Lakierowanie PLEXI - schodzenie lakieru
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Wykonałem przedmiot w którym na rogach została sfrezowana krawędz i w to miejsce została wstawiona pleksi.
Niestety wszędzie gdzie ta krawędz jest 3mm schodzi lakier lub sie nie trzyma powierzchni
Natomiast przy krawędziach 1-1,5 cm (wstawiona plexi w drzewo) lakier się trzyma powierzchni i nie schodzi.
Czy jest jakiś specjalny lakier lub środek który będzie trzymał się powierzchni.
Plexa jest zmatowiona papierem ściernym.
Próby były wykonywane z podkładem dwuskładnikowym jak i z normalnym lakierem dwuskładnikowym.
Czy jest jakiś środek który spowoduje trzymanie się lakieru ?
Pod lakier dostaje się powietrze i w niektórych miejscach w ogóle się nie trzyma.
Niestety wszędzie gdzie ta krawędz jest 3mm schodzi lakier lub sie nie trzyma powierzchni
Natomiast przy krawędziach 1-1,5 cm (wstawiona plexi w drzewo) lakier się trzyma powierzchni i nie schodzi.
Czy jest jakiś specjalny lakier lub środek który będzie trzymał się powierzchni.
Plexa jest zmatowiona papierem ściernym.
Próby były wykonywane z podkładem dwuskładnikowym jak i z normalnym lakierem dwuskładnikowym.
Czy jest jakiś środek który spowoduje trzymanie się lakieru ?
Pod lakier dostaje się powietrze i w niektórych miejscach w ogóle się nie trzyma.
- Załączniki
-
- 2.jpg (38.44 KiB) Przejrzano 3487 razy
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
-
-
Dzięki właśnie o coś takiego mi chodziło.
Tylko nigdzie tego sklepie nie mają
A czy ostatnia pozycja to jest to samo ?? co ten primer
http://www.parkietykosinski.com.pl/prep ... mapei.html
ewentualnie coś z tych produktów
http://www.klakiernik.pl/index.php?cat_ ... rt=default
PS.
A czy orientujesz się jakim klejem przykleić plastik do drzewa aby nie występowała miedzy nimi czarna spoina ?? brzydko to wygląda
klej musi również szybko schnąć np. super glue
Klej również powinien posiadać przeżroczystą spoinę.
Niestety po super glue jeżeli się wyszlifuje papierewm ściernym wychodzi czarna spoina - nie wszędzie
Tylko nigdzie tego sklepie nie mają

A czy ostatnia pozycja to jest to samo ?? co ten primer
http://www.parkietykosinski.com.pl/prep ... mapei.html
ewentualnie coś z tych produktów
http://www.klakiernik.pl/index.php?cat_ ... rt=default
PS.
A czy orientujesz się jakim klejem przykleić plastik do drzewa aby nie występowała miedzy nimi czarna spoina ?? brzydko to wygląda
klej musi również szybko schnąć np. super glue
Klej również powinien posiadać przeżroczystą spoinę.
Niestety po super glue jeżeli się wyszlifuje papierewm ściernym wychodzi czarna spoina - nie wszędzie
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Ostatni primer jest do glazury więc raczej do powierzchni szkliwionych a nie do tworzyw sztucznych. Klejenie tworzyw o bardzo małej zwilżalności jest nie lada problemem i wymaga odpowiedniego przygotowania powierzchni. Dla PMMA - plexi powinien być odpowiedni środek do zagruntowania powierzchni.
http://solutions.3mpoland.pl/wps/portal ... ontact-Us/ Skontaktuj się za pomocą formularza. Odpowiedź na pewno będzie bardzo kompetentna i rzeczowa. Miałem przyjemność gościć w 3M w laboratorium serwisu technicznego - polecam ich usługi, doradzą fachowo.
Wydaje mi się, że DuPont 800R powinien coś poradzić w tej sprawie ale nie jestem w 100% pewien - trzeba pytać sprzedającego.
Co do klejenia:
-kleje cyjanoakrylowe (superglue)
-metarylany(plexi to polimetakrylan metylu)
-można plexi rozpuszczać w chloroformie lub acetonie ale nie wiem jak bedzie to trzymało z drewnem.
-klejenie na gorąco klejem w sztyfcie - drewno na pewno klei a z plexi nie mialem okazji próbować
-silikon (NIE SPRAWDZALEM!)
A po co szlifujesz klej? Kleju dajesz niewiele - im cieńsza spoina tym lepiej. "Klej najlepiej trzyma jak go nima"
Bardzo ważne jest odtłuszczenie i rozwinięcie powierzchni przez zeszlifowanie. Odtłuszczenie powinno być wykonywane w jednym kierunku a nie ruchami okrężnymi i za każdym pociągnięciem powinno się zmienić powierzchnie która się wyciera. Przecierać papierem bezpyłowym spryskanym roztworem alkoholu (izopropylowego)
http://solutions.3mpoland.pl/wps/portal ... ontact-Us/ Skontaktuj się za pomocą formularza. Odpowiedź na pewno będzie bardzo kompetentna i rzeczowa. Miałem przyjemność gościć w 3M w laboratorium serwisu technicznego - polecam ich usługi, doradzą fachowo.
Wydaje mi się, że DuPont 800R powinien coś poradzić w tej sprawie ale nie jestem w 100% pewien - trzeba pytać sprzedającego.
Co do klejenia:
-kleje cyjanoakrylowe (superglue)
-metarylany(plexi to polimetakrylan metylu)
-można plexi rozpuszczać w chloroformie lub acetonie ale nie wiem jak bedzie to trzymało z drewnem.
-klejenie na gorąco klejem w sztyfcie - drewno na pewno klei a z plexi nie mialem okazji próbować
-silikon (NIE SPRAWDZALEM!)
A po co szlifujesz klej? Kleju dajesz niewiele - im cieńsza spoina tym lepiej. "Klej najlepiej trzyma jak go nima"
Bardzo ważne jest odtłuszczenie i rozwinięcie powierzchni przez zeszlifowanie. Odtłuszczenie powinno być wykonywane w jednym kierunku a nie ruchami okrężnymi i za każdym pociągnięciem powinno się zmienić powierzchnie która się wyciera. Przecierać papierem bezpyłowym spryskanym roztworem alkoholu (izopropylowego)
-