jaką wypalarkę kupić????
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Zakup wypalarki
Witam wszystkich forumowiczów
Chciałbym zasięgnąć opinii na temat zakupu wypalarki CNC a mianowicie co wybrać dla mojej firmy??
Wymagane parametry maszyny:
1. cięcie blach o grubości do 150mm ( plazma do gr. 25mm z przebijaniem materiału, powyżej palnik tlen+acetylen);
2. wymiary stołu 2000x 6000mm z wydłużonym portalem do wypalania w profilach
3. możliwość ukosowania krawędzi blach do procesu spawania (głowica 3d);
4. obrotnica do rur od średnicy ∅ 40 mm- możliwość zamontowania rury długości 6 m;
5. opcja ze stołem odciągowym lub bez;
[ Dodano: 2011-02-28, 13:25 ]
A co myślicie o wypalarkach AJAN ??
Przedstawili mi ofertę muszę powiedzieć że atrakcyjną i cenowo i sprzętowo...
ECKERT jak to jest z ich głowicą do ukosowania?? Naprawdę jest taka jak mówią??
Chciałbym zasięgnąć opinii na temat zakupu wypalarki CNC a mianowicie co wybrać dla mojej firmy??
Wymagane parametry maszyny:
1. cięcie blach o grubości do 150mm ( plazma do gr. 25mm z przebijaniem materiału, powyżej palnik tlen+acetylen);
2. wymiary stołu 2000x 6000mm z wydłużonym portalem do wypalania w profilach
3. możliwość ukosowania krawędzi blach do procesu spawania (głowica 3d);
4. obrotnica do rur od średnicy ∅ 40 mm- możliwość zamontowania rury długości 6 m;
5. opcja ze stołem odciągowym lub bez;
[ Dodano: 2011-02-28, 13:25 ]
A co myślicie o wypalarkach AJAN ??
Przedstawili mi ofertę muszę powiedzieć że atrakcyjną i cenowo i sprzętowo...
ECKERT jak to jest z ich głowicą do ukosowania?? Naprawdę jest taka jak mówią??
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, 21:54 przez WAR-BO, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 3
kolego WAR-BO, dwa razy zastanów się nad wyborem głowicy do ukosowania. Obie firmy o których myślisz reklamują te produkty. Wykonanie jednak elementu, który miałby założony przez konstruktora kąt ukosowania i próg na prezentacji i w produkcji to dwie różne kwestie. Jeśli stół na którym leży blacha jest idealnie równy, blacha którą ukosujesz jest idealnie wypoziomowana i system kontroli wysokości palnika ukosującego jest idealnie czuły to wtedy jest jakaś szansa, że element wycięty przypomina ten z rysunku konstruktora. Jednak zawalenie jednego z tych czynników gwarantuje uzyskanie bubla. Narysuj ukosowaną krawędź a potem naszkicuj palnik nachylony pod kątem, następnie naszkicuj blachę uniesioną względem palnika o jeden milimetr, zobaczysz o ile zmieni się położenie górnej krawędzi ukosowania, o ile zwiększy się próg i co spawacz powie na taki produkt... Jeśli już koniecznie musisz to mieć, to kup Eckerta z Hyperthermem, jest chociaż szansa, że kupisz dobre źródło ze słabą maszyną. W przypadku Ajana, kupisz złom ze źródłem klasy HD (ale ten skrót oznacza mniej więcej Hak Drenażowy) a nie HyDefinition (to patent Hypertherma), Turcy i parę innych firm goli frajerów znaczkami HD...
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam wszystkich dopiero się zarejestrowałem
Przymierzam się do zakupu wypalarki. Moje wymagania :
- blachy 20-26 mm stal miękka
- wypalanie w formatkach sporej liczby otworów fi 20-26 (do mocowań śrubowych wiec jakość otworów ma znaczenie), musi być to sporo szybsze od wiercenia standardową wiertarką, zachowując przyzwoitą jakość
- stała produkcja na 2 zmiany
- niskie koszty eksploatacji
- szybkość
- mała awaryjność i szybka reakcja serwisu
Czytając powyższe opinie żadna z firm nie spełnia oczekiwań które wymieniłem. Część wpisów jest z przed 2-3 lat, może ktoś ma jakieś świeże wrażenia?
Przymierzam się do zakupu wypalarki. Moje wymagania :
- blachy 20-26 mm stal miękka
- wypalanie w formatkach sporej liczby otworów fi 20-26 (do mocowań śrubowych wiec jakość otworów ma znaczenie), musi być to sporo szybsze od wiercenia standardową wiertarką, zachowując przyzwoitą jakość
- stała produkcja na 2 zmiany
- niskie koszty eksploatacji
- szybkość
- mała awaryjność i szybka reakcja serwisu
Czytając powyższe opinie żadna z firm nie spełnia oczekiwań które wymieniłem. Część wpisów jest z przed 2-3 lat, może ktoś ma jakieś świeże wrażenia?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 32
- Kontakt:
PLAZMATOME HPC ze źródłem HP400 i palnikiem CPM400
lub
inną ze źródłem HPR260 ... aby nie była na krokówkach. Tylko nie wiem jak z serwisem.
Można tez ciać tanio palnikiem gazowym , ale to wymaga wprawy przez operatora i trochę większego zaangażowania w pracy.
Gaz propan butan lub metan
lub
inną ze źródłem HPR260 ... aby nie była na krokówkach. Tylko nie wiem jak z serwisem.
Można tez ciać tanio palnikiem gazowym , ale to wymaga wprawy przez operatora i trochę większego zaangażowania w pracy.
Gaz propan butan lub metan

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 32
- Kontakt:
ja wycinałem kwadraty 18 x 18 na 6 palników w blaszce 25mm
roboty było na 2 miesiące i szło jakoś bez problemów.
A co ... przy tej grubości przy plazmie myślicie że nie trzeba czyścić wylewki ??
Jeżeli tak Panowie myślicie to jesteście w błędzie i to powaznym.
wymian dyszy co 3 godziny
na jakiej podstawie to wyliczyłeś
Nie ma tu szans na żadne wyliczenie
Może być tak że będziesz wymienić co dziurę dyszę.
roboty było na 2 miesiące i szło jakoś bez problemów.
A co ... przy tej grubości przy plazmie myślicie że nie trzeba czyścić wylewki ??
Jeżeli tak Panowie myślicie to jesteście w błędzie i to powaznym.
wymian dyszy co 3 godziny

na jakiej podstawie to wyliczyłeś

Nie ma tu szans na żadne wyliczenie

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)