[MDF]Projekt frezarki 750x500x150
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
witam.
przecież to są założenia do założeń a nie projekt ( bez urazy ) .
dorysuj łożyska śruby - z wymiarami - pomyśl gdzie będzie silnik i czy się zmieści , jak to skręcić , i tak dalej .
wymiary są bezlitosne .
dlatego podesłałem link do gotowych rozwiązań w których można podpatrzeć jak to rozwiązali inni .
może lepiej - może gorzej .
zacznij od zrobienia/zaprojektowania osi " z " i dalej .
kompleksowe zaprojektowanie maszynki nie jest takie proste - trzeba brać pod uwagę różne sprawy .
a i tak można się naciąć tu i ówdzie .
pozdrawiam .
przecież to są założenia do założeń a nie projekt ( bez urazy ) .
dorysuj łożyska śruby - z wymiarami - pomyśl gdzie będzie silnik i czy się zmieści , jak to skręcić , i tak dalej .
wymiary są bezlitosne .
dlatego podesłałem link do gotowych rozwiązań w których można podpatrzeć jak to rozwiązali inni .
może lepiej - może gorzej .
zacznij od zrobienia/zaprojektowania osi " z " i dalej .
kompleksowe zaprojektowanie maszynki nie jest takie proste - trzeba brać pod uwagę różne sprawy .
a i tak można się naciąć tu i ówdzie .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
to jest tylko koncepcja a nie projekt i jeśli ma to być "frezarka" to na pewno nie będzie działaćwertwiktor pisze:pukury, dobrze wiesz że tak nie jest![]()
czy takie rozwiązanie będzie działać i czy jest poprawne pod różnymi względami.
poprawnie.
Najlepiej obejrzeć prace innych - te skończone i te nieskończone których akurat jest dużo więcej i wyciągnąć wnioski.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
-
Problem polega na tym, że kiedy w warunkach amatorskich budujesz urządzenie którym chcesz frezować - to nawet jak masz prowadnice liniowe z wózkami i śruby kulowe - to i tak będziesz miał problem ze złożeniem tego liniowo.
Na zwykłych łożyskach, które jeżdżą po jakiś profilach masz zerowe szanse że coś sensownego na takiej maszynie zrobisz.
Pierwszą swoją maszynę składałem też na łożyskach takich jak ty chcesz zastosować -tylko że ja na początek robiłem masznkę do styro, gdzie materiał obrabiam gorącym drutem a na dokładności wcale mi nie zależało - bo to co na nim wycinam nie mierzę suwmiarką - w ogóle tego nie mierzę
Na zwykłych łożyskach, które jeżdżą po jakiś profilach masz zerowe szanse że coś sensownego na takiej maszynie zrobisz.
Pierwszą swoją maszynę składałem też na łożyskach takich jak ty chcesz zastosować -tylko że ja na początek robiłem masznkę do styro, gdzie materiał obrabiam gorącym drutem a na dokładności wcale mi nie zależało - bo to co na nim wycinam nie mierzę suwmiarką - w ogóle tego nie mierzę

-
witam.
dlaczego warto obejrzeć prace innych kol. ?
ano dlatego że nie ma sensu powielać błędów .
to tak jak byś wstał rankiem ( czy jak tam wstajesz ) i postanowił zrobić sobie buty .
ale nie - nie będę się wzorował na innych - będę chodził boso i powoli dojdę że potrzebne są podeszwy , sznurówki , i tak dalej .
ale to oczywiście decyzja osobista każdego .
pozdrawiam .
dlaczego warto obejrzeć prace innych kol. ?
ano dlatego że nie ma sensu powielać błędów .
to tak jak byś wstał rankiem ( czy jak tam wstajesz ) i postanowił zrobić sobie buty .
ale nie - nie będę się wzorował na innych - będę chodził boso i powoli dojdę że potrzebne są podeszwy , sznurówki , i tak dalej .
ale to oczywiście decyzja osobista każdego .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Oczywiście wiem że maszyna nie będzie super dokładna.
Wiele osób robi przesuw taką techniką, używając łożysk przykręconych do profili i oczywiście nie działa to tak dobrze jak wałki podparte i łożyska liniowe ale działa na tyle dobrze że ludzie to stosują.
Co do wzorowania się na gotowych projektach to oczywiście masz rację, mój szkic też jest wzorowany na projekcie http://buildyourcnc.com z tym że zamieniłem wózki oraz profile.
Dzięki temu uważam że będzie mi łatwiej to wymierzyć i skręcić.
Wiele osób robi przesuw taką techniką, używając łożysk przykręconych do profili i oczywiście nie działa to tak dobrze jak wałki podparte i łożyska liniowe ale działa na tyle dobrze że ludzie to stosują.
Co do wzorowania się na gotowych projektach to oczywiście masz rację, mój szkic też jest wzorowany na projekcie http://buildyourcnc.com z tym że zamieniłem wózki oraz profile.
Dzięki temu uważam że będzie mi łatwiej to wymierzyć i skręcić.
-
witam.
oczywiście że stosują i działa .
i na " szufladach " ludzie jadą to i owo - czemu nie ?
do pcb , mdf , itp będzie ok .
w przypadku innych maeariałów - alu , mosiądz , itp . raczej drgać będzie i luzy ujawnią się nieuchronnie .
no z frezy nie są takie tanie ( a szkoda ) .
chodzi o projekt - z wymiarami mocowań łożysk , śrub , itp .
pozdrawiam .
oczywiście że stosują i działa .
i na " szufladach " ludzie jadą to i owo - czemu nie ?
do pcb , mdf , itp będzie ok .
w przypadku innych maeariałów - alu , mosiądz , itp . raczej drgać będzie i luzy ujawnią się nieuchronnie .
no z frezy nie są takie tanie ( a szkoda ) .
chodzi o projekt - z wymiarami mocowań łożysk , śrub , itp .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
Zapraszam do mojego albumu - jest pierwsza i druga maszyna.
Drugą zrobiłem na podstawie doświadczeń z pierwszej.
Drugą zrobiłem na podstawie doświadczeń z pierwszej.
Jak wcześnie napisałem patrz na skończone maszyny i przede wszystkim na to co na nich można wykonać i wyciągaj wnioski.wertwiktor pisze:Wiele osób robi przesuw taką techniką, używając łożysk przykręconych do profili i oczywiście nie działa to tak dobrze jak wałki podparte i łożyska liniowe ale działa na tyle dobrze że ludzie to stosują.
-