pomocy doradcie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
pomocy doradcie
witam jestem amatorem ale jestem ambitny jestem ciekaw czy na obrotach 600 wrzeciona można już toczyc dosc dobrze? proszę o pomoc jak dobierac obroty do wykonywanej operacji na tokarka konwecjonalnych ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
myślę że te wymiary dotyczą średnicy przedmioty wiec zależy to jeszcze od głębokości skrawania załóżmy że skrawasz nie za dużym wiórem więc nie wiem czy chodzi ci o obróbkę zgrubną czy wykańczającą przy zgrubnej powinno się skrawać małymi obrotami głęboko i dużym posuwem a przy wykańczającej na dużych obrotach małym wiórem i na małym posuwie jerzeli obrabiasz elementy średnio dokładnie to do średnicy 100 obroty moga być ciut zadurzę ,a do średnicy 15 na pewno będą za małe zależy jeszcze to od noża jakiego używasz noże ze stali szybkotnącej potrzebują mniejszych obrotów bo łatwo je przypalić noże składane z płytką z węglika lubią nieco większe obroty. Jeszcze mógłbyś podać na jakiej maszynie toczysz, najlepiej do odpowiednich parametrów obróbki dojść doświadczanie używając różnych noży i głębokości skrawania obserwując jakość obrobionej powierzchni, napisz coś na temat swojej maszynki dlaczego chodzi ci o obroty 600 czy nie możesz ich zmieniać?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
pokazalem zdjecia maszyny w innych tematach wczoraj jest dosc stara. mam zamiar dorabiac sworznie do maszyn rolniczych sa raczej malo dokladne. mam niskie obroty az do 600 a puzniej ok 1500 które wydaja mi sie za duze bo mocno chalasuje w niej az strach cos robic na niej. moge skrawac drobnym wiórem bo mam duzo czasu na takie detale