Frezarka cnc - kosztorys
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
A kto napisał że można zrobić dobrą maszynkę za 1600 zł? Kolega wybaczy ale nie zauważyłem nigdzie takiej wypowiedzi...pasierbo pisze:Dobra to ile ta maszyna będzie kosztowała po tych przeróbkach? koło 5000 będzie na pewno. Więc nie mówmy że da się zrobić dobrą maszynę za 1600 bo potem ją trzeba tylko przerabiać.
Kolega smouki przedstawił swój projekt jako idee - po wymianie na "w pełni profesjonalne" materiały/elementy oraz "full PRO" wykonanie, powstanie całkiem dobra maszynka prawda?
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Kolego tuxcnc, jesteś za młody stażem, dokonaniami i chyba wiekiem aby na tyn forum ferrować wyroki co jest dyktą a kto złodziejem na pirackim sofcie. Znaj umiar, mocium panie.tuxcnc pisze:z dykty napędzanych pirackim softem..
Emca to ty nie musisz bronić- doskonale radzi sobie sam. A czy ktoś robi na nim czy zna i robi na Machu to tylko jego sprawa. Bywa tu kolega, który w każdym poście "gwintuje Machem", zejdzcie sie i przerzucajcie inwektywami.
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
tuxcnc, gadać każdy potrafi, zrobić gorzej. Polecam trochę lektury tego forum, cnczone.
pasierbo, jeżeli ma to być maszyna edukacyjna, to 'trochę' drogo. Nawet jeżeli to ma być za uczelniane pieniądze. U mnie na roku jest 3 studentów, którzy budują/obsługują maszyny cnc. Jest jedna maszyna
za ponad 20tyś - full pro - serwa, kulowe, prowadnice hiwin, panele dotykowe,profile aluminiowe , ruchoma brama 1500,500,300 , itp..
za 4tyś - ruchoma brama, krokowce, stalowa, trapezy, wałki,
za ponad 2tyś - 'dykta', ruchomy stół, krokowce, trapezy, wałki
Wszystkie do dydaktyki. Każda maszynka ma swoje plusy i minusy. Zanim jednak się człowiek za kosztorysy weźmie, to musi skolekcjonować trochę wiedzy. Rok nauki o maszynach CNC to mało.
Ja np. się uczę cały czas. A moją maszynkę w galerii można zobaczyć. Nie uważam jej za cud techniki, ale kosztowała mnie ok3tyś i nauczyłem się dzięki niej b.dużo.
pasierbo, jeżeli ma to być maszyna edukacyjna, to 'trochę' drogo. Nawet jeżeli to ma być za uczelniane pieniądze. U mnie na roku jest 3 studentów, którzy budują/obsługują maszyny cnc. Jest jedna maszyna
za ponad 20tyś - full pro - serwa, kulowe, prowadnice hiwin, panele dotykowe,profile aluminiowe , ruchoma brama 1500,500,300 , itp..
za 4tyś - ruchoma brama, krokowce, stalowa, trapezy, wałki,
za ponad 2tyś - 'dykta', ruchomy stół, krokowce, trapezy, wałki
Wszystkie do dydaktyki. Każda maszynka ma swoje plusy i minusy. Zanim jednak się człowiek za kosztorysy weźmie, to musi skolekcjonować trochę wiedzy. Rok nauki o maszynach CNC to mało.
Ja np. się uczę cały czas. A moją maszynkę w galerii można zobaczyć. Nie uważam jej za cud techniki, ale kosztowała mnie ok3tyś i nauczyłem się dzięki niej b.dużo.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
Zależy też co kto wlicza w koszty. Ja starałem się wliczyć wszystko do całego stanowiska. Czym to sterują chłopaki i czy wliczyli koszty oprogramowania? Wałkom i trapezom na wstępie powiedziałem nie ze względu na trwałość. Za niewielką dopłatą da się zrobić sporo większe pole pracy i chociażby stałą bramę ale że promotor lubi klasykę to mu zrobiłem klasyczną konstrukcję. A propo takich oszczędnych konstrukcji to zrobili taka na uczelni. jeżdżąca brama o długości ok 50-60cm na dwóch wózkach hiwin i napędzana z jednej strony paskiem zębatym. Zetka na jednym wózku. Efekt taki że po za połowa bramy nie da się frezować nic.
-
- Posty w temacie: 14
Forum jest od gadania.syntetyczny pisze:tuxcnc, gadać każdy potrafi, zrobić gorzej.
A rację ma ten, kto ma rację, a nie ten kto dużo maszyn zbudował.
Ja akurat maszyny za dziesięć tysięcy nie zbudowałem, bo nie mam dziesięciu tysięcy na ten cel.
Co to ma wspólnego z moją wiedzą ?
Natomiast przykładowo Pan Kimla nie tylko takie maszyny buduje, ale nawet je sprzedaje.
No i co z tego, skoro w każdym poście próbuje Ci wcisnąć maszynę za sto tysięcy, do takiego zastosowania gdzie pilnik się lepiej sprawdza.
Zresztą zasadniczo piszesz to samo co ja, więc już kompletnie nie rozumiem o co chodzi.
Tak samo jak nie rozumiem o co się kamar mnie czepia.
Jakieś kółko narcyzów tu macie ?
Honor i godność czyjąś uraziłem ?
------------------------
Tematem tego wątku jest wycena kosztów pracy dyplomowej
Więc jak ktoś kupił coś okazyjnie bez faktury, coś znalazł na złomie, używa softu w wersji trial albo "trial" (Windows zainstalowany "na próbę") to nie powinien głosu zabierać.
Stwierdzam, że :
1. Na zastosowaniu Linuksa można zaoszczędzić co najmniej tysiąc złotych.
2. Poniżej pięciu tysięcy złotych można, ale będzie trudno coś co się nadaje do założonego celu zbudować.
Jeśli ktoś uważa, że nie mam racji, to niech poda argumenty merytoryczne, a nie ad personam.
.
-
- Kontakt:
W przypadku 1 - sami piszą interpretator gcode, który działa w całym układzie serwowzmacniaczy. Interface jest z ekranu dotykowego.pasierbo pisze:Czym to sterują chłopaki i czy wliczyli koszty oprogramowania?
W 2 i 3 przypadku demo macha - bo jest za free i obsługuje do 3tyś linii kodu(nie wiem do ilu, bo nie używam macha). co do 2 maszynki to kolegę jeszcze namawiałem na EMC2, ale nie wiem jak to się skończyło finalnie. Ja używam EMC2.
To jest tylko i wyłącznie błąd konstrukcyjny, a nie wina bramy.pasierbo pisze:Efekt taki że po za połowa bramy nie da się frezować nic.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
Nie wiem co to znaczy wina bramy. Moim zdaniem efekt oszczedności i pazerności na pole pracy. zaoszczędzili na dwóch wózkach lub na napędzie z drugiej strony i przy tym było pewnie mniej rysowania.syntetyczny pisze: To jest tylko i wyłącznie błąd konstrukcyjny, a nie wina bramy.
Tak jak wcześniej pisałem to są najsłuszniejsze uwagi odnośnie oprogramowania i tutaj da się sporo zaoszczędzić. Musze o tym wspomnieć w pracytuxcnc pisze:1. Na zastosowaniu Linuksa można zaoszczędzić co najmniej tysiąc złotych.
Szacuneksyntetyczny pisze: sami piszą interpretator gcode, który działa w całym układzie serwowzmacniaczy
Chyba trochę mniej tych darmowych linii ale toteż jest jakies wyjście. Też musze o tym napisać w pracy i będzie 800pln taniejsyntetyczny pisze:demo macha - bo jest za free i obsługuje do 3tyś linii kodu(nie wiem do ilu, bo nie używam macha)
-
- Posty w temacie: 14
Darmowych linii jest aż pięćset.pasierbo pisze:Chyba trochę mniej tych darmowych linii ale toteż jest jakies wyjście. Też musze o tym napisać w pracy i będzie 800pln taniejsyntetyczny pisze:demo macha - bo jest za free i obsługuje do 3tyś linii kodu(nie wiem do ilu, bo nie używam macha)
Czytał ktoś licencję tego triala ?
Bo może być i owszem za darmo, ale tylko w garażu i jak operator założy różowe skarpetki.
Ja nie czytałem, ale takie numery są dość popularne.
Prawda jest brutalna, że jak coś nie jest GPL, to można mieć przykrą niespodziankę i to nawet jak się zapłaci.
To właśnie dlatego duże firmy przechodzą na Linuksa, nie z powodu kosztów, tylko żeby spać spokojnie.
.
-
- Kontakt:
Tak jak napisałem, błąd konstrukcyjny. Nawet bym powiedział, że błędne założenia projektowe. Gdyż ruchoma brama 'opłaca się' dopiero przy długich obszarach roboczych.pasierbo pisze:syntetyczny napisał/a:
To jest tylko i wyłącznie błąd konstrukcyjny, a nie wina bramy.
Nie wiem co to znaczy wina bramy. Moim zdaniem efekt oszczedności i pazerności na pole pracy. zaoszczędzili na dwóch wózkach lub na napędzie z drugiej strony i przy tym było pewnie mniej rysowania.