Tania Frezarka CNC " Hobby A4" niemieckiej firmy G
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 5
Też nie zupełnie.syntetyczny pisze:0.01 daje dokładność pozycjonowania elektronika i silniki.
Jest to teoretyczna dokładność przy założeniu zerowych luzów, idealnej sztywności, idealnej prostoliniowości prowadnic, idealnej dokładności śruby ...
Nawet jeden z tych warunków nie może być w rzeczywistej maszynie spełniony.
Na zdjęciu podzespołów zamieszczonym przez kol. Pitsa nie widać niczego co by przypominało bloki łożyskowe śrub.
Tam chyba jedyne łożyska są w silnikach, a to by oznaczało że pod dużym obciążeniem z tego 0,01 zrobi się cały milimetr i to na samej śrubie.
.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Hmm... gdzie to znalazłeś? Z tego co widzę producent uczciwie pisze o "rozdzielczości" a nie dokładności. A że cena słona? Cóż, jak komuś nie chce się samemu pokombinować niech płaci.jarekk pisze: "dokładność ustawiania pozycji równa 0.01 mm"
To oznacza dokładność w "mieleniu powietrza". O obróbce będzie dużo gorzej ( jak się pojawi obciążenie od pracy frezu).
Z ciekawości spróbowałem "złożyć" sobie taką maszynkę na stronie sponsora:
Wałki 20mm - po metrze na oś 3*66zl - 200
lozyska - po 4 (zaszalejmy) na os - 12*37 - 444
sterowniki SSK-B02 3*200 - 600
zasilacz - 80zl
trafo - 270
silniki - (cennik na stronie sponsora nie działa wiec poszedłem do konkurencji)
SY60STH88 - 3*25 funtów - razem okolo 300zl
sprzęgła - 3*90 - 270
śruby trapezowe - TR10x3 - 3 metry 63zl
nakrętki 3*26 - 78
razem - 2305, do tego trochę płaskowników aluminiowy i sklejki - w sumie jakieś 3000zł czyli 690Euro - o 10Euro mniej niż goCNC życzy sobie za "CNC Milling machine GoCNC Hobby A4" - pewnie koszty robocizny

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Szanowni koledzy.
Odpowiedż na Pytanie Jarka:
Posiadam maszynę HobbyA4 niemieckiej firmy GoCNC, pracuję na niej od jesieni ubjeglego roku, a więc moja opinia nie jest bazowana na tym że sie znam , bo poparzyłem przez okno i deszcz leci, tylko na moim doświadczenu o tej maszynie.
Maszyna zbudowana jest bardzo stabilnie z 8 Mlimetrowych płyt aluminionych i solidnych czterościennych profili. Nic nie drga, nic się nie trzęsie i nic się nie wygina. Maszyna pracuje bardzo cicho i jest użwana w domu. Praca jest bardzo precyzyjna a jakość wykonanych cześci przewyższa nietylko moje oczekiwania, ale rownież jest niewiarygodna w stosunku do ceny maszyny. Posiadam wrzeciono typu IBS firmy Proxxon o mocy 100W i obrabiam wszystko co chcę. Glównie pracuję w drewnie, PE,PU Pleksie i Aluminium SI05 , SI01, 7075, graweruję w ceramice (cegly) oraz mosiądzu.
Dokładnosc maszyny którą posiadam jest mniejsza ( a wiec dokladniejsza) niż 0,1 mm. Nie mam narzędzi żeby dokładnie wymierzyc, ale przypuszczam dokladność około 0.03mm.
Sama maszyna jest wykonana z niemiecką precyzja, bradzo czysto i wszystko pasuje przy skladanu. Nic się nie zacina i nie ma żadnych zbytecznych luzów.
Jest super! 
@Jarek:
To , że ty chcesz kupic „ badziewie“ albo „ złom“ to w takich Forach normalna odpowiedz.
Nikt ci nie napisal ze to jest złe, to niedobre a to mogło być inne , tylko „ zogólniono“ odpowiedz.
Odpowiedż taka podparta jest zawsze Filarem wiedzy z powietrza, a nie znajomoscią produktu. Jak ci tu jutz bardzo trafnie wyjaśniono, maszyna jest dla niektorych zla „bo deszcz leci“.
Taka odpowiedz napewno nie poparta jest doświadczeniem, a juz w ogóle znajomością tego produktu.
Jak bedziesz chciał wiedziec czy deszcz leci, to wiesz gdzie i kogo sie zapytać.
Nie przejmuj sie takimi odpowiedzią. To normalne. Ktos chce powiedzieć „ cos“ a nie ma co, to pisze że jego maszyna jest lepsza bo drozsza. Mam nadzieję ze przynajmniej w tym punkcie ma racją...
W wyscigu „ kto ma lepsza maszyne“ nie chce brac udzialu.
Jestem ze swojes bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
Tomasz
[ Dodano: 2011-06-26, 10:57 ]
Dużo ciekawych, pustych i śmiesznych odpowiedzi
[ Dodano: 2011-06-26, 11:08 ]
Już sie bałem. Buduj sobe co chcesz.
Zbuduj mi taką, i niech ci ją tu tacy profesjonalisci jak ty ocenią to zobaczysz co zbudowałeś......
Hi ... Super
Dawno sie tak nie śmiałem ...
Pozdrawiam
Odpowiedż na Pytanie Jarka:
Posiadam maszynę HobbyA4 niemieckiej firmy GoCNC, pracuję na niej od jesieni ubjeglego roku, a więc moja opinia nie jest bazowana na tym że sie znam , bo poparzyłem przez okno i deszcz leci, tylko na moim doświadczenu o tej maszynie.
Maszyna zbudowana jest bardzo stabilnie z 8 Mlimetrowych płyt aluminionych i solidnych czterościennych profili. Nic nie drga, nic się nie trzęsie i nic się nie wygina. Maszyna pracuje bardzo cicho i jest użwana w domu. Praca jest bardzo precyzyjna a jakość wykonanych cześci przewyższa nietylko moje oczekiwania, ale rownież jest niewiarygodna w stosunku do ceny maszyny. Posiadam wrzeciono typu IBS firmy Proxxon o mocy 100W i obrabiam wszystko co chcę. Glównie pracuję w drewnie, PE,PU Pleksie i Aluminium SI05 , SI01, 7075, graweruję w ceramice (cegly) oraz mosiądzu.
Dokładnosc maszyny którą posiadam jest mniejsza ( a wiec dokladniejsza) niż 0,1 mm. Nie mam narzędzi żeby dokładnie wymierzyc, ale przypuszczam dokladność około 0.03mm.
Sama maszyna jest wykonana z niemiecką precyzja, bradzo czysto i wszystko pasuje przy skladanu. Nic się nie zacina i nie ma żadnych zbytecznych luzów.
Jest super! 
@Jarek:
To , że ty chcesz kupic „ badziewie“ albo „ złom“ to w takich Forach normalna odpowiedz.
Nikt ci nie napisal ze to jest złe, to niedobre a to mogło być inne , tylko „ zogólniono“ odpowiedz.
Odpowiedż taka podparta jest zawsze Filarem wiedzy z powietrza, a nie znajomoscią produktu. Jak ci tu jutz bardzo trafnie wyjaśniono, maszyna jest dla niektorych zla „bo deszcz leci“.
Taka odpowiedz napewno nie poparta jest doświadczeniem, a juz w ogóle znajomością tego produktu.
Jak bedziesz chciał wiedziec czy deszcz leci, to wiesz gdzie i kogo sie zapytać.
Nie przejmuj sie takimi odpowiedzią. To normalne. Ktos chce powiedzieć „ cos“ a nie ma co, to pisze że jego maszyna jest lepsza bo drozsza. Mam nadzieję ze przynajmniej w tym punkcie ma racją...
W wyscigu „ kto ma lepsza maszyne“ nie chce brac udzialu.
Jestem ze swojes bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
Tomasz
[ Dodano: 2011-06-26, 10:57 ]
No jesteś jednym z niewielu co mają racje.habit_m_ pisze:Kupujcie a my będziemy zadowoleni z waszego zakupu...
Frezarka cnc dla mas...
pozdrownienia
ps. ale jałowa dyskusja
Dużo ciekawych, pustych i śmiesznych odpowiedzi
[ Dodano: 2011-06-26, 11:08 ]
Dobrze że napisales @według mnie@Pawel Pawlicki pisze:Tak, według mnie taka maszynka z rurek hydraulicznych na prowadnicach z szuflad będzie miała dokładność porównywalną z tym oryginalnym niemieckim cudem a stosunek ceny do jakości o niebo lepszy. I jedną i drugą można sobie wyciąć kawałek sklejki z dokładnością do 0.5 mm, kilka razy, no może tą z rurek kilkanaście.Bravo_mk pisze:AAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!Pawel Pawlicki pisze:Strasznie droga jest. Tej klasy maszynkę poskładasz sobie z rurek kupionych w markecie budowlanym za 1/3tej ceny:
http://www.instructables.com/id/Easy-to ... g-Machine/
Ratunku !!!!!
hehehehehehe.........
Maszynke "Tej Klasy" ???
Hobby A4 ma 0.01 mm dokladnosci! i nie jest z rurek ddo kaloryferow tylko jest produkowana przemyslowo w niemczech!!
A ta jest zbudowana ze smieci i foli aluminiowej! ?
Dokladna ? 10 centymetrow!?
Przestancie...
Już sie bałem. Buduj sobe co chcesz.
Zbuduj mi taką, i niech ci ją tu tacy profesjonalisci jak ty ocenią to zobaczysz co zbudowałeś......
Hi ... Super
Dawno sie tak nie śmiałem ...
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Kolega wyżej dobrze mówi. Pokaż TomekD foty
ps. jeden pyta o zdanie w sprawie made in germany, a dołączył do forum przedwczoraj. A drugi zachwala ją w superlatywach choć dołączył wczoraj. HAHAHA
A obaj piszą o tej samej konstrukcji i udzielają takich odpowiedzi jakby ją reklamowali.
[ Dodano: 2011-06-26, 12:40 ]
Inna made in germany. Że zacytuję Panią Basię - lelum polelum.
https://www.cnc.info.pl/topics17/ploter ... 4071cdb524

ps. jeden pyta o zdanie w sprawie made in germany, a dołączył do forum przedwczoraj. A drugi zachwala ją w superlatywach choć dołączył wczoraj. HAHAHA
A obaj piszą o tej samej konstrukcji i udzielają takich odpowiedzi jakby ją reklamowali.

[ Dodano: 2011-06-26, 12:40 ]
Inna made in germany. Że zacytuję Panią Basię - lelum polelum.
https://www.cnc.info.pl/topics17/ploter ... 4071cdb524
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
To miło że dostarczamy Ci rozrywki oraz że posiadasz maszynkę z której jesteś zadowolony.TomekD pisze:Szanowni koledzy.
Dokładnosc maszyny którą posiadam jest mniejsza ( a wiec dokladniejsza) niż 0,1 mm.
Jest super! 
Być może się mylimy i jest to cud, który warto kupić bez zastanawiania. Twoja opinia ma tę przewagę że Ty ją masz w realu a my tylko na stronie www. Ale my też mamy swoje argumenty. Po pierwsze nasze maszynki pracują po kilkanaście godzin dziennie przez cały okrągły rok i służą do produkcji na której powinno się zarabiać. Z mojego punktu widzenia wydanie nawet małych pieniędzy na coś co się nie zwróci to fanaberia. Ale może się mylę, ludzka rzecz się mylić, może warto się zastanowić.
Kupiłem żonie takiego Proxxona jak piszesz, po 10 minutach testów wrzuciła go bez słowa do kosza na śmieci (ona pracuje w srebrze). Wyciągnąłem go z kosza bo to mój zakup i byłem przekonany że słuszny. Zamontowałem do frezarki (Taig) i próbowałem ciąć srebro -niestety rozleciał się po tygodniu (bicie miał takie że frezy łamały się w ciągu kilku sekund).
W mojej frezarce są półcalowe solidne śruby trapezowe i nakrętki z możliwością regulacji luzu. Te śruby trapezowe to jej największa wada, muszę co dwa tygodnie regulować luz żeby utrzymywać go w zakresie 0.05 mm, na szczęście człowiek który pisze również na tym forum (Komar1970) uruchomił w Kanadzie produkcje śrub kulowych do takich frezarek jak moja.
Ale do rzeczy. Po drugie wielu użytkowników tego forum zbudowało samodzielnie różne maszyny CNC (czasem kilka, lub kilkanaście). Ich wiedza to nie jest coś co można sobie od tak zlekceważyć, chyba, że jest się idiotą. Pierwszą rzeczą jaką się dowiedziałem tutaj jest to, że mała, precyzyjna maszynka powinna być jak największa (konkretnie najcięższa), najlepiej kilkaset kilogramów. Jasne że hobbystyczna do trzymania w mieszkaniu taka nie będzie. Ciekawi mnie co by było gdybyś zmierzył prawdziwą dokładność swojej maszynki, czujnikiem zegarowym, jeśli jest taka jak mówisz to powinna bez trudu zrobić kratkę 10x10 w kwadracie 1 mm (np. zaostrzoną igłą bez obrotów w plexi, aluminium itp.) i równe kółka o średnicy np. 0.2mm (tą samą metodą).
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.