50x50cm to rozmiar na typowy stol ruchomy.
100x70cm to juz raczej brama ruchoma.
To sa kompletnie rozne konstrukcje - zdecyduj sie moze
najpierw na dokladne okreslenie potrzeb z czego wyniknie
rozmiar roboczy.
q
Mocna, mała, precyzyjna frezarka do stali.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Potrzeby są różne. Większość rzeczy nie będzie przekraczała 500x500 i tu wskazana wysoka precyzja. Ale też zdarzy się nie raz wyfrezować kawał metrowej sklejki. Wymagana wówczas dokładność jest o rząd wielkości mniejsza. Mam zatem dylemat. Dwóch maszyn nie bardzo chce mi się robić. Już nawet nie ze względu na pieniądze a na miejsce gdzie toto postawić. Może jednak nie ma co łapać dwóch srok za ogon bo jednak większa i precyzyjna może wyjść porównywalnie lub drożej niż jeden lekki ale większy i łatwiejszy do zrobienia (wiszące wałki) ploter do drewna i tworzyw z bramą ruchomą plus druga maszyna mała ale mocna i dokładniejsza. Co o tym myślicie?oprawcafotografii pisze:50x50cm to rozmiar na typowy stol ruchomy.
100x70cm to juz raczej brama ruchoma.
To sa kompletnie rozne konstrukcje - zdecyduj sie moze
najpierw na dokladne okreslenie potrzeb z czego wyniknie
rozmiar roboczy.
q
-
Tak wlasnie mysle i sam ide w tym kierunku.Tom01 pisze:...Może jednak nie ma co łapać dwóch srok za ogon bo jednak większa i precyzyjna może wyjść porównywalnie lub drożej niż jeden lekki, łatwiejszy do zrobienia (wiszące wałki) choć większy ploter do drewna i tworzyw z bramą ruchomą a druga maszyna mała ale mocna i dokładniejsza. Co o tym myślicie?
Planuje miec dwie-trzy maszyny do tego co tne glownie czyli tworzyw,
i jedna-dwie mniejsze, ale ciezsze do aluminium.
Co prawda mozna kupic jednego bydlaka, ktory da rade zarowno
z tworzywem jak i metalem, ale napewno nie da rady ciac dwoch
rzeczy jednoczesnie

A tak na maszynie do tworzyw puszczam robote, ktora trwa prawie
godzine i w tym czasie moge ciac na drogiej cos innego.
q
-
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
No ale nie przy tych rozmiarach? Lekka ma być z ruchomą bramą i polem 1100x600 a cięższa z ruchomym stołem i polem 500x500.oprawcafotografii pisze:Prostsza jest konstrukcja z ruchomym stolem.
q
[ Dodano: 2011-06-30, 12:08 ]
Pamiętam tylko, że ktoś miał poważny problem ze sztywnością bramy w takim rozwiązaniu. przyjrzę się dokładnie planom, bo nie podobają mi się te boczki z blachy.jarekk pisze:Obejrzyj mój album - to co tam mam jest bardzo zbliżone do tego projektu który pokazujeszTom01 pisze:Zatem zacznę chyba od łatwiejszej maszyny czyli gotowego projektu ze strony sponsora.
https://www.cnc.info.pl/album_personal.htm?user_id=2056
[ Dodano: 2011-06-30, 12:34 ]
Trochę chyba nawet lepsza bo na wałkach podpartych. W zasadzie to prosta modyfikacja i może pójdę w tym kierunku. Zawsze to głębiej będzie można jechać za jednym przebiegiem.jarekk pisze:Obejrzyj mój album - to co tam mam jest bardzo zbliżone do tego projektu który pokazujesz
Ostatnio zmieniony 30 cze 2011, 12:34 przez Tom01, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Obejrzyj mój album - to co tam mam jest bardzo zbliżone do tego projektu który pokazujeszTom01 pisze:Zatem zacznę chyba od łatwiejszej maszyny czyli gotowego projektu ze strony sponsora.
https://www.cnc.info.pl/album_personal.htm?user_id=2056