Nowa maszyna Kimla, teraz dwie bramy

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pitsa » 10 maja 2011, 17:50

Gdy spotka się inteligentny klient z odważnym konstruktorem wychodzą całkiem ciekawe i funkcjonalne rozwiązania. To właśnie w tej maszynie widać. Wielki szacun dla konstruktora. :)

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tuxcnc » 10 maja 2011, 17:50

Mrozik pisze:
tuxcnc pisze:
www.kimla.pl pisze:Wówczas zaproponowałem, że pokaże prawdziwą obróbkę i wyciąłem przykładowy detal na pełne zagłębianie z prędkością 4800mm/min frezem 8mm.

http://kimla.pl/mov-92-Wycinanie-Plexi-25mm/1

Klient był bardzo mile zaskoczony tym co zobaczył ponieważ po pobieżnej kalkulacji okazało się, że wykonaliśmy ten detal ok 30 razy szybciej niż on wykonywał by to na swojej dotychczasowej maszynie (20mm/s x 8 zagłębień).
Frezem fi8 to sobie kółka można wycinać.
Literki "B" o wysokości 100mm już raczej nie da rady.
No i to "30 razy szybciej" też coś mi nie pasuje, bo 20mm/s i 3mm głęboko to można Kressem i frezem fi3 wydłubać.
A metr pleksy 25mm to chyba z tysiąc złotych kosztuje.
Czyli znowu maszyna-monstrum do niszowych zastosowań.

.
Pomimo niezwykłej przebiegłości i niebywałej inteligencji umknęła ci jedna bardzo mało prawdopodobna opcja. Klient poprzednio jechał to kressem ;)
Ja u siebie mam wrzeciono marki Dremel o mocy stu watów (0.1 kW).
Pewnie ciął bym ten detal sto razy wolniej niż na maszynie Kimla.
Ale by to była reklama: aż sto razy szybciej !!!.
Tylko moja frezarka też kosztuje ... sto razy mniej.

Problem z Panem Kimlą polega na tym, że on chce każdemu wcisnąć trzydziestotonową wywrotkę, a większości klientów wystarczyły by taczki.
Tylko ile by trzeba taczek sprzedać, żeby zarobić sto tysięcy ?
A na jednej wywrotce można bez problemu ...

.

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 10 maja 2011, 18:02

www.kimla.pl pisze: wykonaliśmy ten detal ok 30 razy szybciej niż on wykonywał
No ładnie to idzie (fakt, że na filmie widać plexę wylewaną, która jest prosta w oróbce), ale to że wycięte z plexiglass za jednym przejściem ma też ogromne znaczenie w obróbce końcowej. W tym wypadku jej nie ma, czyli znowu zaoszczędzony czas i to całkiem spory. Przy 8 przejazdach po 3mm i braku stołu próżniowego (który by przytrzymał element do obróbki wykańczającej po przecięciu) trzeba ręcznie doprowadzić plexę do stanu zadowalającego, np. szlifując i opalając krawędzie acetylenem. (acetylen nie osmala tak krawędzi jak propan-butan)

A tak nawiasem to ta maszyna klienta to coś kiepska była, bo moje homemade z 2005 roku na trapezach obrabiało plexę 10mm XT (nie wylewaną!) w 2 przebiegach po 5,5mm frezem fi 6mm i prędkością 1000mm/min. Brama była z formatek alu a obszar roboczy 1000 x 600mm.

Powiem szczerze, że kiedyś z bratem też poruszyliśmy czysto humorystycznie takie rozwiązanie a tutaj widać jak to fajnie może pracować.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: podrzeźbi » 10 maja 2011, 19:06

Ale klient może też szukać maszyny uniwersalnej albo bardziej do obróbki metali. I skoro są silniki indukcyjne niskoobrotowe to i powinny być takie wrzeciona. Wtedy 2kW mogą frezować żelazo. Właśnie jakby z jednej strony robić w reklamie a z drugiej w metalu.

Awatar użytkownika

tomolc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 10 maja 2011, 19:42

W wątku jest pomysł na maszynę z dwoma bramami na jednym stole a co sobie klient umyśli i jakie wrzeciono to sprawa indywidualna i w wątku mało istotna można na jednej zamontować tubę laserową a na drugiej głowice 5-osiową i myślę ze producent to wykona. :wink:
Można zbudować z polem roboczym 1000x1000 i zamocować dwa imadła i tylko wymieniać sztuki dla seryjnej produkcji jeden operator osiągnie niezłe rezultaty.A to że sie nabiega to mu na zdrowie wyjdzie :grin:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: kamar » 10 maja 2011, 20:34

pitsa pisze:Gdy spotka się inteligentny klient z odważnym konstruktorem wychodzą całkiem ciekawe i funkcjonalne rozwiązania. To właśnie w tej maszynie widać. Wielki szacun dla konstruktora. :)
Ale opatentować to się tego nie da :)

Autor tematu
www.kimla.pl
Posty w temacie: 23

Post napisał: www.kimla.pl » 10 maja 2011, 22:13

Szanowni Koledzy,

Wariacji na temat wykorzystania bazy konstrukcyjnej takiej maszyny jest oczywiście wiele.

Np. automat nalewający uszczelkę i składający kolektory słoneczne -to trochę egzotyka, ale jak widać CNC to nie tylko frez, nóż, laser, czy woda.

http://kimla.pl/mov-28-Nakladanie-kleju ... necznych/1

Obrazek

Po kilkunastu latach pracy udało nam się stworzyć konstrukcję na tyle uniwersalną, że można ją stosować do wielu typów maszyn CNC.

Sztywności maszyny nigby nie za wiele.
Te maszyny nie są tak ciężkie ponieważ miałem takie widzimisię.
Projekt był optymalizowany przez długi czas i konstrukcja wyewaluowała do takiej formy z powodu konktetnych potrzeb którym miała sprostać.
To, że jest ciężka i sztywna to chyba nic złego.

Jednak dla tych osób, które rzeczywiście nie potrzebują 9kW na wrzecionie zaproponowałem rozwiązanie z lżejszą bramą.

Obrazek

Maksymalne montowane wrzeciono to 3.3kW ale i tak najczęściej na tą wyścigówkę montujemy wrzeciona 50.000 rpm 2.2kW HSK25

Przez zmniejszenie wagi można było zastosować inne przełożenia i uzyskać prędkości maksymalne 1.5m/s i przyspieszenie do 2g.

Wiem, zaraz ktoś napisze, że tak szybko się nie obrabia, ale ruchy ustawcze też wpływają na wydajność obróbki, szczególnie w przypadku frezowania np. Dibondu z prędkością 0.4-0.5m/s

http://kimla.pl/mov-36-Frezarka-wielkof ... Dibondu-/1

Obrazek

jendrol9
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jendrol9 » 13 maja 2011, 09:57

Rozwiązanie nie jest nowe,zaraz mnie tu pewnie Pan Kimla zjedzie,że reklamuje konkurencje,mimo iż jestem daleki od tego.Mam tutaj na myśli axyz-a który mało,że już od dawna robi takie maszyny z dwoma bramami,to na każdej z tych bram jeżdżą po dwie karetki :wink: :razz:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 13 maja 2011, 13:18

jendrol9 pisze:Rozwiązanie nie jest nowe...
I nikt tu chyba tak nie twierdzil?

q

Autor tematu
www.kimla.pl
Posty w temacie: 23

Post napisał: www.kimla.pl » 13 maja 2011, 14:23

Szanowni Koledzy,

Nikogo nie mam zamiaru "zjeżdżać".
Faktem jest, że firma Axyz produkuje maszyny z dwoma bramami, a ja nigdzie nie napisałem, że tak nie jest.

Co więcej wielu klientów, którzy kupili maszyny firmy Kimla po prostu przestali używać swoje maszyny Axyz, ponieważ różnice w wydajności są w zasadzie dyskwalifikujące.
Takim klientom firma Kimla oferuje modernizację ich maszyn Axyz polegającą na wynianie całego systemu sterowania, okablowania i wszystkich napędów.

Właśnie jest przerabiana maszyna z dwoma głowicami na bramie na system sterowania i napędy Kimla.

Modernizacja polega na zastąpieniu frezowanych niehartowanych listew zębatych o prostych zębach, na hartowane i szlifowane napędy helikalne o zębach skośnych oraz silników krokowych z przekładniami pasowymi na serwonapędy AC z przekładniami planetarnymi.

Efektem jest wielokrotne zwiększenie maksymalnej prędkości roboczej oraz przyspieszenia.

http://kimla.pl/mov-81-Router-AXYZ-z-systemem-KIMLA-/1

listwa nowa (na dole) i listwa oryginalna AXYZ
Obrazek

Oś Z maszyny AXYZ po wyjęciu starych napędów
Obrazek

Wyrównywanie krzywizny ramy maszyny AXYZ za pomocą szpachli. Nie mają frezarki ???
Obrazek

Góra z dołem frezarki AXYZ trzyma się na kilkunasty "heftach"
Obrazek

A uginający się od ciężaru materiału stół podpierany jest na śrubce z sześciokątnym łbem
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”