moje zabawy z serwonapędem :)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
pisząc o trzech silnikach myślałem o dwuch na oś Y po obu stronach bramy i jednym w osi X do przesuwu wózka(jakby nie patrzył 3 sliniki chyba że napęd ne drugą strone bramy przeniósł bym mechanicznie, ale bezwłądnośc wałka jego długosc i ewentualne bicia itd. itp... więc myśle że dwa silniki po obu stronach bedą lepszym rozwiązaniem) no chyba że wytatarczy mi to maleństwo z twojego ostatniego adresu pewnie będzie trochę tańsze
a moc powinna mi wystarczyć . jeśli chodzi o regulacje wysokości palnika myślałem o podobnym rozwiązaniu ale wydaje się mi że to i tak powinno byc sprzęzone z machem do podnoszenia i opuszczania palnika po dojechaniu do miejca przeznaczenia w celu rozpoczęcia ciecia i po zakończeniu
chyba że palnik ten cały czas sterowany jest tylko z układu zwnetrznego ( oraz ręcznie) pomijając macha. ale wydaje mi się iż nie jest to dokońca dobre rozwiązanie. przynajmniej o takim rozwiązaniu ja myslałem wcześniej w celu uproszczneia na maxa mojej konstrukcji i obnizenia kosztów ale..... to już temat rzeka i nie w tym dziale 

hmm