Tokarka w mieszkaniu

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 28 mar 2011, 16:37

dłuższy czas miałem nutoola w domu ( blok 3 piętro najbardziej odpowiadający zapach ( olej maszynowy nie do zniesienia) to WD40 do chłodzenia jak i konserwacji ( chociaż może i oliwa maszynowa by się nadał do konserwacji hmm) koniec końców kupiłem garaż i na tym miały się skończyć moje kłopoty z domownikami i sąsiadami ale teraz jak spawam to gościowi który też siedzi w garażu cały czas bo jakiegoś antyka składa to światło gaśnie albo jak on spawa to moi tokarka zwalnia eehh nie wiem co jest z tą instalacja tam rozumie że na garaże mały przydział ale czemu akurat u tego co siedzi też cały czas gaśnie światło a u tych co tylko trzymają auta to faktycznie trochę przygasa - zrozumiały spadek napięcia ale nie żeby gasło i podobno nawet bezpieczniki mu czasem wysypie :shock: to samo jak kompresor 2,2kw włączę eehhh już myślę nad indywidualnym przyłączem z siłą żeby mieć święty spokój tylko to pewnie słono kosztuje :???:

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:

Awatar użytkownika

podrzeźbi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: podrzeźbi » 28 mar 2011, 23:47

Podziwiam szczerze ludzi, którzy w pokoiku potrafią zaaranżować warsztat mechaniczny. Coś w nim robić, zarabiać pieniądze, walczyć z bezrobociem, tworzyć rzeczy wielkie. Pomijając hałas, smród i brud to jest jeszcze problem zasilania. Przeciętne mieszkanie ma przyłącz 1-fazowy 25 A. Co na tym pójdzie i jak ? Może jakieś sprawy małogabarytowe, niewymagające ciężkiej obróbki. Typu grawerstwo, modelarstwo. Znam gościa, który przez pół życia, za aprobatą żony, w małym pokoju zbudował sobie samolot typu SAM. Ponoć nim latał. Najważniejsze to chcieć. Przecież trendy rozwojowe technologii i środków produkcji idą w kierunku miniaturyzacji, kompaktowości, energooszczędności, ograniczenia uciążliwości maszyn. I tak, by stworzyć coś pożytecznego, najważniejszy może być pomysł i samozaparcie.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 28 mar 2011, 23:58

Ja hobbystycznie dłubię przy wiatrówkach - tokarka do takiej zabawy jest niezbędna. Silnik 0,75 KW zasilany z falownika spokojnie zaspokaja moje potrzeby, a jak mam jakąś poważniejszą robotę, to ją zlecam koledze. Biorąc pod uwagę, że czajnik bezprzewodowy czy odkurzacz mają po 2 KW, to moja tokarka nie stanowi zagrożenia przeciążeniem sieci domowej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”