Frezarka i tokarka zakup

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 02 mar 2011, 19:03

http://allegro.pl/tokarka-kopiarka-do-d ... 81585.html
tu jest jakaś tokarka ...
za 5 koła

Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 02 mar 2011, 19:48

frezarka za 15 tys NETTO, bo brutto jakoś tego nie widzę, zwłaszcza jesli to ma byc do obróbki drewna a nie do modelarstwa
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 02 mar 2011, 20:22

a możesz sie pochwalić co chcesz robić w tematyce produkcji schodów na 3 osiowym ploterku?
chodzi o podstopnice?
kiedyś miałem nawet takie zamówienie....ala coś podobnego..
tylko się klient rozmyślił...;) cena była zaporowa ;)
Załączniki
18509033_1.jpg
18509033_1.jpg (21.45 KiB) Przejrzano 377 razy

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: koala.g » 02 mar 2011, 20:49

wood carver pisze:http://allegro.pl/tokarka-kopiarka-do-d ... 81585.html
tu jest jakaś tokarka ...
za 5 koła
Hmm interesująca jakby były jeszcze dane techniczne i dokładne zdjęcia kopiału.

Autor tematu
Antzuch
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7

Post napisał: Antzuch » 02 mar 2011, 20:54

wood carver schody pierwsza klasa. Pozazdrościć umiejętności.
Tego zakładu stolarskiego jeszcze nie mam. Mam możliwość kupić za dość małe pieniądze. Baardzo małe. Maszyny zamontowane tam są z poprzedniej ery. Niestety kasa jaką dysponuje nie jest za duża. Tokarka jest ręczna, zakup tokarki odpuszczam na razie.

wood carver nie myślę o produkcji seryjnej schodów. Zlecenia u klientów na schodyn na cnc właśnie podstopnice(brzoza, buk, dąb) drewniane loga, pamiątki(lipa), jakieś mebelki itp. Ile będzie tego frezowania. Niespecjalnie dużo. Na maszynach cnc sie nie znam, ale o tym dobrze wiecie z moich postów. Badam teren, czy w ogóle jest sens się w to ryć, czy stolarkę sobie odpuścić. Stolarzy jest wielu, lepszych gorszych, ja o stolarce pojęcie mam nie duże, jakoś braki muszę nadrobić. Liczę że na tym ploterku po zwiększeniu wrzeciona do 2kW osiągane efekt jak na zdjęciu. Oczywiście mało kto zażyczy sobie takie schody. Jeśli się myle popraw mnie. Będę bardzo wdzięczny. W mojej okolicy nikt raczej w stolarkę z wykorzystaniem cnc się nie bawi. Nie zależy mi na czasie wykonania, nikt mnie przecież nie będzie gonił. Mam te 18tys, w porywach 20 tys zł. absolutne maksimum, na ploterek. Moge albo robić wszystko na "tradycyjnym", przedpotopowym sprzęcie lub działać coś więcej, żeby się rozwijać. Na większy dopływ gotówki na razie nie mam co liczyć, kredytu też mi nie chcą dać, domu nie zastawie:) Bo szkoda:)

barola
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: barola » 02 mar 2011, 21:02

Antzuch pisze:W mojej okolicy nikt raczej w stolarkę z wykorzystaniem cnc się nie bawi
Nie chce cie zniechecac ,ale moze to swiadczy o tym ze nie ma roboty na cnc tzn. moze ludziska wola proste rzeczy(tez mam z tym problem)Musisz sprawdzic rynek bo wydasz 20 k i co ? :sad:

Autor tematu
Antzuch

Post napisał: Antzuch » 02 mar 2011, 21:25

Może inaczej, rynek już wstępnie rozpoznałem, wzięcie by było. Przestoje maszyna by miała, początki są trudne. Ludzie pytają, zresztą pomysł na kampanie reklamową już jest.
Stolarz to wymierający zawód, w ,ojej okolicy wszyscy stolarze to wiadomo stare pokolenie. Im CNC nie w głowie. Młodzi to raczej w zakładach stolarskich jako pomocnicy, co zarobią przepiją, specjalnie umiejętności im nie przybywa. Ot, podkielecka wieś:)
Na razie robię rozeznanie z urządzeniami CNC. Z resztą nawet gdyby biznes padł o prace będzie łatwiej, czegoś się człowiek nauczy. A te 20tyś złoty. No cóż, kto nie zaryzykuje ten nie będzie miał.
Bez tego wydaje mi się, wejść na rynek nie będzie łatwo. Maszynę zawsze można sprzedać.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2011, 21:29 przez Antzuch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 02 mar 2011, 21:27

Powiem ci, że dzisiaj w tej branży istotne jest posiadanie własnej suszarni. Jak będziesz kupował suche drewno nie zarobisz. Ceny powalają na kolana.

Autor tematu
Antzuch

Post napisał: Antzuch » 02 mar 2011, 22:18

Oj tak. Ceny drewna wariują. Zagnańsk, słynął z przemysłu leśnego, ludzie majątku narobili z lasu, a teraz drzewo najdroższe właśnie u nas. Trochę zapasu zgromadzone jest na początek by było. Pare lat leży. Dobrze przesezonowane :smile: Co do rad o CNC to ciągle czekam.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: dudis69 » 02 mar 2011, 22:35

Antzuch, to wykup czas antenowy podczas Euro'12, sukces gwarantowany.
Coś kolego masz chwiejne podejście do tematu...
Przy niewielkich zasobach koniecznie chcesz kupować za gotówkę... I co dalej???
Bierzesz maszyny nawet używki w leasing, płacisz spokojnie ratę, gotówkę na ruchy masz w kieszeni, i działasz... Walisz zlecenia, co miesiąc ciśniesz raty, amortyzujesz i inne pierdoły w koszty. Zarobisz dobrą kasę to sobie wykupujesz maszyny na własność. Pod koniec roku jak chcesz uciec przed VAT-em bierzesz kolejne maszyny nowe , większe...
A Ty się upierasz...
Poszukaj inwestora z gotówką, wspólasa, tylko nie daj się wydy... Tędy droga, a nie pozbycie się gotówki na biegu.
Złapiesz klienta i co mu powiesz... Przywieź pan dechy, frezy, faze..., to panu zrobie, bo będziesz miał echo w kieszeni??? Założenie żeby mieć cnc, bo nikt w okolicy nie ma raczej jest błędne.
Pozdrawiam Sławek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”