toczenie problem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
toczenie problem
witam
mam problem tzn. chce wyfrezować na tokarce 3 osiowej x,z,c kontur na czole narzędziem napędzanym osiowym , jak się do tego zabrać , gdzie szukać a aby w programie były ruchy w osi c i x? Z góry dzieki za pomoc
mam problem tzn. chce wyfrezować na tokarce 3 osiowej x,z,c kontur na czole narzędziem napędzanym osiowym , jak się do tego zabrać , gdzie szukać a aby w programie były ruchy w osi c i x? Z góry dzieki za pomoc
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Napisz na jakiej maszynie chcesz to robić i jakie ma do tego celu cykle (G-kody).trafoman pisze:tak , tylko przy generowaniu kodu mam ruchy w osi x i y a chce x i c czy są do tego jakieś specjalne operacje w module frezowania??
Jeśli w Twojej maszynie jest funkcja przekształcania z układu ortokartezjańskiego na układ biegunowy to pozwoli Tobie programować kolejne bloki współrzędnych kartezjańskich XY, które układ sterowania automatycznie przekształci na współrzędne biegunowe XC.
W Haas-e funkcja ta ma zastosowanie w cyklu G112 , który pracuje w płaszczyźnie G17.
Jak nie chce mi się programować z pamięci , to rysuję (np.) sześciokąt w CAM-e w module frezowania , generuję G - kod i wklejam go do programu , a maszyna dalej robi swoje.
Spróbuj , może u Ciebie to zadziała .... jak nie znajdziesz innego rozwiązania.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
witammarchru pisze:szczerze powiedziawszy nigdy tego nie robiłem ale powinna być gdzieś opcja bloowania osi, np. zdefiniowanie który napę powinien zostać użyty.
Wydaje mi się, że postprocesor załatwia takie rzeczy. Masz dedykowany pp z osią C?
będę generował kod na sinumerika 840D , postprocesory mam tylko standardowe te które były razem z catią , i teraz kolejne pytanie czy postprocesor załatwi sprawę nawet gdy w APT są ruchy w osi x i y ??
[ Dodano: 2011-02-23, 11:32 ]
potrzebne mi to jest do celów edukacyjnych i pasuje żebym to zrobił wszystko w CAMie od początku do końca (tak przynajmniej chciałbym ) , a odpowiednikiem G112 w sinumeriku jest funkcja TRANSMIT i ona załatwiła by sprawę i gdybym mógł tego użyć to by było po problemie z góry dzięki za pomoc i czekam dalej na jakieś pomysłyWZÓR pisze:Napisz na jakiej maszynie chcesz to robić i jakie ma do tego celu cykle (G-kody).trafoman pisze:tak , tylko przy generowaniu kodu mam ruchy w osi x i y a chce x i c czy są do tego jakieś specjalne operacje w module frezowania??
Jeśli w Twojej maszynie jest funkcja przekształcania z układu ortokartezjańskiego na układ biegunowy to pozwoli Tobie programować kolejne bloki współrzędnych kartezjańskich XY, które układ sterowania automatycznie przekształci na współrzędne biegunowe XC.
W Haas-e funkcja ta ma zastosowanie w cyklu G112 , który pracuje w płaszczyźnie G17.
Jak nie chce mi się programować z pamięci , to rysuję (np.) sześciokąt w CAM-e w module frezowania , generuję G - kod i wklejam go do programu , a maszyna dalej robi swoje.
Spróbuj , może u Ciebie to zadziała .... jak nie znajdziesz innego rozwiązania.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Przeglądałem tę instrukcję (... o ile to ona) i widzę problem - programowanie frezowania takiego sześciokąta narzędziami napędzanymi na Sinumerik 840 D znacznie się różni od Haas-a.trafoman pisze:..., a odpowiednikiem G112 w sinumeriku jest funkcja TRANSMIT i ona załatwiła by sprawę i gdybym mógł tego użyć to by było po problemie...
Patrz; PDF str.136 i dalej.
W tym wypadku jak nie będziesz miał odpowiedniego postprocesora to nic nie zrobisz w tym temacie....potrzebne mi to jest do celów edukacyjnych i pasuje żebym to zrobił wszystko w CAMie od początku do końca...
Ostatnio zmieniony 25 lis 2012, 18:40 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
http://cadm.zut.edu.pl/pub/sinumerik/in ... dstawy.pdf
chodziło mi o tą instrukcje 252,253
chyba rzeczywiście bez dobrego postprocesora nic nie zdziałam , dzięki wszystkim za pomoc
chodziło mi o tą instrukcje 252,253
chyba rzeczywiście bez dobrego postprocesora nic nie zdziałam , dzięki wszystkim za pomoc