Pomysł na prowadnice

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Mendrek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mendrek » 02 lis 2004, 14:09

Witam!!!

Ja mam taki pomysł (troche ściągniety z innych forów) aby jako prowadnice użyć szyn od szuflad. Te lepsze będą miały całkiem małe opory. Można by je wykorzystać do małych frezarek ale do jakiś dużych konstrukcji to sie chyba nie nadadzą

Pozdro

Tagi:

Tomek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Tomek » 11 lis 2004, 22:49

moj pomysł jest dość prosty i niedrogi proponuje gotowe prowadnice z maszynki do cięcia glazury są odrazu z mocowaniami jedynie wuzek wymaga modyfikacji kosz najtaniszej maszynki to około 60 zł

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: Inf-el » 12 lis 2004, 09:28

Tomek pisze:...proponuje gotowe prowadnice z maszynki do cięcia glazury...
Dobry pomysł ale trzeba je przymocować do sztywnej podstawy (wyginają się) i chyba nie mają dokładnego wykończenia powierzchni.
Stosowałem pręty od amortyzatorów samochodowych (ze 20 typów). Jak już tokarz wytoczył mi mosieżne tulejki ślizgowe to się okazało że pręty są lekko krzywe (gołym okiem nie było widać) i tulejki się zacinają. Teraz kupię prowadnice liniowe HiWin (niestety drogo) - wydaje się, że będą najdokładniejsze i najprostsze w montażu.

Tomek

Post napisał: Tomek » 12 lis 2004, 14:01

Prowadnice wyginały się kiedy ciąłem gres i musiałem się na nich oprzeć całym ciężarem ale nawet wtedy odkształcenie nie bylo strasznie wielki co do wykończenia to może i nie są super precyzyjne ale powinny wystarczyć pozostaje tylko dorobić odpowiedni wózwek

conti_cnc

Post napisał: conti_cnc » 15 lis 2004, 21:36

:D Witam. Od dłuższego czasu jestem zainteresowany budową amatorską plotera cnc. Szukając materiałów na prowadnice dotarłem do kolegów, którzy serwisują kserokopiarki. Okazało się, że w tych urządzeniach są świetne, stalowe pręty o średnicy 20 mm i długości około 500 mm, idealnie nadające się na prowadnice do maszyn cnc. Kserokopiarka posiada jeszcze jedną zaletę....są w niej silniki krokowe o dość dużej mocy oraz bardzo wydajne zasilacze. W mojej piwnicy stoją już dwie uszkodzone kserokopiarki. Mam trzy pręty, brakuje mi tylko jednego, ale to kwestia chwili; koledzy obiecali, że jak tylko dostaną kserokopiarkę, którą juz nie będzie sie klientowi opłacało naprawiać, wymontują z niej potrzebne mi elementy. Goraco namawiam do skorzystania z tego źródła...czyli uszkodzonych kserokopiarek.

Awatar użytkownika

KAPaGo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: KAPaGo » 15 lis 2004, 21:56

jesli kogoś zainteresuje takie rozwiązanie to daje fotki...zrobione jak widac z profili trzeba dobrac średnice łożyska
Załączniki
SLIDE3.jpg
SLIDE3.jpg (26.29 KiB) Przejrzano 2923 razy
SLIDE8.jpg
SLIDE8.jpg (14.57 KiB) Przejrzano 2923 razy

conti_cnc

Post napisał: conti_cnc » 27 lis 2004, 21:22

Sory...poprzednio napisałem nieprawdę....pręt, który wymontowałem z kserokopiarki ma średnicę 16 mm, dł. 59,5 mm. Zespół ślizgowy po którym przesuwał się pręt, idealnie nadaje się do wykorzystania jako układ posuwu dla osi XY. Z tej samej kserokopiarki mam silnik krokowy z 6 wyprowadzeniami, średnicy 55 mm i grubości 25 mm. Silnik posiada 3-stopniową przekładnię. Jeden z członków CNC FORUM podał namiary na firmę Quay, która oferuje łożyska liniowe o średnicy 16 mm. Może te informacje przydadzą się przy zbieraniu materiałów do budowy pierwszej maszyny CNC.

Lewcio

Post napisał: Lewcio » 27 gru 2004, 19:02

Zgadzam się ze zwolennikami łożysk. Należy dążyć do minimalizacji tarcia.
http://www.lozyska.com.pl/produkty/liniowe/kulkowe.html
Tulejki mogą się zacinać podczas pracy jeśli konstrukcja nie będzie dość sztywna.
Rury mają lepszy własności (wytrzymałość / waga) ale mogą sprawiać problemy gabarytowe.
Ogólnie najlepiej zastosować używane wcześniej współpracyjące elementy (są dotarte-byle nie zabardzo - i były w tym celu projektowane) np. pręty z siłowników, tłymików hydraulicznych, prowadnic drukarkowych. Cenowo podejrzewam wyjdzie lepiej niż sklepowe lub dorabiane. Trzeba tylko zaplanować wycieczkę na giełdę elektoniczną i szukać "złomaiarzy" , lub poszukać po okolicy skupu złomu komputeowego albo serwisu.

Pomysł z łożyskami na profilach prostopadłościennych też jest bardzo dobry, ciekawy jestem tylko w jakiej cenie są te małe łożyska (trochę ich trzeba :) ).Ale sztywnosć oraz ustawienie ewentualnych niedociągnięć wydaje sie tam bardzo sensowne. Ciekawe jak z wagą. :)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 04 sty 2005, 18:16

jak ma być większa ilość łożysk to jak kupowałem55 sztuk z tej firmy http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38450012

dla przykładu 608zz u nich kosztuje ok. 1.5zł a w hurtowni w łabędach 3.8zł
ale nie zastosował bym tych tanich do jakiegoś wirnika czy inaj maszyny o dużuch obciążeniach :mrgreen:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pltmaxnc » 06 sty 2005, 20:26

Pomysł na prowadnice
http://www.easgmbh.de/cnc/liste.htm
Konia z rzędem temu kto rozpracuje napędy i prowadnice zastosowane w przedstawionych maszynach.
pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”