markcomp77 pisze:pooglądałem schemat i projekt pcb
dobrze, że jest dużo kondensatorów odsprzęgających (100nf) - jednak one powinny być możliwie blisko odsprzęganych nóżek - czasami tak nie jest na pcb.. np. C3 - ma odsprzęgać zasilanie dla l297 [12] - a jest od niego nieco oddalone
No tak, ale myślałem, że po środku będzie dobrze, faktycznie nie było to przemyślane.
dodatkowo - projekt pcb najwyraźniej został zrobiony autrouterem

co nie jest rozwiązaniem optymalnym dla tego rodzaju układów
Ścieżki Zasilania i masy dla Silnika i VSS zostały poprowadzone ręcznie, pozostałe, czyli sygnałowe i 5V(Vcc) prowadził Autorouter oraz wypełnienie masy też było robione przez Autorouter..
masa wokół pcb powinna być "przerwana" aby nie powstawała pętla... aby prąd płynął ściśle określoną drogą po masie...
Tak, a tego nie wiedziałem po prostu.
strasznie małe SMD zastosował kolega w projekcie - czy faktycznie zostały wlutowane... SMD 504 - toż to ledwo widać... jak to ręcznie lutować ?
ja lubię elementy smt - ale lutowalne z ręki (1206)
No cóż, dostosuwuje PCB do możliwości sklepów w okolicy, mamy 2. To co mają, to lutuje, te 504, faktycznie są bardzo małe, ale da się je lutować, zamówiłem już w sklepie większe wersje dla następnych PCB, więc może uda mi się w kolejnym projekcie użyć sensownych wymiarów.
szkoda, że więcej osób nie wypowiada swoich opinii

Niestety, ale cóż poradzić. Swoją drogą, ciekawe co jest tego powodem?