a namierzyłeś już gdzie jest krzywione ( pomiędzy łożyskami, czy z przodu przed łożyskiem ) bo jesli z przodu to spokojnie możesz stożek doskrobac lub szlifowac bez demontarzu za pomocą przystawkituxcnc pisze:Wiesz co ?mike217 pisze:Jeżeli bicie mierzysz na stozku i jest te 5 setek to masz krzywe wrzeciono.
Nie wpadł bym na to.
.
Remont tokarki TSA 16
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Tagi:
-
- Posty w temacie: 8
Trochę jest problem wejść z czujnikiem do wrzeciennika ...Mariuszczs pisze:a namierzyłeś już gdzie jest krzywione ( pomiędzy łożyskami, czy z przodu przed łożyskiem )
Problem jest taki, że w tą tokarkę nie chcę inwestować.
W TSA16 można bez problemu wsadzić tysiąc złotych i będzie warta tyle ile była.
Jeżeli naprawa jest kwestią kilku godzin dłubania, to czas się znajdzie.
Kupowanie czegokolwiek odpada, bo wolę kasę zbierać na coś większego.
.
-
- Posty w temacie: 2
Tokarka jest tyle warta ile ktoś na niej potrafi zarobic ( lub nie wydac u tokarza ), czyli np jak dla mnie dobra tokarka jest bezcenna bo przynosi dochód miesiąc w miesiąc (ba nawet jedna tokarka u mnie która jest złomem dzielnie gwintuje na co dzień rury wodociągowe
). No chyba że chandlarz rozpatruje naprawę tokarki to rzeczywiście najlepiej żeby śrubki niewymienic na nową.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Napisałem, co wiem o tej tokarce, Mam taka znam ja jak własna kieszeń, Bardzo duzo na niej tocze i znam jej felery. Skoro jesteś taki oblatany to powinieneś wiedziec, że raz założony zabierak nawet na wrzeciono krzywe 5 setek i przetoczony, po czym zdjęty i na kołku zabazowany spowrotem bicia mieć nie będzie. Masz trefny zabierak i tyle. Takie moje zdanie. A ta tokarka w dobrym stanie potrafi wiele.
-
- Posty w temacie: 8
No właśnie na tym problem polega, że powinno być tak jak piszesz, ale nie jest.mike217 pisze:Skoro jesteś taki oblatany to powinieneś wiedziec, że raz założony zabierak nawet na wrzeciono krzywe 5 setek i przetoczony, po czym zdjęty i na kołku zabazowany spowrotem bicia mieć nie będzie. Masz trefny zabierak i tyle.
Zabierak jest oryginalny i z kołkiem.
Cholera wie gdzie jest feler i dlatego pytam czy ktoś coś takiego spotkał.
.