Bez znaczenie w którym miejscu zmieniasz grid shift, to jest przesunięcie siatki.
Znaczenie ma punkt w którym zerujesz oś parametrem 1815. Jak powracasz maszyną do zera to ustawia się na strzałkach? Takie zgrubne zerowanie to chwila roboty. O jakim czujniku mówisz?
fanuck 10 te-f
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
wiec zmienilem parametr 1850 czyli ten grid shift i teraz 1815 parametr to tak samo tylko ze zmieniasz nie 1850 tylko 1815? aczujnik to do szczalek bo niby robi ale kto wie co jesrt tak naprawde z nim lol
[ Dodano: 2011-04-12, 17:57 ]
ok a jak to nie zadziala co jeszcze monzna by bylo zrobic ??
wiec weszedlem na ten parametr 1815 i tam jest ciag zer ?? czyli w tej maszynie jest gdziejs indziej
[ Dodano: 2011-04-12, 17:57 ]
ok a jak to nie zadziala co jeszcze monzna by bylo zrobic ??
wiec weszedlem na ten parametr 1815 i tam jest ciag zer ?? czyli w tej maszynie jest gdziejs indziej
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Trochę teori:
W maszynach cnc enkodery osi mogą pamiętać pozycję osi po wyłączeniu osi,(absolutne), lub tracić ją po wyłączeniu zasilania. W drugim przypadku występuje mechaniczny lub optyczny czujnik który załączy się gdy "oś przejedzie koło niego". Czy ten czujnik działa?
na górze osi (X+) widzisz jeden czy dwa czujniki? Opiszę roziwązanie dla enkoderów bez podtrzymania baterią z czujnikiem home
Dodatkowo sterowanie posiada limity programowe które ustawia się parametrami.
M-krańcówka mechaniczna(czujnik,włącznik mechaniczny)
S-krańcówka programowa
H-pozycja bazowa(czujnik,włacznik mechaniczny)
+ M-S--H--------------S--M -
zakładam że u ciebie nie ma enkodera absolutnego. zmień parametry limiów programowych dla osi x (nie spotkałem się z tym sterowaniem, ale w większości maszyn na fanucu z którymi się spotkałem było to 1320-1324) zmień limit + na 9999999 a - na -9999999
UWAŻAJ żeby nie wyjechać za oś. Mam nadzieje że krańcówki mechaniczne działają. Spróbuj teraz wybazować maszynę. jeśli się uda ustaw limity programowe kilka mm przed krańcówkami mechanicznymi
W maszynach cnc enkodery osi mogą pamiętać pozycję osi po wyłączeniu osi,(absolutne), lub tracić ją po wyłączeniu zasilania. W drugim przypadku występuje mechaniczny lub optyczny czujnik który załączy się gdy "oś przejedzie koło niego". Czy ten czujnik działa?
na górze osi (X+) widzisz jeden czy dwa czujniki? Opiszę roziwązanie dla enkoderów bez podtrzymania baterią z czujnikiem home
Dodatkowo sterowanie posiada limity programowe które ustawia się parametrami.
M-krańcówka mechaniczna(czujnik,włącznik mechaniczny)
S-krańcówka programowa
H-pozycja bazowa(czujnik,włacznik mechaniczny)
+ M-S--H--------------S--M -
zakładam że u ciebie nie ma enkodera absolutnego. zmień parametry limiów programowych dla osi x (nie spotkałem się z tym sterowaniem, ale w większości maszyn na fanucu z którymi się spotkałem było to 1320-1324) zmień limit + na 9999999 a - na -9999999
UWAŻAJ żeby nie wyjechać za oś. Mam nadzieje że krańcówki mechaniczne działają. Spróbuj teraz wybazować maszynę. jeśli się uda ustaw limity programowe kilka mm przed krańcówkami mechanicznymi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7