Laser CO2, problem z mocą...

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
deflection
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 54

Post napisał: deflection » 15 lut 2011, 21:17

Piotr Rakowski pisze:Może jednak któreś z luster rozprasza wiązkę.
Na logikę to działoby się po całości a nie tylko na początku. Czy się mylę?

Na każdym z luster mam lekkie rozproszenie i osłabienie promienia. Zaraz za tubą wiązka jest cieniutka i przepala taśmę za ostatnim lusterkiem robi tylko ślad.

tutaj zdjęcia jak to wygląda:

Obrazek

a poniżej z mocą o 5% większa przed 3-cim lustrem

Obrazek
Piotr Rakowski pisze:A u kogo maszynę kupowałeś - u sprzedawcy "marchewki"?
TECHSOL... na serwis nie ma co liczyć.

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 15 lut 2011, 21:32

Nie wygląda to dobrze - masz sporą utratę mocy na każdym lustrze. Po kilku minutach pracy ze sporą mocą pewnie są gorące - czy tak? Generalnie lustra są robione ze sporą sprawnością, na poziomie 97-98% odbicia. Twoje wyglądają, jakby pochłaniały energię z promienia. Zwróć uwagę - między pierwszym, a drugim lustrem moc rozpraszana jest najbardziej. Czasem lustra pokryte są warstwą ochronną. Czy ty masz ją w ogóle zdjętą? Jak na nie patrzysz - powinieneś widzieć swoje odbicie. Stopień wypolerowania (jeśli jest to tylko lustro ze stali gatunkowej) ma największe znaczenie. Zrób zdjęcia luster (nawet w uchwycie), ale tak, żeby było widać ich powierzchnię i pokaż nam.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Autor tematu
deflection

Post napisał: deflection » 15 lut 2011, 21:38

Te lustra co akurat są założone są od cinematic2 tutaj z forum, jutro zrobie zdjęcie przy dobrym świetle dziennym.
Założone mam szklane pokryte złotą warstwą, mam też inne stalowe (chyba bo są srebrne) ale efekt jest ten sam.

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 16 lut 2011, 07:29

No ale one akurat działają źle! Ja puszczam wiązkę, jak Ty i nie mam takich strat na lustrach...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

laserki
Posty w temacie: 3

Post napisał: laserki » 16 lut 2011, 08:28

Pan Panie Piotrze znowu nie czyta co jest napisane.
Kolega deflection wyraźnie napisał:
deflection pisze:Założone mam szklane pokryte złotą warstwą, mam też inne stalowe (chyba bo są srebrne) ale efekt jest ten sam.
Więc to nie lustra.
cinematic2 jeszcze w ub. roku mi mówił co to jest (w/g niego) i chyba się z nim zgodzę ale to było tylko do mojej wiadomości więc muszę siedzieć cicho :-(

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 16 lut 2011, 09:20

Jeśli wie Pan co, to wydaje mi się, że może Pan to wysłać na PW do kol. deflection, który z tym laserem walczy od dawna. Nie musi Pan tego pisać na forum, jeśli Pan nie chce (lub nie może). Wydawało mi się, że po to jest to forum - żebyśmy sobie pomagali. Ale, jak widzę rywalizacja jest istotniejsza i przeważyła nad zdrowym rozsądkiem...

Co do postu - nie tyle nie czytam, co zwyczajnie zapomniałem co pisał kol. cinematic2. Ten post ciągnie się już bardzo długo. Poza tym nie jestem pewien, czy ma Pan rację. Proszę zwrócić uwagę na bardzo duży widoczny spadek mocy po każdym lustrze. To, że są pokryte warstwą molibdenu (najprawdopodobniej), nie oznacza że są odpowiednie...

laserki
Posty w temacie: 3

Post napisał: laserki » 16 lut 2011, 09:35

Nie cinematic2 tylko autor postu (deflection) pisze, że tak samo jest na szklanych (złoconych) i metalowych lustrach. I to tuż przed Pana odpowiedzią.
Ja u siebie w firmie ciągle powtarzam:
Słuchać, słuchać (tu pada pewne słowo) i starać się zrozumieć.
Tutaj byłoby Czytać, ....

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 16 lut 2011, 10:55

Rozumiem, że mnie Pan nie darzy estymą, kol. Laserki, ale żeby tak bardzo i tak otwarcie... Coś Panu zrobiłem złego?

PS. Czytać między liniami (tchnie się na usta) - przeczytałem i zrozumiałem obie wypowiedzi. Kol. Deflection pisze - próbowałem na obu, ale teraz mam założone złocone. I na nich jest spadek mocy, co widać na zdjęciach. Nie napisał, w jakim stanie są te stare i czy na nich sprawdzał. Jak zapewne kol. wie od producenta tych luster dostaje się je pokryte warstwą ochronną. Może nie została zdjęta przez TECHSOL. Dlatego właśnie proszę o zdjęcia.

Poza tym mam wrażenie, że tak naprawdę nie wie Pan, co jest przyczyną - tyko udaje, zasłaniając się "tajemnicą spowiedzi".

Autor tematu
deflection

Post napisał: deflection » 16 lut 2011, 15:38

laserki pisze:cinematic2 jeszcze w ub. roku mi mówił co to jest (w/g niego) i chyba się z nim zgodzę ale to było tylko do mojej wiadomości więc muszę siedzieć cicho :-(
chyba nie do końca ci się udaje skoro piszesz że wiesz a powiedzieć nie chcesz...

Piotr Rakowski przynajmniej stara się pomóc, a Ty? Obyś nigdy nie był w podobnej sytuacji...

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Piotr Rakowski » 16 lut 2011, 17:55

Fatalnie kol. deflection, że dzieli nas 550 km. Oczywiście zawsze zapraszam cię do siębie do firmy z maszyną. Niestety obawiam się, że mojego przyjazd serwisu nic nie da, bo zmiennych do sprawdzenia jest dużo...

Pokaż na zdjęciach, jak wyglądają lustra, te "stare".

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”