Witam! Jest to mój pierwszy temat na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość, dużo tutaj czytałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Mam zamiar zbudować ploter do kreślenia rysunków technicznych i ewentualnie przeróbka/doróbka do obróbki laminatów pod PCB.
Kreślenie jest jednak sprawą priorytetową i mam kilka kwestii które chciałbym rozwikłać przed rozpoczęciem grubszego planowania.
Koszt, zaznaczam od razu ma być jak najtaniej, ale wiem że trzeba się liczyć z kosztami rzędu kilkuset złotych.
Dokładność: myślę ok. 0,1 - 0,3mm, mniej więcej tyle co można uzyskać kreśląc odręcznie (przy najmniejszej linii 0,35 powinno wystarczyć).
Co do samej konstrukcji mam 2 pomysły
1. Stół (ruchomy lub nie) i całą kartę A3 można położyć i ołówek/rapidograf porusza się w dwóch osiach nad nią (daje to możliwość przeróbki do PCB)
2. Rolki przesuwające kartką i pisak poruszający się w osi prostopadłej do ruchu kartki (mógłbym się pokusić o większy format np. A2).
Pytania jakie mam to:
- jakiej mocy muszą być silniki krokowe, samo kreślenie nie wymaga chyba dużej siły (myślę 0,3-0,5Nm wystarczy?)
- czy na prowadnicach szufladowych, tych lepszych z łożyskami, da radę osiągnąć taką dokładność
- konstrukcję planuję drewnianą, głównie to chyba będzie sklejka, ale czy w celu obniżenia kosztów jakieś większe elementy konstrukcyjne można zrobić z tańszego drewna np. OSB czy MDF
- jak zabrać się za oprogramowanie do wydruku z AutoCAD'a, są jakieś otwarte sterowniki, że gdy kliknę drukuj to pójdzie czy łatwiej tak jak przy normalnych ploterach cnc jakieś oprogramowanie typu linuxcnc i w urządzeniu zrealizować to tak, instrukcje cięcia itd. będą realizowane kreśleniem (umiem programować mikroprocesory, więc mógłbym to jakoś zrealizować)
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc
Ploter do kreślenia i PCB
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Jeżeli chcesz coś do kreślenia na formacie A3 to duuuużo taniej i prościej będzie kupić coś gotowego. Ja upolowałem kilka ploterów na Allegro i nie zaliczyłem szczęśliwie "wtopy".Nawet teraz jest egzemplarz godzien zastanowienia. Sterowanie dość proste, Nawet jeżeli wygląda jak ten http://allegro.pl/ploter-roland-dxy-120 ... 38904.html to łatwiej go podrasować niż tworzyć od początku. Szczególnie że jak mówisz, nie znalazłeś potrzebnej wiedzy na tym forum :O .