Tania Frezarka CNC " Hobby A4" niemieckiej firmy G

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

TomekD
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: TomekD » 25 cze 2011, 00:13

Nie kłóćcie sie!

Ja mam Hobby A3 od około roku. Jestem bardzo zadowolony.
Jest zgrabna i cicha, wiecej napisze jutro bo póżno

Nara
Tomasz

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: skoczek » 25 cze 2011, 00:14

Bravo_mk pisze:Panowie !
O co zu chodzi!

Masz super Frezarkę, super że chłodzona wodą, super że chinska i super że stalowa!
Wszystko super. Napewno nikt nie ma lepszej i tańszej. Acha ! No i super profesjonalna.
Dokladnie taka jak nie chce sobie posttawic na biurku żeby frezowac w sklejce albo balsie.
A za tą podwojna cene to ja sobie wolę lecieć na urlop.
0,8 KW !!! Chlopie ! Po co mi to ! Potrzebuje wrzeciono 100 Watt i 1 mm Frez.

Należysz do Elity Forum to ja wyladowałem w złym forum...
W każdej rubryce ktoś sie przechwala, a brak żeczowych odpowiedi

Kto czyta nie bladzi... Zestaw kosztuje 499 a nie 700 Euro.
Szkoda ze nie przeczytales mojego pytania, ale dziekuje- ucze sie coraz wiecej..

Czytam wszystko
prosze o wiecej , ale nie na temat kto co ma

Pozdrawiam
Jarek
Frustracja? Trochę szkoda że tak nieelegancko reagujesz na próby doradzenia Ci.

Kolega Jarekk podał Ci Kolego konkretną informację że za dwukrotnie wyższą cenę można mieć stukrotnie lepszą frezarkę. Możesz sobie zrobić proporcję że za te Twoje 499ojro możesz mieć pięćdziesięciokrotnie lepszą maszynę ;). Chcesz kupić złom a przy okazji za "zaoszczędzone" pieniążki polecieć na wakacje to śmiało. Tylko po co się złościsz gdy ktoś Ci subtelnie mówi że to co chcesz kupić to badziewie?
A jeżeli tak Ci się ta "frezarka" podoba to kupuj bez zastanowienia.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Autor tematu
Bravo_mk
Posty w temacie: 5

Post napisał: Bravo_mk » 25 cze 2011, 00:45

Frustracja
Tak.
1. Kolega doradzil mi że mam kupic maszyne 0.8 KW za 3krotną cene nie pytając sie nawet co ja chcę robić
2.Kolega wie że maszzna która mnie interesuje to badziewie - skąd= bo on się zna.
3. Nastepny kolega stwierdził że ta maszyna to złom = skąd wie = on sie też zna.

Tak, frustracja.

żachowujcie sie jak profesjonaliści.
Przestańcie, czekam na opinję Tomka.
Dziękuję

Jarek

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 25 cze 2011, 01:07

Witam serdecznie.
Bravo_mk pisze:żachowujcie sie jak profesjonaliści.
Kolego, nie obrażaj nas ;).

Pytanie za 100pkt. Skąd Kolega wie że za oknem pada deszcz? Najbardziej prawdopodobna odpowiedź: bo widzi. :)
My też mamy oczy i widzimy że to badziewie i chcieliśmy dobrze doradzić (odradzić) Koledze. Ale już nie przeszkadzam Kolegom w poznawaniu nowych opinii i zmykam bo jeszcze poleci obelga w stylu "Kolega to tylko posty sobie nabija" ;).
Udanych zakupów :).
Pozdrawiam serdecznie, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Pawel Pawlicki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Pawel Pawlicki » 25 cze 2011, 01:27

Strasznie droga jest. Tej klasy maszynkę poskładasz sobie z rurek kupionych w markecie budowlanym za 1/3tej ceny:
http://www.instructables.com/id/Easy-to ... g-Machine/
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 25 cze 2011, 08:07

jarekk pisze:Hmm,

0,8 KW !!! Chlopie ! Po co mi to ! Potrzebuje wrzeciono 100 Watt i 1 mm Frez.

Kto czyta nie bladzi... Zestaw kosztuje 499 a nie 700 Euro.
Szkoda ze nie przeczytales mojego pytania, ale dziekuje- ucze sie coraz wiecej..
Fakt - jest wersja za 499 Euro ( link kolegi wskazywał na zestaw zza 699 Euro).
Aby dyskusja była rzeczowa proponuję ustalić:
- jaki materiał ma być obrabiany
- jaki kolega ma budżet
Żadnej z tych informacji kolega nie zamieścił.

Co do konkretnej frezarki - znając osiągi podobnych maszyn przy naprawdę powolnej i delikatnej obróbce można się spodziewać ( zgaduję na podstawie osiągnięć innych):
- dokładności około 0.1..0.3mm w drewnie
- dokładności 0.2..0.5 w aluminium

Tak jak koledzy mówili jest to bardziej grawerka. Lepsze byłoby wrzeciono Proxxona ( jest lepiej wykonane) - o ile pamiętam nie ma go w zestawie.

Fakt - jesteśmy lożą szyderców - za to przepraszam.

Aha - cena jest wysoka. Ale tylko wtedy gdy ktoś jest w stanie zrobić taką maszynę sam, (widziałem maszny z drewna pobodnej klasy za połowę budżetu). Gdy jednak ktoś nie chce sam robić frezarki, to może to być jakiś starter.

To co chciałem powiedzieć to że za 2x budżet kolega może mieć maszynę pól-profesjonalną. Taką którą będzie można odsprzedć poźniej bez dużej starty. Ta o którą kolega pytał - traci 3/4 wartości już na starcie.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pitsa » 25 cze 2011, 10:25

Miło podyskutować sobie o takiej ofercie. Zwróćcie uwagę w jaki sposób jest sprzedawana: "tanie" gotowce bez łożysk liniowych i zestawy do samodzielnego budowania. Spotkał się ktoś z czymś taki u nas? Niestety nie ma. Nasze są zbyt solidne aby były tanie. :-)

Część osób tu piszących sprzedaje i produkuje. Tym sobie tłumaczę, że pomimo pisania tu i tam o kitach, jakoś nikt tego nie robi ani też nie znalazła się ekipa, która wspólnie zaprojektowałaby zgrabną i tanią maszynkę CNC dla ludzi i do samodzielnego montażu.

Słyszeliście o samochodzie, który powstał jako wspólne otwarte rozwiązanie? Parę lat temu sprytnych projektantów wspólnie rozwijało projekt. Zaczęło się od forum dyskusyjnego teraz jest to firma Local motors.
Może wspólnie dalibyśmy radę zrobić taką tanią i solidną biurkową frezarkę?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Dudi1203 » 25 cze 2011, 11:56

Cala konstrukcja mechaniczna mojej frezarki z elektroniką kosztowala 2 tauseny. Plus do tego wrzeciono 6 stówek. Wiec kasa ta sama a sprzet jest składany jak z klockow lego. A możliwości? Od bidy jakąs bryłe w aluminium sobie wyfrezuje nawet

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 25 cze 2011, 12:34

Frezarka jak nie będzie sztywna, to będzie łamać frezy nawet na plastiku.
Wszyscy to tłumaczą, choć każdy w inny sposób, a kolega Bravo_mk się wścieka, że nikt tego badziewia, które się jemu spodobało nie chwali.
Nikt nie chwali, bo to badziewie nawet do zabawy nie bardzo się nadaje.
Za te same pieniądze można kupić podzespoły do całkiem przyzwoitej maszyny, a skręcić i tak trzeba samemu.

Czy to trudno zrozumieć ?

.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 25 cze 2011, 12:59

Za te same pieniądze można kupić podzespoły do całkiem przyzwoitej maszyny, a skręcić i tak trzeba samemu.
Z tym muszę się zgodzić. Gdyż w takiej konstrukcji to główne elementy to wałki, które trzymają geometrię. Elektronika, to chiński sterownik, silniki, to jakieś są, pewnie 1Nm. Wałki, śruby to można u sponsora kupić. Generalnie konstrukcja nie powala.
Ciekawi mnie, z czego są zrobione elementy bramy. Jeżeli z blachy stalowej, no to jeszcze spoko.
Wg mnie, jeżeli się przysiądzie 2dni i w darmowym Cadzie 'skopiuje' tą konstrukcję, to to można zrobić za 2-2.5tyś
pitsa pisze:Może wspólnie dalibyśmy radę zrobić taką tanią i solidną biurkową frezarkę?
Niestety, wydaje mi się, że nie w tej cenie i nie dałoby się na tym zarobić...
No chyba, że zrobiłoby się 100kitów i sprzedawało. Ale nie sądzę, aby polski rynek był aż tak chłonny...A charytatywnie, to mało kto chce pracować w 'przemyśle'
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”