plexi od A do Z

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
zery
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

plexi od A do Z

Post napisał: zery » 28 mar 2011, 17:18

Witam serdecznie!
Wiem ,że części informacji była na forum jednak może pojawiły się nowe sposoby lub informacje na temat jak skutecznie pracować w plexiglas.
Mam kilka problemów które wciąż przyśpieszają pojawianie się siwych włosów.
Chodzi głównie o frezowanie.
Posiadając frezareczkę chciałbym wygrawerować w plexi jakiś obrazek a formatka musi mieć wymiar np 60cm x 40 cm i 10mm grubości.
Jak to skutecznie zamocować jeśli nie ma się stołu z możliwością zasysania. Nie moge sobie pozwolić na dodatkowe otwory itd. Całość musi być krystalicznie czysta bez rysek itd.
Jak wycinać drobne elementy ,żeby frez ich nie wyrywał przy zakończeniu wycinania?
sposoby na najlepsze zeszlifowanie krawędzi.
Przedstawię jak to u mnie wygląda. Zamawiam sobie np przez allegro kawałek plexi jaki mnie interesuje. Mocuję w najdziwniejsze sposoby na stole jednak zdarza się dość często obklejanie freza (głównie spowodowane tym ,że formatka odbija do góry), plexi jest cięta jakąś zwykłą piłą ręczną :) więc krawędzie pozostawiają dużo do życzenia...
Oglądając pracę innych domyslam się ,że moje niepowodzenia to brak wiedzy i doświadczenia a nie jakości frezów i maszyny. Głównie używam frezików jednopiórowych od 1,5 do 3mm.
Chociaż najładniej wychodzi frezem sandvika dwupiórowym.
może ktoś ma inne problemy z tym materiałem ?
w innych tworzywach idzie jak w maśle np hips a plexi o grubości od 8mm do 20 stwarza niemałe problemy.Materiał troszkę kosztuje a każde oblepienie freza to nieodwracalne szkody. Używacie jakiegoś chłodzenia?
Z góry dziekuję za wszystkie informacje i pomoc.
Jak już proszę o pomoc to niedługo będę miał dużo drobnych elementów do wyciecia w sklejce 3mm. Jakie frezy do tego będą najlepsze? :)

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: plexi od A do Z

Post napisał: oprawcafotografii » 28 mar 2011, 19:57

zery pisze:...Jak to skutecznie zamocować jeśli nie ma się stołu z możliwością zasysania....
Dlaczego "nie ma sie"?

Stol podcisnieniowy to przy dlubaniu w arkuszach wyposazenie podstawowe...

q

Awatar użytkownika

tomolc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: tomolc » 28 mar 2011, 20:14

http://www.apcentrum.com.pl/index.php?o ... &Itemid=67

Ja używam taśm dwustronnych nawet blachy mosiężne i aluminiowe na nie przyklejam i graweruje na głębokość 0.2 mm frezem grawerskim.
Jeśli chodzi o frezowanie plexi to tak jak Ty używam frez sandvick dwupiór i chłodzenie mgła olejowa.
i zawsze robię z wykończeniówką tz odcinam z naddatkiem 0.5-0.8 i w zależności od grubości dziele co 2-3 mm a potem na raz całą wysokość freza.
parametry doświadczalnie.Powiem jeszcze że plexa wylewana frezuje się o niebo lepiej od zwykłej.
Stosowałem też frezy korundowe (wyglądające trochę jak tzw. tarnik) wychodziło naprawdę super.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”