Konstrukcja wiotka z punktu widzenia frezowania np. głowiczką. Jako konstrukcja maszyny może być całkiem sztywna.adamus202 pisze:[]
Konstrukcja wygląda na wiotką.
Budowanie pierwszej frezarki CNC i pewne problemy...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Kol. pisał, że wystarczy mu +- 0.3mm a szerokość tego to ok 60cm. Jakby już nie było wyjścia, to przyspawałbym od spodu 6 małych nóżek: 4 po rogach i 2 po środku płaskowników, położyłbym żeby weszło na 40cm szer. tego stołu i szlifnął 4 nóżki: 2 boczne + 2 środkowe tak, żeby wyszła płaszczyzna i w oparciu o nią ręcznie, za przykadnicą doszlifowałbym pozostałe 2 boczne nóżki. Miałbym już w miarę wyprowadzoną od spodu płaszczyznę i wtedy szlifnąłbym górę z 2 mocowań. Takie to mocno amatorskie ale jak inaczej nie da rady.. - nie wiem tylko czy dobrze myślę ?kamar pisze:Za szerokie - większość metrowych magnesówek ma do 400 w " y "
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Po paru tygodniach dalszego poszukiwana, stwierdziłem że chyba lepiej będzie pójść na kompromis (bo jak tak dalej pójdzie to nigdy tego nie skończę). Mianowicie postanowiłem przefrezować tylko płaskowniki pod prowadnice. Z znalezieniem frezarki, co by to zrobiła już nie było problemu. Z powierzchniami pod nogi bramy postanowiłem że prostopadłość osi Z osiągnę szlifując (i tu proszę się nie śmiać) ręcznie.
I oto fotki po frezowaniu.
Z szybkich pomiarów za pomocą jednej prowadnicy (zamocowana na 2 sciski) z wózkami i czujnikiem zegarowym, wyszła mi tolerancja powierzchni nie gorsza od +-0,10mm. Koszt frezowania 150zł
.
Następne zdjęcia z postępu prac mam nadzieję niebawem.
I oto fotki po frezowaniu.
Z szybkich pomiarów za pomocą jednej prowadnicy (zamocowana na 2 sciski) z wózkami i czujnikiem zegarowym, wyszła mi tolerancja powierzchni nie gorsza od +-0,10mm. Koszt frezowania 150zł

Następne zdjęcia z postępu prac mam nadzieję niebawem.
- Załączniki
-
- po frezowaniu 01.jpg (265.21 KiB) Przejrzano 618 razy
-
- po frezowaniu 02.jpg (172.58 KiB) Przejrzano 616 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Proponowal bym tę ramę jeszcze raz wsadzić na frezarkę, polożyć na tych obrobionych powierzchniach i na dolnej powierzchni zrobić na ramie punkty bazowe. Po odwróceniu ramę polożyć na tych punktach, jak trzeba to podlożyć między ramę a stól frezarki kostki. Wtedy będzie można przesuwać ramę po stole frezarki.adamus202 pisze: Z powierzchniami pod nogi bramy postanowiłem że prostopadłość osi Z osiągnę szlifując (i tu proszę się nie śmiać) ręcznie.
Ewentualnie poszukać frezarki która ma wysuwaną belkę w której jest pionowa glowica.Wtedy pomimo niewielkiego ruchu suportu w osi ''y'' Można dodać przez wysunięcie belki.