Ploter CNC 800x1200mm

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

habit_m_
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: habit_m_ » 08 kwie 2011, 08:34

Czuję, że to będzie bardzo długi wątek a ta maszyna będzie miała wielu ojców sukcesu :mrgreen:

Na Z wałek fi 20 podparty to przesada, gdzie to chłopie upchniesz? U mnie są fi 12 a i tak oś Z jest na szerokości kobylasta bo ma 160 mm, i o dziwo już nie da się tego zawęzić. Do tego będzie Ci ta oś odstawała od belki tzn. oś obrotu wrzeciona będzie stosunkowo daleko od belki.

Z doświadczeń z moją, proponuję , najdłuższą oś dać fi 20 podparte, gdyż one dźwigają cały ciężar (choć konkretniej powinienem powiedzieć, że moment obrotowy wynikający z ciężaru osi Z i wrzeciona), na Y - fi 16 na długości 1 mb, ja mam w swoim plotterze fi 16 na osi X, na długości 1 mb i są wystarczające choć gdybym miał ponownie wybierać dla osi prowadzenia belki dałbym fi 20 jak u Ciebie. Na Y mam fi 16 i to w zupełności wystarcza. Fi 20 na Y znów niepotrzebnie będą Ci zwiększały dystans między wrzecionem a belką.
Jeśli chodzi o oś Z to jak pisałem wyżej ja mam fi 12, gdybym miał robić nową oś to stwierdzam, że żadne wałki podparte tam się nienadają. Fi 12 się generalnie nienadają, gdyż trzeba było w nich aby uzyskać tak dużą sztywność podociskać porządnie łożyska z luzów. Zdaję sobie sprawę, że to będzie częsty element do wymiany, ale moja oś Z jest tak skonstruowana, że odpięcie jej od belki zajmuje, 10 min, a wymiana łożyska w nich osadzonych bez demontażu też 10 minut. Łożyska są po 6 zł/sztukę, więc majątek to nie będzie.
Z moich doświadczeń, proponuję kupić na allegro, często się zdażają jakąś jedną niezadługą szynę jaka tam Panu będzie pasowała do długości osi Z oraz z dwa wózki używane i tak skonstruować Z. Nie wydaje mi się, żeby na tak krótkiej osi była to duża różnica w wydatku między wałkami.

maciek

Tagi:

Autor tematu
daniel86
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 13

Post napisał: daniel86 » 08 kwie 2011, 22:13

hej byłem dziś w warsztacie trochę pobuszowałem i znalazłem w stanie idealnym wałki prowadzące fi25 1m szt 2 i dodatkowo zarobione śruby trapezowe fi25mm 108cm odstęp w gwincie to 6mm zarobione z jednej strony z rowkiem na klin szt 2

i tak pomyślałem że fajnie by było dać te wałki na oś x tylko że już nie podpierając ich i jedną śrubę trapezową tylko nie wiem czy ta śruba będzie dobra i czy skok tej śruby będzie pasował do sterowania.

czekam na sugestie
Pozdrawiam Daniel
Załączniki
sr_trap.gif
sr_trap.gif (2.73 KiB) Przejrzano 1164 razy

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 08 kwie 2011, 22:43

daniel86 pisze:śruby trapezowe fi25mm 108cm odstęp w gwincie to 6mm
Jak się śrubę o takim skoku steruje silnikiem 200 kroków/obrót, to się uzyskuje dość paskudną konstrukcję, bo liczba kroków na milimetr posuwu nie jest liczbą całkowitą.
Mechanicznie to nie problem, bo to i tak 0.03 mm dokładności, ale niektórych programów sterujących użyć się nie da.
Można taką śrubę napędzać przekładnią 2:3 i uzyskać 300 kroków na obrót, czyli 50 na milimetr i 0.02 mm dokładności pozycjonowania i ja bym tak zrobił.
Dokładności są czysto teoretyczne, bo rzeczywista dokładność od wielu innych rzeczy jeszcze zależy.

.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: kamar » 08 kwie 2011, 22:47

Ta śruba to normalny trapez 25x5 tylko kolega Daniel jeszcze nie umie mierzyć skoku :)

Autor tematu
daniel86

Post napisał: daniel86 » 08 kwie 2011, 23:23

pewnie i nie umie jeszcze :P

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 09 kwie 2011, 08:43

kamar pisze:Ta śruba to normalny trapez 25x5 tylko kolega Daniel jeszcze nie umie mierzyć skoku :)
No faktycznie, teraz lepiej spojrzałem na rysunek ...
25x5 to wcale nie taki normalny trapez i już z kupieniem nakrętek może być problem.
Ale nadawać, to się nadaje.

.

Autor tematu
daniel86

Post napisał: daniel86 » 09 kwie 2011, 13:52

Witam.
Z tymi śrubami nie będę kombinował, natomiast wałki prowadzące na pewno będą zastosowane w bramie i nie będą podparte, czy to dobre rozwiązanie ?

ewentualnie opcja odsprzedaży.

Na jaką średnicę zarabiać śrubę trapezową

rdzeń śruby fi20 - 14,80mm

pod łożysko 15mm to chyba nie wyda te 14.8mm myślę o 12mm

rdzeń śruby fi18 - 12.80mm

to chyba będzie 12mm

jakie dać łożyska czy dobrym wyborem jest zastosowanie łożysk w obudowach żeliwnych ? czy może lepiej jednak brać te droższe bloki łożyskujące ?

pozdrawiam.

[ Dodano: 2011-04-12, 17:21 ]

widzę że tematu umarł

habit_m_

Post napisał: habit_m_ » 13 kwie 2011, 08:59

nie umarł. trzeba działać, działać a nie pisać :mrgreen:

maciek

Autor tematu
daniel86

Post napisał: daniel86 » 13 kwie 2011, 13:56

działam działam umysłowo, bo nie chce nic zepsuć żeby 2x kasy nie wydawać na podzespoły.

[ Dodano: 2011-04-15, 15:23 ]
Witam. co powiecie o tym zestawie do tego plotera ?
da radę w aluminium frezować ?

LINK

Pozdrawiam Daniel

[ Dodano: 2011-04-16, 01:37 ]
mam w planach zastosowanie takiego terminala do sterowania cnc Link

habit_m_

Post napisał: habit_m_ » 23 kwie 2011, 12:15

Takim zestawem aluminium spokojnie. Choć myślę sobie, że to nie o zestaw będzie się rozchodziło a o sztywność maszyny i moc wrzeciona. Takie sterowniki i silniki 3/nm to tylko do takiego plotterka pozazdrościć. Choć wg tego co ja już zdążyłem poznać w temacie budowy cnc, to najważniejsza będzie sztywność machiny i wrzeciono, a napęd jest raczej sprawą drugorzędną i jego przeniesienie na ruch. Ale tak 3NM jest super.

Jeśli chodzi o zestaw, to proponuję sobie poszczególne elementy skompletować osobno. W zestawie wyjdzie trochę za drogo, a do tego taka ilość przewodów oraz wtyków to na nic nie starczy. Podam koledze firmę, gdzie można sobie anio przewody ekranowane zamówić z przesyłką, bo te ilości to na nic nie starczą. Do tego 3 krańcówki oraz 3 wtyki to nie wiem na co to wystarczy?

Jeśli chodzi o zasilacz do zasilania płyty głównej, to radzę z tych gównianych chńskich transformatowków po 3 zł na allegro zrezygnować. To jest takie gówno, że jak ja to rozebrałem aby się gdzieś dolutować przewodami to się rozleciało. Przewody na odczepy w środku to są cieńsze od włosów, żadnego zabezpieczenia wewnątrz to nie ma. Totalne dziadostwo. Proponuję do 12 V jakiś porządny zasilacz impulsowy 2-3A za 25 złoty. Dodatkowo kolega sobie wentylatorki do chłodzenia sterowników popodpina do tego zasilaczyka.

Proponuję od tego sprzedawcy kupić kpl. sterowników z płytą innej jego aukcji bo ma korzystnie cenowo. Silniki za jednym zamachem. A pozostałe elementy skompletować sobie osobno wg potrzeb.

Co do terminala. Podoba mi się, choćj wydaje mi się, że będzie miał za słaby procesorek aby wycicisnąć z portu lpt wysoką częstotliwość taktowania. ja mam laptopa hp nc6000 z procem pentium m1600, 1 gb ramu i dla win xp i macha wydaje mi się to raczej min.
CO do linuxa to pewnie słabszy sprzęt wystarczy. CO ciekawe laptop nie może chodzić na baterii przy sterownianiu, bo komputer przechodzi do mniejszej wydajności kosztem mniejszego zużycia energii, i wtedy sterowanie silnikami ma śmieszny efekt jak port musi obsłużyć płytę z 4 sterownikami. Jakby wszystko chodziło na raty - trochę tej osi, trochę tamtej, a silniki zrzytają jakby nie miały mocy.

maciek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”