Nie wiem czy to ma jakiś związek ale kiedyś tak miałem gdy pracowałem w turbo cnc pod windowsem. Pod dosem problem zniknął.sega007 pisze:Wszystkie silniki na wolnym przejeździe pracują w ten sposób, że systematycznie co jakieś kilka milimetrów posuwu robią takie dziwne, regularne "TYK"
palenie sterowników M543
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Zakładam, że kolega pracuje na machu3. Jeżeli wejdziemy do głównego folderu mach3 to tam jest plik testdrive. exe. Kolega go uruchomi i przeprowadzi test. Wynikiem powinna być ciągła linia na określonej częstotliwości. Jeżeli będzie dużo szpilek, to one mogą być przyczyną nierównomiernej pracy silników ( kiedyś się z takim przypadkiem spotkałem). Ważną rzeczą jest to aby na komputerze nie było śmietnika. usunąć wszelkie zbądne programy( któryś program może powodować cykliczne obciążenie procesora, przez co mach może dostawać czkawki - to takie przypuszczenia). http://akcesoria.cnc.info.pl/pliki/mach ... 0mach3.pdf
Jeżeli chodzi o padnięty pin w porcie LPT to jest to możliwe.
Jeżeli chodzi o padnięty pin w porcie LPT to jest to możliwe.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”
Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Tak, pracuje( a raczej próbuje pracować) w machu3. Przeprowadzałem testy i pojawiały się piki, pogmeram jeszcze w kompie, i postawie macha na drugim "czystym" systemie i zobaczymy co się będzie dziać. na lapku jest ok, ale nie wiem jeszcze jak rozwiązać sprawę z tym lpt -kiem. Posprawdzam jeszcze raz elektrykę, zwłaszcza kable, i zobaczymy...
...no i sprawdziłem, ale możliwe , że stacjonarny już tak ma... w lapku nie ma ustawień portu lpt , bo taki lipny bios (jakby ktoś miał wiedzę odnośnie hp omnibook xe4100 to proszę o info). W weekend będę coś robił z kablami...
...no i sprawdziłem, ale możliwe , że stacjonarny już tak ma... w lapku nie ma ustawień portu lpt , bo taki lipny bios (jakby ktoś miał wiedzę odnośnie hp omnibook xe4100 to proszę o info). W weekend będę coś robił z kablami...
Każde urządzenie elektryczne będzie działać lepiej, kiedy włożysz wtyczkę do gniazdka.