Blokada osi TNC530
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Blokada osi TNC530
Witam, moje pytanie brzmi czy w sterowaniu TNC530i jest możliwość blokady osi tak jak jest to robione w sinumericu. A mianowicie blokada osi dająca posuw wrzeciona po danym kącie. Wiem, że w jednej linii można zastosować przesuw inkramentalnie np.
L IX+50 IZ-16.25 R0 f500 co nam daje zejście pod kątem 18stopni.
Czy jest inny łatwiejszy sposób bez wyliczania kąta?
L IX+50 IZ-16.25 R0 f500 co nam daje zejście pod kątem 18stopni.
Czy jest inny łatwiejszy sposób bez wyliczania kąta?
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Jak dobrze zrozumiałem - zaznaczam bo kolega strasznie sformułował to pytanie ....
Oczywiście współrzędne biegunowe
Jak dobrze zrozumiałem - zaznaczam bo kolega strasznie sformułował to pytanie ....
Oczywiście współrzędne biegunowe
- Załączniki
-
- LP.JPG (51.71 KiB) Przejrzano 1313 razy
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Witam
No chyba kolega źle zrozumiał pytanie! Blokada osi potrzebna np. do ustawienia sztuki pod kątem 18 stopni na czujnik względem osi Z używając kółka elektronicznego. W sinumeriku spotkałem się z opcją blokady (wspólnej pracy dwóch osi) i jest to bardzo proste co ułatwia życie przy ustawianiu części pod rożnymi kątami. Kolega Luras zastosował to poprzez wprowadzanie wartości współrzędne przyrostowe "L IX+50 IZ-16.25 R0 f500" , ale zasadnicze pytanie rozchodzi się o to czy można to zrobić łatwiej bez zbędnych obliczeń znając kąt????
Bardzo mnie to ciekawi ??
No chyba kolega źle zrozumiał pytanie! Blokada osi potrzebna np. do ustawienia sztuki pod kątem 18 stopni na czujnik względem osi Z używając kółka elektronicznego. W sinumeriku spotkałem się z opcją blokady (wspólnej pracy dwóch osi) i jest to bardzo proste co ułatwia życie przy ustawianiu części pod rożnymi kątami. Kolega Luras zastosował to poprzez wprowadzanie wartości współrzędne przyrostowe "L IX+50 IZ-16.25 R0 f500" , ale zasadnicze pytanie rozchodzi się o to czy można to zrobić łatwiej bez zbędnych obliczeń znając kąt????
Bardzo mnie to ciekawi ??

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Można jeżeli maszyna jest wyposażona w cykl 19 wtedy na jednym z softkyli masz taki przycisk 3D ROT aktywujesz tam prace ręczna i wtedy maszyna jeździ pod dowolnie wpisanym kontem ale zaznaczam ze nie wszystkie maszyny to posiadają zależny od od producenta maszyny .Innym rozwiązaniem jest użycie współrzędnych biegunowych ale z układu współrzędnych osi Y.np. dajesz CC X0 Z0
Fachman
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Witam
No tak jak myślałem źle zrozumiałem pytanie... ale cóż przyzna kolega że dobrze nie było sformułowane
Tak ... jeśli chodzi o to aby maszyna sama przesuwał dwie osie pod danym kątem np. 18 stopni należy w trybie ręcznym nacisnąć 3D ROT
po czym wpisać dany kąt dla trybu ręcznego
ot wszystko .....
Ale to już zostało napisane ....
No tak jak myślałem źle zrozumiałem pytanie... ale cóż przyzna kolega że dobrze nie było sformułowane
Tak ... jeśli chodzi o to aby maszyna sama przesuwał dwie osie pod danym kątem np. 18 stopni należy w trybie ręcznym nacisnąć 3D ROT
po czym wpisać dany kąt dla trybu ręcznego
ot wszystko .....
Ale to już zostało napisane ....
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Tak jak kolega rollaz pisał . Jeżeli chodzi o tryb programowania to obrót o kąt mamy z konkretnego cyklu poprzez przywołanie na nim płaszczyzny lub też odwołanie jej np.:
ODWOŁANIE:
TOOL CALL 1 Z S3000 DR0 DL0
L Z-10 R0 FMAX M92 M3
L A+0 C+0 R0 FMAX
CYCL DEF 19.0 PLASZCZ.ROBOCZA
CYCL DEF 19.1
PRZYWOŁANIE:
TOOL CALL 1 Z S3000
L Z-10 R0 FMAX M92 M3
L A-80 C+60 R0 FMAX
CYCL DEF 19.1 A-80 C+60 F4000
Jest też możliwość podobna jezeli chodzi o "splajny" (również należy "mieć to" w obrabiarce - odpowiednio definiuje sie je cyklem)
.. tu jest o tyle wygodniej i efektowniej że narzedzie "trzyma" odległość w płaszczyznie detalu o zadaną wartość czyli jaki kąt byśmy nie dali czy to w osi "C" czy "A" to zawsze np. narzedzie bedziemy mieli oddalone o 50 mm (wartosc ustalana w cyklu) od powierzchni bazowej osi "Z".
ODWOŁANIE:
TOOL CALL 1 Z S3000 DR0 DL0
L Z-10 R0 FMAX M92 M3
L A+0 C+0 R0 FMAX
CYCL DEF 19.1
PRZYWOŁANIE:
TOOL CALL 1 Z S3000
L Z-10 R0 FMAX M92 M3
L A-80 C+60 R0 FMAX
CYCL DEF 19.1 A-80 C+60 F4000
Jest też możliwość podobna jezeli chodzi o "splajny" (również należy "mieć to" w obrabiarce - odpowiednio definiuje sie je cyklem)
.. tu jest o tyle wygodniej i efektowniej że narzedzie "trzyma" odległość w płaszczyznie detalu o zadaną wartość czyli jaki kąt byśmy nie dali czy to w osi "C" czy "A" to zawsze np. narzedzie bedziemy mieli oddalone o 50 mm (wartosc ustalana w cyklu) od powierzchni bazowej osi "Z".