Nowa maszyna Kimla, teraz dwie bramy
-
Autor tematu - Posty w temacie: 23
Szanowni Koledzy,
Firma Kimla wykonywała już maszyny z wieloma wrzecionami właśnie do obróbek w których wymagane są częste zmiany narzędzia. Są to oczywiście konstrukcje specjalne, ale jak klient potrzebuje maszynę do zastosowań specjalnych to w miarę możliwości taką się proponuje.
Powinienem gdzieś mieć zdjęcia z maszynami wielowrzecionowymi firmy Kimla.
Firma Kimla wykonywała już maszyny z wieloma wrzecionami właśnie do obróbek w których wymagane są częste zmiany narzędzia. Są to oczywiście konstrukcje specjalne, ale jak klient potrzebuje maszynę do zastosowań specjalnych to w miarę możliwości taką się proponuje.
Powinienem gdzieś mieć zdjęcia z maszynami wielowrzecionowymi firmy Kimla.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
a to ciekawe....bo jak nie tak dawno z Panem rozmawiałem,to mówił Pan,że możecie zrobić kolejne wrzeciona,ale będą one mogły opuszczać się tylko pneumatycznie,co oczywiście nas nie urządza...www.kimla.pl pisze:Firma Kimla wykonywała już maszyny z wieloma wrzecionami
Widziałem u Was frezarke z 4 wrzecionami,ale na jednej osi Z,czyli mogą pracować tylko w tandemie...

-
Szanowni Koledzy,
Właśnie o tej maszynie pisałem, mamy jeszcze takie z wieloma wrzecionami ale każde w innej płaszczyźnie do obróbki profili aluminiowych, ale one są na jednym zecie. Wersje z wieloma zetami sterowanymi niezależnie są możliwe do wykonania na bazie najnowszej wersji sterowania firmy Kimla.
Właśnie o tej maszynie pisałem, mamy jeszcze takie z wieloma wrzecionami ale każde w innej płaszczyźnie do obróbki profili aluminiowych, ale one są na jednym zecie. Wersje z wieloma zetami sterowanymi niezależnie są możliwe do wykonania na bazie najnowszej wersji sterowania firmy Kimla.
-
Szanowni Koledzy,
Możliwość zastosowania obrotowego zmieniacza narzędzia pozwala na zastosowanie do 16 narzędzi w jednej obróbce, ale umożliwia również automatyczną wymianę i wykorzystanie różnych agregatów kątowych na symultanicznie interpolowanej osi "C" daje to nieporównywalnie większe możliwości:
http://kimla.pl/mov-86-Frezowanie-drzwi-metalowych/1
http://kimla.pl/mov-85-Centrum-do-lini-rozlewniczych/1
Możliwość zastosowania obrotowego zmieniacza narzędzia pozwala na zastosowanie do 16 narzędzi w jednej obróbce, ale umożliwia również automatyczną wymianę i wykorzystanie różnych agregatów kątowych na symultanicznie interpolowanej osi "C" daje to nieporównywalnie większe możliwości:
http://kimla.pl/mov-86-Frezowanie-drzwi-metalowych/1
http://kimla.pl/mov-85-Centrum-do-lini-rozlewniczych/1
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Kolejne filmy prowokują kolejne amatorskie pytania. 
Skąd maszyna i program wiedzą gdzie jest detal do obróbki? Długość narzędzia może sobie sprawdzić automatycznie na czujniku. Jak to jest jednak z detalami? Trzeba ręcznie ustawić? Jest jakieś wymienne narzędzie, które sprawdzi gdzie jest detal i skoryguje ustawienia programu aby trafić we właściwe miejsca?
Ten bolec widoczny z tyłu kątowej głowicy to "podpora" i sposób na pozycjonowanie jej w gnieździe stożkowym?
Co to za czarne okienka (7 czarnych prostokątów w rządku) na tej kątowej głowicy z napisem MC?

Skąd maszyna i program wiedzą gdzie jest detal do obróbki? Długość narzędzia może sobie sprawdzić automatycznie na czujniku. Jak to jest jednak z detalami? Trzeba ręcznie ustawić? Jest jakieś wymienne narzędzie, które sprawdzi gdzie jest detal i skoryguje ustawienia programu aby trafić we właściwe miejsca?
Ten bolec widoczny z tyłu kątowej głowicy to "podpora" i sposób na pozycjonowanie jej w gnieździe stożkowym?
Co to za czarne okienka (7 czarnych prostokątów w rządku) na tej kątowej głowicy z napisem MC?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Szanowni Koledzy,
Maszyna pomaga w ustawieniu datalu przez wysunięcie pneumatycznych baz do których się dosuwa detal.
Istnieje również możliwość skorzystania z sondy dotykowej. Po pomiarze oprogramowanie samo przesunie i obróci ścieżkę dopasowując ją do detalu.
W głowicy obrotowej ten "bolec" napędza obrót głowicy, to standardowe rozwiązanie HSD.
A czarne okienka to po prostu termometr.
Maszyna pomaga w ustawieniu datalu przez wysunięcie pneumatycznych baz do których się dosuwa detal.
Istnieje również możliwość skorzystania z sondy dotykowej. Po pomiarze oprogramowanie samo przesunie i obróci ścieżkę dopasowując ją do detalu.
W głowicy obrotowej ten "bolec" napędza obrót głowicy, to standardowe rozwiązanie HSD.
A czarne okienka to po prostu termometr.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Daj Pan spokój z tą sondą, ona działa chyba tylko w teorii, ja z tego pożytku nie miałem. Sprzedałem to badziewie i dziwie się gościowi który to kupił - bo wiedział co bierze.www.kimla.pl pisze:Szanowni Koledzy,
Fajnie to mierzyło kontury - to muszę przyznać, jak by chociaż błąd pomiaru był stały to można by się z tym nauczyć pracować.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1