Start programu z danego wiersza
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Start programu z danego wiersza
Początek programu ,, potraktuj'' jako komentarz i weź w nawias ( ) poza blokami , w których wpisana jest baza (G54) , obroty i kierunek wrzeciona oraz korekcja i numer narzędzia .stel pisze:jak puścić program z konkretnego wiersza /środek programu/?
W trakcie takiej operacji trzeba uważać, gdyż można (czasami) doprowadzić do kolizji narzędzia z materiałem.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Muisz zaznaczyć kursorem od której linijki chcesz zacząć potem Ran from here Mach ci wyswietli taką tabelkę Preperation Positioning tam naciśnij zdaje się Cancel i wtedy na pasku Status znowu powinieneś mieć coś jak Press cycle stat i wtedy program przelatuje szybko od początku i startuje gdzie chcesz przynajmniej tak jest u mnie
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
kolego ja to robię tak
klikam w okienko z g kodami aż się podświetli scrolem myszki przewijam do linii która mnie interesuje tak aby była ona sensowna i nie było bum czyli najpierw koordynaty xy potem zjazd w z oczywiście kilka linijek wcześniej niż frezowało i from herr potem wciskasz cancel i start
oczywiście włącz wrzeciono i tak jak ci pisali mach musi być całkowicie zastopowany
klikam w okienko z g kodami aż się podświetli scrolem myszki przewijam do linii która mnie interesuje tak aby była ona sensowna i nie było bum czyli najpierw koordynaty xy potem zjazd w z oczywiście kilka linijek wcześniej niż frezowało i from herr potem wciskasz cancel i start
oczywiście włącz wrzeciono i tak jak ci pisali mach musi być całkowicie zastopowany
Mach3 + CSMIO =