Czy w Inventorze jest możliwość, aby wraz z ruchem obrotowym wału obracał się tylko wewnętrzny pierścień łożyska wraz z elementami tocznymi (kulki, baryłki itd.), zaś pierścień zewnętrzny pozostawał nieruchomy?
Program domyślnie traktuje każdą część z Content Center jako 1 element i ewentualne zastosowanie unieruchomienia odnosi się do całego łożyska. Czy jest jakaś opcja, żeby to obejść?
łożyska toczne
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Tak, o tym że ma już zdefiniowane i stopnie swobody, i odpowiednie wiązania wiem. Zewnętrzny pierścień łożyska połączyłem wiązaniem zestawiającym z teoretyczną obudową, którą unieruchomiłem, nadal jednak obraca mi się całe łożysko. Możliwe, że gdzieś robię błąd, ale sprawdzę to jeszcze.
Dzięki mimo wszystko
Dzięki mimo wszystko
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jeśli połączyłeś tylko zewnętrzny pierścień wiązaniem zestawiającym, to możliwy jest obrót, bo to nie blokuje łożyska. Połącz zestawieniem jeszcze boczną ściankę pierścienia (z czym to nie powiem, bo nie wiem jak masz rozwiązany model). Szczerze mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale mi łożyska zawsze obracały się tak jak powinny.