak sugerujesz : nie koniecznie mądre, które zakładają, że Twój układ jeśli dostanie najpierw sygnał o zmianie kierunku DIR (silnika zatrzymanego) a powiedzmy po 10us co nie jest czasem małym, otrzyma pierwszy impuls STEP to za optoizolacją na pc817 może być dokładnie w odwrotnej kolejności (wg PDF). Są programy (być może jak nazwałeś - nieprawdziwe jak np starsze wersje CncGraf) które tego również nie przewidują - dlaczego mamy je skreślać tylko dlatego, że mam hu.... optoizolację Dir'a a Dobrą sygnału STEP?
Ja u siebie rozwiązałem to bezproblemowo w moim "nieprawdziwym" programie (jeden z forumowiczów miał opto tak jak sugerujesz i wykrył to jeszcze w pierwszej wersji) nie ma nawet potrzeby parametru DIR HOLD potrzeby wystawiać na zewnątrz ale czy wszystkie programy mają okienko jakie przedstawiłeś? Nie wiem.
[ Dodano: 2011-07-25, 22:13 ]
ps. spotkałem się z dwoma sytuacjami (z programem nie-moim) gdzie aby silnik przestał gubić kroki wystarczyło zamienić różne opto Step z opto Dir - jeden przypadek dotyczył CncGrafa dlatego o tym problemie wspomniałem.