Zakup frezarki CNC

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: oprawcafotografii » 09 lut 2011, 09:43

tanie-cnc pisze:Witam.
Ponownie muszę zabrać głos w obronie swojej osoby...
Witamy w Polaczkowie :)

Chlopie - olej to :) Rob swoje i tym forum sie nie przejmuj.

Pamietaj: "Krytyk i impotent z jednej sa parafii -
obaj wiedza jak, zaden nie potrafi" ;)

Powodzenia.

J.

Tagi:

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mike217 » 11 lut 2011, 06:03

Panowie Pan sprzedaje maszynki które sam produkuje, Sprzedaje SWÓJ produkt i chwała mu za to. Jeżeli znajdzie nabywce to na tym to właśnie polega. Wasza krytyka ( dotyczy krytykantów) jest bezpodstawna, jeżeli nie macie zamiaru tego kupic to po co krytykujecie? To forum ma jedną złą cechę, są na nim ludzie " wyrocznie" każda odmienność jest strofowana. Każdy ma prawo produkowac i sprzedawać, mało kto się jednak tego podejmuje a większość doradzców nigdy niczego własnymi rękami nie zrobiła. Pomijam fakt, ze spora część " maszyn z tegoz forum to " kupy z dykty" a ich właściciele to arcyfachowcy. Sprzedajcie to i wtedy będziecie fachowcy. Drażni mnie krytyka wszystkiego i negowanie, a że jestem akurat zmęczony to mi się zebrało.

Bez urazy :wink:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 11 lut 2011, 10:00

no skoro tak mówisz
mi nie chodzi o SWÓJ produkt, ale o jego przereklamowanie, bo nieetyczne jest pisanie czegoś co jest nie do końca prawdą
zazwyczaj pisze sie do czego to ma służyć i z czego to jest, ogólnie na jakich komponentach a nie kolorowane opowiastki o niczym ze zmienną czcionką, sama maszynka może być całkiem dobra w swojej klasie,
ja np pare dni temu obrabiałem próbe tytanu na swoim ploterze i wyszło ładnie, ciekawe "czy wasz jogurt to potrafi"
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

collapse
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: collapse » 25 cze 2013, 14:00

Witam wszystkich,

Postanowiłem się zarejestrować bo mam coś do powiedzenia w sprawie frezarki wykonanej przez tanie-cnc. Otóż jestem od ponad półtora roku posiadaczem jak niektórzy zwą tej "niebieskiej budy" i ogólnie jestem bardzo zadowolony z maszyny bo świetnie się sprawdza w obróbce takich materiałów jakie zaleca producent a nawet daje rade w aluminium:) Maszyne kupiłem z drugiej ręki przez popularny serwis aukcyjny za niewielkie pieniądze jak na pole robocze 70x30x10cm.
Frezarka ma już ponad 4 lata i wszystko się trzyma kupy, nic się nie rozwarstwia mimo, że zbudowana jest z płyty laminowanej. Wcześniej należała do firmy reklamowej i była w ciągłej eksploatacji. Przy zakupie kierowałem się wyłącznie polem roboczym, rodzajami materiałów jaki podoła, dokładnością i prędkością posuwu. Do dziś nie wiem jakie tam są śruby, wałki itp. W sumie to mógłbym pomierzyć ale jakoś nie mam na to parcia skoro maszyna pracuje bez zastrzeżeń. Tuż po zakupie jako że byłem kompletnie zielony w temacie cnc musiałem skorzystać z pomocy znajomego, który mi ją skonfigurował w machu i zrobił małe modyfikacje, dodał nakrętki kasujące luzy, podłączył wentylatory na silnikach i dodał jedną krańcówkę. Prędkość posuwu to max 1200mm/min, przy większej niestety zaczyna wpadać w drgania, to jej największa wada ale czego wymagać za te pieniądze. Dokładność zaskakująco dobra jak na tego typu budowę, wycinane bądź grawerowane figury geometryczne mierzyłem suwmiarką elektroniczną, odchyłki 0,05-0,2 max jednak im większy posuw, mniejsza dokładność. Pomiary robiłem na 600-800mm/min, przy 1200mm/min 0,2-0,5mm. Pozycjonowanie idealne, maszyna po odjechaniu od pkt 0-0 nawet na drugi koniec wraca idealnie do wcześniejszego pkt zaznaczonego v-bitem 0,2mm i to kilka razy z rzędu. Można nią grawerować w aluminium ale max 0,2mm na raz, więc aby wyciąć otwór w blasze 2mm musi się wgłębiać aż 10 razy.
Cóż więcej wymagać za taką kwotę. Konstrukcja stworzona została do materiałów miękkich pomijając metale i w tym sprawdza się bardzo dobrze.

Awatar użytkownika

Graphart
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Graphart » 25 cze 2013, 14:16

imo dobry wybór, znam kilka agencji, które kupiły markowe plotery za kilkadziesiąt tysięcy złotych (jak nie więcej), i teraz płaczą, bo maszyna nie może się zwrócić. To efekt zarabiania pośredniego na CNC (czyli sprzedajemy elementy, które tylko częściowo wykonane są przy pomocy centrum obróbczego).
Co innego gdy kupujemy maszynę dzięki, której bezpośrednio zarabiamy na usłudze frezowania, kasując od roboczogodziny... Wtedy inwestycja w wydajny sprzęt jest opłacalna.
NX CAM.
Produkcja, dystrybucja, masturbacja.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 25 cze 2013, 15:13

collapse pisze:Postanowiłem się zarejestrować bo mam coś do powiedzenia w sprawie frezarki wykonanej przez tanie-cnc.
włascicielfirmy się na nowo zarejestrował ? bo coś mi sie nie chce wierzyc, słyszałem różne opinie na temat tego czegoś, w większości takie niezbyt

collapse

Post napisał: collapse » 25 cze 2013, 16:49

A słyszałeś choć jedną opinię od użytkownika tej frezarki? Słuchać to sobie można muzyki. Każdy wypowiadający się w negatywny sposób jedynie na zdjęciu widział maszynke i czepia się rzeczy, których twórca nie chce ujawnić :smile: Stąd ten spór z nim i bezpodstawne jechanie na maxa po jego konstrukcjach. To dla mnie zrozumiałe, że ktoś kto się trochę zna na budowie i chce u niego dokonać zakupu będzie chciał wiedzieć jakie śruby, wałki itd. Też mnie to dziwi, że facet robi z tego tajemnicę. Ja kupując frezarkę z drugiej ręki nie miałem pojęcia o cnc, nawet za bardzo o co pytać, jaka firma, jakie podzespoły itp. Podano jedynie podstawowe parametry i kilka zdjęć a także prac na niej wykonanych. Była okazja to kupiłem. Na chwilę obecna format A4 kosztuje u nich więcej niż ja dałem za 70x30x10 z prawie nieużywanym Kressem 1050, pudełkiem frezów, około 40szt nowych i dwoma programami z licencją :twisted:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 25 cze 2013, 17:17

a o czym ja niby mówie? o opiniach tych co kupili a nie ze mi sie nie podoba bo jest drewniane i nasiąka wodą i jest zmiennogeometryczne względem pogody, cisnienia i wilgotnosći. Zeby t o chociaz było lamelowane ze sklejki albo żywego drewna albo jakis lignofol a nie płyta wiórowa
weź nie rób jaj
daleś cale 2 tys ?
pewnie dołączyłbym się do grona naiwnych podziwiaczy, gdybym nie siedział w tej branży.
powiedz jeszcze ze na całym polu roboczym uzyskujesz te 0,05 hehe i jak to mierzysz, bo chyba nie przejazdami ?

collapse

Post napisał: collapse » 25 cze 2013, 21:05

a o czym ja niby mówie? o opiniach tych co kupili
Nie znalazłem tu ani jednej opinii tych którzy kupili, może źle szukam... Poproszę o link do tematu opinii użytkowników tanie-cnc.
a nie ze mi sie nie podoba bo jest drewniane i nasiąka wodą i jest zmiennogeometryczne względem pogody, cisnienia i wilgotnosći. Zeby t o chociaz było lamelowane ze sklejki albo żywego drewna albo jakis lignofol a nie płyta wiórowa
Ja tego nie trzymam na dworze, garażu czy piwnicy tylko w normalnym pomieszczeniu a więc w pokojowych warunkach. To nie jest goła płyta wiórowa a podwójnie laminowana i zabezpieczona grubą warstwą farby nałożonej profesjonalnie pistoletem. Jak na 4 lata nie ma najmniejszych oznak zniszczenia przez wilgoć.
weź nie rób jaj
Jaja to robi kura :mrgreen:
daleś cale 2 tys ?
dałem 2,4tys za wszystko.
Odejmijmy wrzeciono za 700zł bo było kupione 3tyg wcześniej więc jak nowe, 40 nieużywanych frezów Dolfa, Globus, Down-Cut i inne w tym drugie tyle używane co wyceniam na ok 800zł i programy warte ok 400zł, sama frezarka kosztowała mnie 500zł :mrgreen:
pewnie dołączyłbym się do grona naiwnych podziwiaczy, gdybym nie siedział w tej branży.
A kto powiedział, że to profesjonalna frezarka? Jak dla mnie daje radę. Na hobbistyczne potrzeby jest ok a nawet lepiej.
powiedz jeszcze ze na całym polu roboczym uzyskujesz te 0,05 hehe i jak to mierzysz, bo chyba nie przejazdami ?
Te 0,05-0,2mm wychodziło w przypadku figur geometrycznych wielkości ok 15cm, napewno na większych dokładność byłaby mniejsza ale to chyba normalne. No i prędkość posuwu im większa tym gorzej jednak nieznacznie, niezauważalnie "na oko". Rozumiem, jesteś konkurencją i nie podoba Ci się moja pozytywna opinia frezarek z Włocławka ale to normalne. Kończę bo spory w tym temacie nie mają sensu, wyraziłem tylko swoją opinię.
Ja jestem zadowolonym klientem.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 25 cze 2013, 22:42

jak ktoś mówi centymetr to mam wrazenie ze nie ma porządnej suwmiarki
daj se na luz
nie jestem konkurencją - nie zniżam się do tego poziomu, robię maszyny za kwoty zaczynające się od klikudziesięciu do kilkuset tys zł
zastanawiam się - co sie tak podniecasz ? - te cytaty.
aha opinii tu nie znajdziesz to zrozumiałe - jednak istnieje jeszcze gg, facebok, skype, twitter, w zasadzie nikt nikomu nie chce w koło du** robić, ale czasami jak ktoś produkuje chłam i wdzieęczy sie przy tym, jakby zbudował prom kosmiczny to wybacz - jestem na nie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”