wiercenie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
wiercenie
Witam od dluzszego czasu borykam sie z pewnym problemem. w pewnym elemencie wierce 8 otworow fi6,5 na dlugosci roznie ale od 30 do 67 mm i najwiekszy problem jest oczywiscie z tymi 67mm poniewaz tam gdzie wiertwo wchodzilo rozstaw jest okej ale przy wyjsciu juz jest gorzej, material jest miekki jakis HG o twardosci okolo 7-9 hrc. WIerce wiertlem weglikowym obroty jakie daje to 4200 a posuw 500 myslalem nad mniejszym posuwem ale w tym materiale bardzo szybko wior zawija sie na wiertle.
Co polecanie poprawic tak aby te otwory wychodzily jak najdokladniej tolerancja ktora jest do przyjecia to 0,05 mm
Co polecanie poprawic tak aby te otwory wychodzily jak najdokladniej tolerancja ktora jest do przyjecia to 0,05 mm
Tagi:
-
no to roznie bywa generalnie wysokosc 30-40 mm to jade na raz...oczywiscie tylko wiertlem z chlodzeniem wewnetrznym. obroty mam takie male dlatego ze chcialem aby starczylo jak najdluzej. czyli mozna dac kolo 8 tys obrotow i posuw zostawic taki jaki byl ? Bo tak jak wiercilem to wywiercilem jakos 1000 otworow i zbytnio nie bylo widac aby wiertlo bylo jakos zurzyte:). No ale teraz zalerzy mi szczegolnie aby przedewszystkim szlo prosto. Zapewne teraz stosujac malo obrotow duzy posuw wiertlo zbaczalo nieco z kursu.
PS tak z ciekawosci jak najbardziej wydajnie poslugiwac sie glowica? maly wior duzy posuw czy moze wiekszy wior ale mniejszy posuw?
PS tak z ciekawosci jak najbardziej wydajnie poslugiwac sie glowica? maly wior duzy posuw czy moze wiekszy wior ale mniejszy posuw?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Mam nadzieję że używasz SPOT DRILL przedtem - wiertło prowadzące 90 stopni).
Naprawdę ma to ogromne znaczenie... Ja kiedyś wierciłem mnóstwo otworów w aluminium o bardzo dużych dokładnościach na rozstawach i powiem Ci że maszyna CMM mi co chwilę wysyłała raporty na czerwono, czyli poza tolerancją do czasu jak nie zmieniłem przejazdu między otworami z G0 na G1 , potem temat zniknął...
Mimo wszystko jestem zwolennikiem wysokich obrotów, a wiertło można zmienić przecież na nowe
Naprawdę ma to ogromne znaczenie... Ja kiedyś wierciłem mnóstwo otworów w aluminium o bardzo dużych dokładnościach na rozstawach i powiem Ci że maszyna CMM mi co chwilę wysyłała raporty na czerwono, czyli poza tolerancją do czasu jak nie zmieniłem przejazdu między otworami z G0 na G1 , potem temat zniknął...
Mimo wszystko jestem zwolennikiem wysokich obrotów, a wiertło można zmienić przecież na nowe

-
Nie nie uzywalem...a jak polecasz uzywac wiertla prowadzacego najpierw mniejszy wiertlem prowadzacym a potem normalnym? Wiesz wymienic na nowe heh ja Ci powiem jak to u mnie wyglada jest jedna maszyna cnc 3 osiowa frezarka firmy spinner i generalnie fajna maszyna tylko firma w ktorej robie ma teraz problemy finansowe dlatego jak zamowie 2 frezy guhringa to potem musze isc sie tlumaczyc do czego a po co i czy nie dalorady gdzies taniej:), a jak robie jakims drozszym narzedziem to mam zimny pot na czole:). co do wysokich obrotow no tak niby cnc jest przystosowane glownie do szybkich obrotow ale ja tutaj u siebie robie czesto w materiale HMJ 30 hrc gdzie poprostu duze obroty szybko narzedzie przecieraja:).
PS czemu jest taka roznica jezeli zmienilem z G0 na G1? przechodzisz mniejszym posuwem?
PS czemu jest taka roznica jezeli zmienilem z G0 na G1? przechodzisz mniejszym posuwem?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Przechodziłem mniejszym posuwem bo mi stołem rzucało na G0 i nie mogłem uzyskać pożądanej wartości tolerancji ( a była w mikronach) , a G1 wolniej najeżdżało ale bardziej precyzyjnie.
Jeżeli chodzi o wiertła prowadzące SPOT DRILL , to zastosowanie jego ma podwójną korzyść :
1. Prowadzi normalne wiertło i nie masz problemu z ugięciem w otworze
2. Od razu sobie robisz wymaganą fazę na każdym z otworów
Zasada jest taka : używasz wiertła prowadzącego o większej średnicy niż to wiercące ,a dlatego tak że jak wjedziesz do połowy średnicy otworu masz ustawienie 1:1 (bez fazy)
Każde zagłębienie więcej niż połowa średnicy otworu ( tego który chcesz uzyskać drugim wiertłem) daje Ci fazę, która zobaczysz po skończeniu pracy drugim wiertłem.
W Twoim przypadku wjeżdżasz wiertłem 90 stopniowym na głębokość Z-6.5 + tyle ile chesz mieć fazy np Z-7 da Ci fazę 0,25
A czy użyjesz 10, 12, 16 mm nie ma znaczenia, bo to przecież 90 stopni , ważne żeby było większe jak chcesz mieć fazki ( wynika to z tangensa kąta prostego)
Rozrysuj sobie w jakimkolwiek CADzie tą sytuację to się przekonasz jak to działa.
Jeżeli chodzi o wiertła prowadzące SPOT DRILL , to zastosowanie jego ma podwójną korzyść :
1. Prowadzi normalne wiertło i nie masz problemu z ugięciem w otworze
2. Od razu sobie robisz wymaganą fazę na każdym z otworów
Zasada jest taka : używasz wiertła prowadzącego o większej średnicy niż to wiercące ,a dlatego tak że jak wjedziesz do połowy średnicy otworu masz ustawienie 1:1 (bez fazy)
Każde zagłębienie więcej niż połowa średnicy otworu ( tego który chcesz uzyskać drugim wiertłem) daje Ci fazę, która zobaczysz po skończeniu pracy drugim wiertłem.
W Twoim przypadku wjeżdżasz wiertłem 90 stopniowym na głębokość Z-6.5 + tyle ile chesz mieć fazy np Z-7 da Ci fazę 0,25

Rozrysuj sobie w jakimkolwiek CADzie tą sytuację to się przekonasz jak to działa.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Moge polecic Ci sprobowac zastosowac oprawke z regulacja bicia osiowego na narzedziu , tzn.przykladasz czujnik na koniec wiertla i ustawiasz bicie osiowe do jak najmniejszego.
Natomiast wiertlo moge wykonac z polerowanymi rowkami wiorowymi Dlugosc do uzgodnienia.
http://jgservice.pl/nt-tool/2,10,0 FILM: ustawianie oprawki R-Zero
Pozdrawiam
Moge polecic Ci sprobowac zastosowac oprawke z regulacja bicia osiowego na narzedziu , tzn.przykladasz czujnik na koniec wiertla i ustawiasz bicie osiowe do jak najmniejszego.
Natomiast wiertlo moge wykonac z polerowanymi rowkami wiorowymi Dlugosc do uzgodnienia.
http://jgservice.pl/nt-tool/2,10,0 FILM: ustawianie oprawki R-Zero
Pozdrawiam
arek74
-
dzieki za pomoc no filmiki faktycznie robia wrazenie kosmiczna technologia. Przemysle sprawe i zobacze jaka technologia bede o robic...a tak z ciekawosci jak wiercicie otwory to staracie sie na ras czy np skokami po 5mm w zalerznosci od srednicy wiertla. Chodzi mi o to czy wiercenie takimi skokami ma faktycznie zly wplyw na zywotnosc wiertla mowa tutaj o wiertlach weglikowych
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jesli mialbys problemy z wierceniem to mozemy sprobowac dopracowac Ci wiertlo pod dany material.Jesli chodzi o skoki wiertla to takie wiertlo glebokosc wiercenia 67mm mieki material powinno isc na raz.Kwestia dobrego rowka wiorowego itp.amba pisze:dzieki za pomoc no filmiki faktycznie robia wrazenie kosmiczna technologia. Przemysle sprawe i zobacze jaka technologia bede o robic...a tak z ciekawosci jak wiercicie otwory to staracie sie na ras czy np skokami po 5mm w zalerznosci od srednicy wiertla. Chodzi mi o to czy wiercenie takimi skokami ma faktycznie zly wplyw na zywotnosc wiertla mowa tutaj o wiertlach weglikowych
Kontakt do mnie 500-00-20-47.
arek74