toczenie głębokich rowków
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
dobre pytanko ja też nie rozumiem odwracania noża to nie ma nic do rzeczy w tym przypadku tu chodzi o odprowadzanie wióra a po za tym dzisiaj wycinałem nożem o którym wspominałem wcześniej szerokie wcięcie i pozwoliłem sobie na eksperyment szerokość noża 2.5 mm zostawiłem 0.5 i na głębokości 15mm została żyletka udało się materiał to HM co prawda ale myślę że w aluminium o wymiarach rowków o których wcześniej była mowa to spokojnie da radę
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Musicie chłopaki trochę poczytać bo w literaturze jest to wszystko dobrze wyjaśnione. Tu chodzi o inny rozkład sił od skrawania, jak się te siły rozkładają na wrzeciono i łożyska co daje zmniejszenie drgań podczas przecinania. Jest gdzieś odpowiedni rysunek, który to wyjaśnia, tylko trzeba poszukać.
Np. Dudik "Poradnik tokarza" str. 303, cytat:"Przy układzie odwróconym wszystkie siły Fgł, Fm i G działają ku dołowi i powodują docisk wrzeciona w łożyskach"
Fgł - siła skrawania
Fm - siła międzyzębna na przekładni wrzeciona
G - ciężar detalu, wrzeciona i uchwytu
Np. Dudik "Poradnik tokarza" str. 303, cytat:"Przy układzie odwróconym wszystkie siły Fgł, Fm i G działają ku dołowi i powodują docisk wrzeciona w łożyskach"
Fgł - siła skrawania
Fm - siła międzyzębna na przekładni wrzeciona
G - ciężar detalu, wrzeciona i uchwytu
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Właśnie z tego powodu nie rozwijałem opisu tej metody, była już opisywana na tym forum, nie można ciągle powtarzać wszystkiego od początku. No cóż, łatwiej jest uderzyć w klawisze niż otworzyć książkęBYDGOST pisze:Musicie chłopaki trochę poczytać bo w literaturze jest to wszystko dobrze wyjaśnione

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
W metalach kolorowych Notool daje rade ciąć wałek fi70, delikatnie i powoli ale daje. Potrzebowałem kiedyś kilku krążków grubości 2,5mm z brązu o takiej średnicy. Wycinając z blachy bym się pochlastał. Poszło mocno wysuniętą z oprawki stalką do przecinania 3x12x160. Przy średnicy 70 głębokość cięcia 35mm! Ważne by tak naostrzyć, aby krawędź tnąca była równoległa do osi wrzeciona, wtedy nie ma tendencji do wyginania stalki i schodzenia na bok.
o taką właśnie Stalka
W stali niestety to już nie przejdzie.
o taką właśnie Stalka
W stali niestety to już nie przejdzie.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Cięcie na lewych obrotach to nie odwrócenie noża.clipper7 pisze:Właśnie z tego powodu nie rozwijałem opisu tej metody, była już opisywana na tym forum, nie można ciągle powtarzać wszystkiego od początku. No cóż, łatwiej jest uderzyć w klawisze niż otworzyć książkę
Zdecyduj się, czy chcesz odwracać nóż i włączyć lewe obroty, czy chcesz zrobić nóż na lewe obroty i nic tam nie odwracasz ( ew zmienić imak ).
Napisałeś o tym pierwszym, dlatego zapytałem.
Pozdrawiam Mariusz
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Wg tej instrukcji biorę w Nutoolu nóż "12" odwracam i włączam lewe obroty.BYDGOST pisze:Nóż ma byc odwrócony a obroty lewe.
Wam nie chodzi o to, że można ciąć na lewych obrotach odpowiednio do tego przystosowanym nożem, który będzie miał odpowiednie do tego kąty, bo gdyby tak było to należałoby (nawet w uproszczeniu) napisać "cięcie/toczenie na lewych obrotach".
Mało ważne co mieliście na myśli - bo tego nikt poza Wami nie wie - ważne co napisaliście.
Do precyzyjnych czynności warto stosować precyzyjne opisy, bo się potem robią nieporozumienia.
Myślę, że się już wszystko wyjaśniło i tylko pozostaje niesmak, że zamiast kogoś odsyłać dosyć niegrzecznie do książek należałoby uważniej sprawdzić co się pisze.
Pozdrawiam Mariusz